2022 a medve éve lesz a kriptovaluták számára?

2022 első hete igencsak borúsan festi le mi vár a kriptovaluták tulajdonosaira az idei évben. Több mint 10%-ot vesztett a bitcoin egy hét alatt az értékéből, magával rántva a teljes kriptovaluta piacot. A nagy kérdés, hogy ez most csak átmeneti visszahúzás, vagy ismét kezdődhet a kriptotél és 2022 a medve éve lesz a kriptovaluták számára.

BTCUSD árfolyam

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A 13 éves bitcoin háromszor alacsonyabb inflációval bír, mint a dollár

13 évvel ezelőtt, 2009. január 3-án egy álnéven munkálkodó zseni, Satoshi Nakamoto elindította a Bitcoin blokklánc hálózatát, hogy kibányássza az első blokkot, közismert nevén a genezis blokkot. Ezzel a blokkal egy üzenetet is eljuttatott a világnak, amely minden kétséget kizáróan a Bitcoint egy alternatív monetáris rendszer előfutáraként pozícionálta, a mai központi bankrendszer valós kihívójaként. A blokk memója megjegyezte, hogy „a kancellár a második mentési csomagot készíti elő a bankok számára”, amellyel arra az intézkedésre utalt, amit az Egyesült Királyság kormánya készített elő a 2008-as és 2009-es globális recesszió kellős közepén. Akkor a világ még nem tudta, hogy 2022-re mekkora utat is jár be a hálózat, majd a kriptovaluta.

A Bitcoin infláció jelen pillanatban háromszor alacsonyabb mint a világ pénzpiacán meghatározó szerepet betöltő amerikai dolláré. A BTC, vagyis a kriptovaluták zászlóshajója 2013 óta a pénzügyi piacon megannyi pozíciót betöltött már. Olykor felhalmozási eszközként viselkedett, néha pedig fedezeti instrumentumként funkcionált. A rendelkezésre álló összes Bitcoin 90%-a már kibányászásra került, és gond nélkül elérhető, így a kriptovaluta infláció 1,8%-ra csökkent. Ez a valaha megállapított legalacsonyabb érték a BTC történetében.

Mindemellett, míg a Bitcoin infláció egyre mérséklődött, az amerikai dolláré az egekbe szökött. A 2021-es év során elérte a meghökkentő 6,8%-ot, amire 1982 óta nem volt példa. Ezáltal a kettő eszköz összehasonlítása során nem meglepő, hogy a Bitcoin került ki győztesként.

Akadozik a bitcoin bányászat

A Bitcoin bányászatban élen járó Kazahsztán kormánya úgy döntött, hogy az országban jelenleg zajló zavargások miatt lekapcsolja az internetet. Az indulatos kormányellenes tüntetések eszközölték ki ezt a nem mindennapi lépést az államigazgatás részéről. Egyelőre nem lehet tudni, hogy miféle következményei lesznek az elkövetkezendőkben a szituációnak.

Az viszont szinte biztos, hogy a BTC hash rátája megérzi majd azt. 2021 októberében ugyanis Kazahsztán a globális Bitcoin hash ráta 18%-át produkálta. Csupán az Amerikai Egyesült Államok volt képes megelőzni.

Kazahsztán

A Koszovó legnagyobb erőművében bekövetkezett zavarok és az importált energia növekvő költségei miatt a kis balkáni köztársaságnak nehézséget okoz a kereslet kielégítése a még előttünk álló hosszú télen.

A koszovói kormány a múlt hónapban egyéb sürgősségi intézkedéseket is hozott, de az ország még mindig az elmúlt évtized legsúlyosabb energiaválságával küzd. December 24-én a kormány 60 napos szükségállapotot hirdetett, valamint ugyanezen a napon megalakult az energiaellátás sürgősségi intézkedéseivel foglalkozó technikai bizottság is. Egy héttel később a bizottság pedig a kriptobányászat betiltását javasolta az energiahálózatra nehezedő nyomás enyhítése miatt.

2022 a medve éve lesz a kriptovaluták számára?

Az elmúlt napok elég komoly nyugtalanságot hoztak a kriptopiacokon, már egy ideje folyamatosan pirosban vannak a kriptovaluták. Volt olyan pillanat, amikor már majdnem 40 ezer dollárra esett vissza az árfolyam. A bitcoin árfolyama november 10-e óta 39%-ot veszített az értékéből és a tavalyi hasonló időszakhoz képest csak 13%-kal több most az értéke. A piac most már sorozatban ötödik napja zár pirosban. Ha igaz a mondás, hogy amit csinálsz január 1-jén, az lesz egész évben, akkor a kriptovaluta számára könnyen beköszönthet a medve éve.

Péntek reggel a BTC / USD egyik napról a másikra elérte a legalacsonyabb szintet szeptember óta, 41 ezer dollár alatt egy kevéssel. A pár eleinte 42 000 dollárnál pattogott, de aztán elvesztette az támasz szintet és tovább esett. A kereskedők körében felröppent a pletyka, hogy az esés akár a szeptemberi 30 000 dolláros mélypontig roppanthatja össze az árfolyamot.

Bitcoin minimum 30000

Makrogazdasági kilátások szerint a medve éve 2022 a kockázatos eszközöknél

A makro kilátásátok mind a Bitcoin, mind a kriptopiac egészével szemben igencsak negatívak, amin a kazahsztáni események sem segítenek. A jövőre nézve a makrogazdasági politikának köszönhetően mások is visszafogták a kriptopiaci kilátásokat. Arthur Hayes, a BitMEX egykori vezérigazgatója rámutatott az Egyesült Államok központi bankja által tervezett kamatemelésre és az eszközvásárlások csökkentésére. A könnyű pénz lényegében elapad, a jelentős kockázatot jelentő eszközök már kevésbé kecsegtetőek.

A dollár inflációs nyomása azonban komoly problémát jelent az amerikai és a világ befektetőinek, így azért még nem mindenki gondolja azt, hogy a bitcoin tavaly már elérte a csúcsot és innen már csak lefelé vezethet az árfolyam.

A Bloomberg elemzője szerint annak ellenére, hogy a kriptovaluta piacok több hónapos mélypontra süllyedtek, a főbb kriptovaluták, mint például a Bitcoin (BTC) és az Ether (ETH) valószínűleg új történelmi csúcsokat fognak elérni 2022-ben. A BTC 100 000, az ETH 5 000 dollár felé halad az idén – jósolta a Bloomberg Intelligence elemzője, Mike McGlone csütörtökön közzétett legújabb piaci elemzésében. Véleménye szerint az egyik legfontosabb probléma, hogy a befektetési szereplők az elmúlt négy évtized legnagyobb inflációjával néznek szembe.

Mindeközben, amíg a kisbefektetők pánikban mindent eladnak, a bálnák rezzenéstelen arcal vásárolják fel. A harmadik legnagyobb bitcoin bálna sem hagyta ki ezt a ziccert, és 551 BTC-t vásárolt átlagosan 45 129 dolláros áron. A bálnának nem ez volt az első vétele az elmúlt napokban, hiszen január 4-én a címére további 372 bitcoin került. Akkor több mint 17 millió dollárt perkált le a kriptopénzért. Ha megvizsgáljuk a címét, akkor láthatjuk, hogy január 3-án 456 BTC-t vásárolt 46 ezer dolláros áron.

Vannak tehát nagybefektetők, akik már most elkezdték a felhalmozást, függetlenül attól, hogy az árfolyamok hogyan mozognak rövidtávon és 2022 a medve éve lesz-e vagy sem a kriptovaluta piacon.

Altcoin hírek

Az Ethereum-gyilkosként emlegetett Solana hírnevére nem igazán vet jó fényt, hogy néhány hónapon belül ismét megrogyott a blokklánc és nem bírta a tranzakciók mennyiségét kezelni. A Solana-incidens kedden reggel történt, viszont a Solana.Status oldala szerint 100%-osan üzemelt a hálózat ebben az időpontban is. Számtalan forrás jelezte a problémát. Kedden több Reddit fórumon megjelentek képernyőfotók sikertelen SOL tranzakciókról, nagyjából abban az időben, amikor a hálózat nem üzemelt. A fórumozók nagyon kiakadtak egyébként azon, hogy a Solana.Status semmit nem írt a problémáról.

Cardano DeFi

A Cardano platformon megjelent az első használható DeFi dApp. A MuesliSwap, amely a DeFi Lama szerint január 2-án indult el, és jelenleg 845 000 dollár lekötött összértékkel (TVL) rendelkezik, ami a Cardano DeFi ökoszisztéma 100%-át teszi ki. A MuesliSwap lényegében egy DEX launchpad, amely a Bitcoin Cash-t is támogatja az ADA mellett. A közelmúltban a Cardano-t több kritika is érte a használható dAppok hiánya miatt. A kritikusok szerint már körülbelül négy hónap eltelt azóta, hogy a blokklánc okosszerződés funkciókkal rendelkezik, de az ökoszisztéma ennek ellenére még mindig nem mutatott fel nagy sikereket.

A Tron DAO saját profilján számolt be a Twitteren, hogy a történelmi küldetés – a Tron hálózat teljes decentralizációjának megvalósítása megvalósult. A Tron Foundation 2021. júliusában döntött úgy, hogy felszámolja működését. Azzal érveltek, hogy a Tron-hálózat már kellően önfenntartó és decentralizált ahhoz, hogy teljes értékű decentralizált autonóm szervezetté (DAO) váljon. A Tron alapítója, Justin Sun már decemberben lemondott vezérigazgatói posztjáról. Így úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy a Tron Foundation végleg bezárja kapuit, és a DAO vegye át a hálózat irányítását. Így mostantól a Tron.network referencia weboldal átkerül az alapítványtól a DAO-hoz, és a Tron blokklánc protokollja teljesen decentralizálttá válik.

Metaverzum hírek

Elindult a Samsung NFT platformja, amelyet több okostévé típus is támogatni fog. A Samsung szerint a televíziók vásárlói a MicroLed, a Neo QLED és a The Frame modellek esetén böngészhetnek majd az NFT-k között, de lesz lehetőségük kereskedésre is. Igazából a Samsung NFT platformja egy árukereső jellegű aggregátor lesz. Azaz többféle piactér nem helyettesíthető tokenjeit fogja megjeleníteni a képernyőn. És nem csak magát az NFT-t láthatjuk, de a kapcsolódó adatokat is, mint készítő neve vagy blokklánc metainformációk.

A koronavírus járvány ellenére idén is megrendezésre kerül a híres tenisz Grand Slam, az Australian Open. A torna viszont idén egy kicsit más lesz, a rajongók ugyanis már a metaverzumban is követhetik az eseményeket. A Decentraland-en a decentralizált metaverzum platformon ugyanis bárki élőben követheti a Grand Slam eseményeit, a résztvevők pedig jegyek helyett NFT-ket fognak venni. Idén is várhatóan több mint 1 milliárd néző fogja követni a tornát. Mostantól ők is megvásárolhatják a 6 776 darab úgynevezett AO Art Ball NFT egyikét, amelyek helyi és nemzetközi művészekkel együttműködve készültek. A Grand Slam nem helyettesíthető tokenjei a tenisz és az AO történelméből vett mintákat ábrázolnak.