Szakértői jóslatok 2022-re, amikre érdemes odafigyelnünk

Aki részese a kriptovaluták világának, annak talán már egyáltalán nem újdonság, hogy ezernyi jóslat kering a levegőben a bitcoin árának változásáról, vagy éppen az intézményi befektetők jövőbeli lépéseiről. Emberi természetünkből kifolyólag odavissza vagyunk a jövő fejtegetéséért, a bizonytalan időkben pedig előszeretettel támaszkodunk mindenféle prognózisra. De a szomorú igazság az, hogy még a szakértők is pusztán csak találgatni tudják, mi fog történni a következőkben. 2020-ban például szinte senki sem gondolta volna, hogy a koronavírus világjárvány nálunk is beköszönt majd, 2021-ben az NFT-k száguldásai konkrétan kikerülték a profik radarjait, és senki sem látta a kristálygömbjében, hogy egy konténerhajó a Szuezi-csatornába szorul majd. Érdemes ugyanakkor folyamatosan követni a naprakész, friss, ropogós jövendöléseket: íme tehát több száz interjú, jelentés és cikk együttesen arról, vajon mire számíthatunk 2022-ben.

Jóslatok 2022-re
Jóslatok 2022-re

Optimista a hangulat a 2022-es évvel kapcsolatban. Kezdjük például azzal, hogy a világgazdaság egyesek szerint tovább fog növekedni, de egy kissé más ütemben, ahogyan az 2021-ben történt. Széleskörű egyetértés van továbbá abban, hogy a monetáris politika a következő 12 hónapban szigorodni fog, és több szakártő az alacsonyabb részvényhozamok, valamint a rendkívül magas volatilitás korszakára számít. A technológiai változások továbbra is át fogják formálni az iparágakat, az éghajlatváltozás és a kiberbiztonsági kérdések idén is a figyelem középpontjában lesznek. A geopolitikai feszültségek is fokozódnak, most, hogy az országok kezdenek lépést tartani a világjárvány okozta kihívásokkal. Röviden: a 2022-es év is rendkívül eseménydús lesz.

Milyen trendek kerülnek a porondra 2022-ben?

A fent említett előrejelzések talán senkinek sem okoznak meglepetést, és nem igényelnek túl sok magyarázatot. A következőkben tehát olyan kérdésekkel fogunk foglalkozni, melyek részletesebb indoklást igényelnek, hiszen szakértők százai értenek egyet az események bekövetkeztével.

Lángra kap a geopolitikai feszültség

Irán: Az elmúlt hónapokban egyre komolyabban fokozódik a feszültség az Egyesült Államok és Irán között, miután 2021 őszén támadást intéztek egy dél-szíriai amerikai katonai támaszpont ellen. Mindemellett Irán és Izrael közötti feszültség is tovább eszkalálódhat 2022-ben, bevonva a régió egyéb nemzeteit is a konfliktusba.

Ukrajna: 2021-ben újra belobbant a 2014-es orosz annektálás okozta feszültség. Európa támaszkodása az Oroszországból származó földgázra, valamint Ukrajna kulcsfontosságú gáztranzit-csomópontként való helyzete miatt a szakértők árgus szemmel figyelik a kialakult helyzetet.

Tajvan: Megnőtt a kockázata annak, hogy Kína további lépéseket fog tenni Tajvan ellen, bár elviekben a történéseknek nagyobb lesz a füstje, mint a tüze.

Kína: 2021 hajnalán a Kína körüli előrejelzések nagyrészt optimisták voltak, mivel az ország hamarabb lépett a fellendülés szakaszába, mint a világ többi része. Idén ugyanakkor a jóslatok szöges ellentétei az előző évnek, mivel Kína számos fronton kihívásokkal néz szembe. Kezdjük például azzal, hogy igencsak pesszimizmus hangulat uralkodik Kína zéró-COVID stratégiája körül, amelynek elkerülhetetlen gazdasági hatásai lehetnek. Másodszor, az energiahiány, a potenciális lakásválság és a szabályozási szigorítások miatti bizonytalanság csökkenti a szakértők Kína iránti lelkesedését. Ha pedig mindez nem lenne elég, Hszi Csin-ping kínai elnök 2018-ban, eltörölve az elnöki hivatali korlátokat, bebiztosította magát, hogy határozatlan időre álljon Kína élére. Ha viszont az ország továbbra sem fog két lábon állni, mindez igencsak feszült politikai légkört teremthet Pekingben.

A változó digitális ökoszisztéma

Az előző évben kialakult munkaerőhiány előrejelzések szerint idén, ráadásul a következő években is erőteljesen jelen lesz. Míg egyes ágazatok elszenvedték a világjárvány tüneteit, a közösségi média és az internet számos új karrierlehetőséget nyitott meg. Az irodai munka jövője „hibrid” marad, a munkahelyi kultúra körüli viták középpontjában pedig a munka és a magánélet egyensúlya fog állni.

2022-ben minden bizonnyal még rengeteget fogunk hallani az NFT-kről, és a Web3.0-ról. A két szektor ugyanis rengeteg új ajtót nyitott ki az elszánt művészek és alkotók előtt, aminek kapcsán a szakértők pozitívan tekintenek az egyre növekvő „alkotói gazdaság” kilátásaira. A jövőben egy másik trend, a közösségi médiára összpontosító e-kereskedelem is fellendülni látszik: becslések szerint 2026-ra az Y és a Z generációs fogyasztók 60 százaléka a közösségi platformokon történő vásárlást fogja előnyben részesíteni a hagyományos digitális kereskedelmi platformokkal szemben.

Az infláció lassan elhalványul

Az inflációval kapcsolatos aggodalmak minden évben porondra kerülnek. Nem volt ez másképp 2021-ben sem, amikoris számos államban, többek között az Egyesült Államokban is, a „pénzromlás” elég komolyan a radarra került – és egyáltalán nem átmenetileg, ahogyan azt a központi banki nyilatkozatok remélték. 2022-ben a szakértők a szokásosnál magasabb inflációs szintekre számítanak, 2021-hez képest ugyanakkor a mutatószámok kiegyenlítődni látszanak.

2022: az elektromos járművek éve

Az idei évben a környezetvédelem és a drasztikus éghajlatváltozás továbbra is a figyelem középpontjában fog állni, és az intézkedések arra kényszerítik majd az autógyártókat, hogy újragondolják a fosszilis üzemanyaggal működő modelljeik jövőjét. Az ipari és akkumulátorfémek, mint például a lítium és a kobalt 2021-ben 477%-kal, illetve 208%-kal emelkedett, és ez a tendencia szakértők szerint 2022-ben is folytatódni fog, ahogyan az elektromos autók iránti kereslet is.