Szorul a hurok Oroszország nyaka körül – mire készülnek a G7 vezetők?

A hét vezető ipari hatalom (G7) nyilatkozatot adott ki, melyben kijelentették: „biztosítani fogják, hogy az orosz állam és bajtársai ne használhassák fel a digitális eszközöket a nemzetközi szankciók kijátszására.” Mindeközben az amerikai pénzügyminisztérium sem tétlenkedik, és „szorosan nyomon követ minden olyan erőfeszítést, amely a szankciók megkerülésére vagy megsértésére irányul – beleértve a kriptovaluták használatát is”.

A G7 miniszterei kifejtették továbbá, hogy mióta Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én teljeskörű inváziót indított Ukrajna ellen, „az országok több olyan expanzív, korlátozó intézkedést is bevezettek, amelyek súlyosan veszélyeztetik Oroszország gazdaságát és pénzügyi rendszerét”. Ami pedig a továbbiakat illeti, az államok vállalták, hogy fenntartják a korlátozó intézkedéseiket és bezárják a kiskapukat.

A kibúvók megakadályozására tervezett egyéb intézkedések mellett biztosítani fogjuk, hogy az orosz állam, a politikai elit és az oligarchák ne használhassák fel a digitális eszközöket a nemzetközi szankciók hatásainak kijátszására” – részletezik nyilatkozatukban. Megjegyezték továbbá, hogy reményeik szerint „ez tovább fogja korlátozni az oroszok globális pénzügyi rendszerhez való hozzáférését”, majd kihangsúlyozták: „az általánosan elfogadott, jelenlegi szankciók a kriptoeszközökre is kiterjednek”.

A kiáltvány a következőképpen folytatódik:

Elkötelezettek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy intézkedéseket hozzunk a tiltott tevékenységek megvilágítására és megakadályozására, amiért nemzeti erőfeszítéseinkkel összhangban költségeket fogunk kiróni azokra az orosz szereplőkre, akik digitális eszközöket használnak vagyonuk gyarapítására, esetleg átutalására.”

Az USA végre bevetheti kriptoellenes mivoltját

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala (OFAC) nemrégiben szintén felhívást adott ki „az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók kijátszására irányuló digitális valuták felhasználása szembeni védekezésre“. Nyomatékosították továbbá azt is, hogy minden amerikai állampolgárnak „be kell tartania az OFAC előírásait, függetlenül attól, hogy egy tranzakció hagyományos fiat valutában vagy éppen digitális valutában történik”.

Az elmúlt héten Janet Yellen pénzügyminiszter is nyomatékosította, hogy a minisztérium figyelemmel kíséri a kriptovaluták szankciók kijátszására történő használatát, amiért a Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) is „vörös kódos” felhívást adott ki a kriptovaluta tranzakciók figyelemmel kísérésére.