A Stellar kiiktatná az XLM inflációt

A Stellar fejlesztői kivezetnék az infláció funkciót XLM token tokengazdaságából.

A Stellar Fejlesztési Alapítvány (SDF) szeptember 30-án jelentette be a lépést. Szerintük az inflációnak nincs semmi haszna a hálózati résztvevők számára.

A kivezetés még nem eldöntött, hiszen a hálózati validátorok többségi voksa szükséges, hogy meglépjék a fejlesztést. Amennyiben elfogadják, akkor a Stellar protokoll következő 12. verziója már inflációs mechanizmus nélküli lehet. A validátoroknak október 28-áig kell szavaznia a döntésről.

A Stellar korábban azért adta az inflációs mechanizmust, hogy a Stellarra fejlesztő projekteket extra forráshoz juttassa. Ám 2014 óta változott a helyzet és az eredeti terv inkább könyvelhető el kudarcként. A hálózat robusztus növekedése ellenére nincs létjogosultsága az inflációs mechanizmusnak mivel az ösztönző mechanizmus nem úgy funkcionál mögötte, ahogy azt korábban elképzelték. Ahelyett, hogy a felhasználók az inflációs XLM-et a projekteknek adományoznák fejlesztésre, helyette poolokba rendeződnek és maguknak utaltatják ki.

Amennyiben nem sikerül kivezettetni a 12-es verzióval az inflációt, akkor a 13-as frissítés előtt újra szavazásra bocsátják.

A 2014-ben indult Stellar hálózat és XLM token árfolyama a bejegyzésre nem reagált érdemben és továbbra is nagyon messze a 2017-es év végi csúcsától. Akkor egy XLM token 0.85 dollárt ért, jelenleg az árfolyam 0.06 USD.

Az árfolyam erősödésnek szintén nem kedvez a zsinórban bejelentésre kerülő ingyen tokenosztások. A múlt év végén a Blockchain.info tárcával, ez év márciusban a Coinbase kriptotőzsdével közösen jelentett be nagyszabású tokenosztást a Stellar Alapítvány. A legfrissebb pedig a 120 million dolláros XLM airdrop a Keybase üzenetküldő felhasználóinak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.