Támadás érte a TRON hálózatát

A támadást maga Justin Sun, a TRON és BitTorrent vezetője jelentette be.

A Twitteren Sun arról ír, hogy a november 2-ai hálózatfrissítés után egy kártékony okosszerződésre figyeltek fel, ami spam tranzakciókkal bombázta teli a hálózatot és emiatt rövid időre fel kellett függeszteni a blokkgenerálást. A támadásra európai idő szerint éjfél után került sor és mintegy két órába tellett elhárítani a támadást.

A támadás szervezői képesek voltak az okosszerződés fejlesztőjének privát kulcsait használva kártékony tranzakciókat végrehajtani, ami a TRON blokklánc kulcspozícióját ellátó ‘Super Representative’ validátorokat a blokkgenerálás felfüggesztésére kényszerítette.

A TRON hálózatán 127 ‘szuperképviselőt’ jegyeznek, ezek az entitások felelnek a blokkgenerálásért és a tranzakciók nyilvántartásáért, illetve hozzájuk kerül a blokkgenerálásért járó TRX jutalom.

Sun hozzáteszi, hogy a támadók számítottak a blokkgenerálás felfüggesztésére és igyekeztek abból is hasznot húzni, de állítja, a TRON közösség gyorsan reagált azzal, hogy a szuperképviselőkkel együttműködve frissítették a csomópontokat.

A főhálózat hajnali 02:40-re állt vissza a normális állapotába.

Sun szerint a támadás azt bizonyítja, hogy a TRON egy “decentralizált hálózat, ami a szektorban a legnagyobb ellenállással és védelemmel rendelkezik a támadásokkal szemben”.

A blokkgenerálás felfüggesztésére még soha nem fordult elő az Ethereum hálózatán, pedig spam tranzakciók (emlékezetes eset a 2018. decemberi) már ott is okoztak fennakadást. Szintúgy nem volt rá még példa a Bitcoin hálózatán sem és nincs is egy szuperképviselőkből álló döntőbíróság, ami egy ehhez hasonló döntést képes lenne keresztülvinni. Arra, hogy a TRON hálózatán erre lehetőség van, nevezzük simán technológiai újdonságnak, ami bravúr egy decentralizált hálózat (sic) esetében.

A frissítések levezénylése terén ugyanakkor gondok lehetnek, hiszen a sérülékenység a frissítésben vagy a frissítés kódbázisával együtt kerülhetett fel a főhálózatra, mivel hasonló eset a TRON hálózatán a frissítést megelőzően még nem fordult elő.

A támadásra negatívan reagált a TRX árfolyama és 24 óra alatt 3.49%-ot esve 0.0246 dolláron kereskedik.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük