Ezek lesznek a népszerű stabilcoinok az idei évben

 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A stabilcoinok népszerűsége az elmúlt időszakban nagyon növekszik köszönhetően annak, hogy jól tudják ötvözni a digitális eszközöket jellemző transzparenciát, biztonságot és adatvédelmet a tradicionális valuták nyújtotta stabilitással. Mióta a Tether 2015-ben kibocsájtotta az első teljes értékű stabilcoinját, azóta újabbnál-újabb stabilcoinok kerültek a piacra.

Mostani cikkünkben bemutatjuk a legsikeresebb és legnépszerűbb stabilcoinokat.

Mik azok a stabilcoinok?

A stabilcoinok olyan kriptovaluta típusok, amelyeket úgy terveztek, hogy immúnisak legyenek a piaci volatilitásra, és  használhatóbb fizetőeszközök legyenek, mint a hagyományos kriptovaluták. A stabilitásuk annak köszönhető, hogy a stabilcoinok értéke olyan állandó eszközökhöz van rögzítve, mint a fiat valuták (dollár, euró, font stb.) vagy az arany.

A stabilcoinok egy igen fontos likviditási forrássá váltak a kriptopénz piacon, mivel céljuk a stabil árfolyam, kiszámítható(bb) áringadozás fenntartása. A stabilcoinokkal olyan tőzsdéken vásárolnak kriptovalutákat, amik nem fogadnak el fiatpénzt. Emellett a stabilcoinok menedékeszköz funkciót is betöltenek az értékmegőrző szerepük által, különösen akkor előnyös ez, amikor a kriptoeszközök nagy áringadozásokat mutatnak. Az elmúlt években több száz stabilcoin projektet jelentettek be – változó sikerrel.

A stabilcoinok négy nagy kategóriákba sorolhatók:

 • fiat fedezetű stabilcoinok (pl. dollár fedezetű)
 • árucikk fedezetű stabilcoinok (pl. arany fedezetű)
 • kripto fedezetű stabilcoinok (pl. bitcoin fedezetű)
 • és fedezetlen stabilcoinok (melyek mögött nem áll pénzügyi eszköz – alternatív esetben nevezik algoritmikus stabilcoinoknak is, lásd a magyar Augmint projektet)

Ezek a legsikeresebb és legnépszerűbb stabilcoinok napjainkban:

Tether (USDT)

4.57 milliárd dollár összegű piaci kapitalizációval a tether (USDT) nem csupán a legnagyobb és legismertebb stabilcoin, hanem a tőkekapitalizáció alapján a Coin Market Cap 100 legnépszerűbb kriptovaluta listáján az ötödik helyen is szerepel.

A tethert azért alkották meg, hogy egy gyors és olcsó módja legyen az értéktranszfernek a tőzsdék között. Egy hídként működik a fiat- és kriptovaluták között. A USA dollárhoz van kötve 1:1 arányban.

Azonban a tether körül elég sok ellentmondás is felmerült. 2018 közepén több csalási vádból kifolyólag, a korábbi 1$-os értéke 85 centre csökkent. Megvádolták továbbá piaci manipulációval, és több millió token megfelelő auditfolyamat nélküli kibocsátásával. Ennek ellenére a tether megtartotta koronáját a stabilcoinok piacán.

A Tether token miatt bedugult az Ethereum hálózat | Még egy ok, hogy utáljuk a hasznos tether dollárt

USD Coin (USDC)

A Centre konzorcium gyermekeként született az USD Coin, alapítói közé tartozik a Coinbase és a Circle. Fő célja az USDC-nek a pénzügyi és az operációs transzparencia biztosítása.

Az USA dollárhoz van rögzítve 1:1 arányban, és minden nagyobb kriptotőzsdén megtalálható.

Az USDC egy ERC-20 token, amely az Ethereum hálózaton fut. Ez lehetővé teszi, hogy bárhová a világba lehessen mozgatni a dollárt percek alatt nagyon alacsony költségek mellett. Az USDC dollárfedezetét havi szinten auditálja a Grant Thornton könyvelő vállalat.

TrueUSD (TUSD)

A TrueUSD azzal szerzett magának hírnevet, hogy egyike a legmegbízhatóbb és bizonyított stabilcoinoknak. Az első független auditot 2018. márciusában csinálták meg, és ez feltárta, hogy majdnem 1.8 millió dollár USD fedezet van a coin mögött.

Az USA dollár fedezetű ERC-20 stabilcoin teljesen fiat-kollaterizált és transzparens, amit harmadik feles cégek is verifikáltak. Ők rendszeresen meg is osztják ezeket a riportokat a Twitter oldalukon. A stabilcoin jogi védelmet is nyújt a mögöttes jogellenes USD használat ellen.

A TrustToken platform, amely a stabilcoint működteti, több partnerséget is kötött a regisztrált letétkezelőkkel és bankokkal. Ezek a vállalatok tárolják a fedezetet, amely a TrueUSD token fedezetéül szolgál.

Dai (DAI) stabilcoin

A Dai mögött nem dollárfedezet van egy bankszámlán, hanem fedezettel van támogatva a Maker platformon. Ez is Ethereumon fut, és 1 USD értéket próbálja fenntartani.

Mivel az összes tevékenység Ethereum okosszerződésen fut, a Dai sokkal inkább transzparensebb mint a többi centralizált stabilcoin. Csak a felhasználók tudnak tokent létrehozni és megsemmisíteni.

Margin kereskedéssel reagál a piaci változásokra, és tartja fenn az értékét a legnagyobb valutákkal szemben.

Paxos Standard (PAX)

A stabilcoint a Paxos Trust Company indította, amit a New York State Department of Financial Services hatóság szabályoz és hagyott jóvá.

Ez mögött is az ERC-20 token van, amely fedezetéül USA dollár van 1:1 arányban. A fedezetet FDIC által biztosított amerikai bankok őrzik.

A Paxos tokenek csak addig maradnak a kínálatban, amíg a megfelelő fedezet rendelkezésre áll. Ha a PAX-ot beváltják dollárra, akkor a tokeneket megsemmisítik.

A Pax volt a világ egyik leggyorsabban elterjedt kriptovalutája az iparágban, és most is több mint 40 tőzsdén érhető el.


 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.