A techóriások is több vállalati blockchain technológiára épülő projekten dolgoznak

A kriptopénzek újabb erőteljes lendülete fókuszba hozta a blokklánc technológiára építő más kezdeményezéseket is. Ma már nemcsak a kriptovilágban kiemelkedő vállalkozások és cégek kísérleteznek a technológiában rejlő lehetőséggel, hanem a világ techóriásai mint a Microsoft, IBM, Amazon és Samsung is dollármilliókat költenek vállalati blockchain kutatás-fejlesztési projektekre. Ezek a projekt valószínűleg nem hoznak milliós profitot a szóban forgó cégeknek a közeli jövőben, azonban nagy ígérettel kecsegtetnek hosszabb távon.

IBM

A legnagyobb technológiai cégek közül az IBM mutatja a legnagyobb érdeklődést a blokklánc világa iránt. A hírek szerint a cégen belül több mint 1500 ember dolgozik a területen. A blokklánc technológiába fektetett pénz úgy tűnik hamarosan már pénzügyileg is hozza az eredményeket.

Az IBM legnagyobb fejlesztése a Hyperledger Fabric nevű projekt, amely egy nyílt forráskódú blokklánc infrastruktúra, amelyet a Linux Alapítvány menedzsel. A BaaS (Blockchain as a Service) stratégiát az IBM 2017-ben hirdette meg, amellyel a blokklánc technológia alkalmazását teszi lehetővé vállalati és kormányzati ügyfelek számára.

Egy évvel később az IBM bemutatta a DLT környezetet, egy platformot, amelyen blokklánc alkalmazásokat lehet fejleszteni. Ezzel főleg pénzügyi intézményeket és bankokat céloztak meg. Legújabb hír pedig, hogy a Walmarttal és a Carrefourral közösen egy olyan vállalati blockchain megoldást vezettek be, amellyel nyomon lehet követni az élelmiszeripari termékeket a termelés és disztribúció minden egyes szakaszában.

Microsoft

A Microsoft is már fejlesztett jó pár megoldást, amelyeket kereskedelmi ajánlatként is hirdetnek ügyfeleiknek. A legjelentősebb ezek közül a Microsoft Blockchain Workbench, amely olyan egyszerű eszközöket kínál, mellyel egyszerűen fejleszthető a blokklánc hálózat az Azure platformon. Ennek a legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan fejleszthetők az új alkalmazások vagy blokklánc hálózat indítása. Emellett lehetővé teszi az egyszerű integrációt a Microsoft eszközökkel, mint az Azure Active Directory vagy Azure Key Vault.

A Microsoft házon belül is kiaknázza a technológiát, a játékplatformja és az Xbox tartalom és szerzői jogok védelme, illetve a fizetések kezelése már decentralizált blokklánc technológiára épül.

A vállalat a legnagyobb támogatója az ID2020 Szövetségnek is, amely azt tűzte ki célul, hogy személyazonosságot igazoló dokumentumot biztosítson a világon több mint 100 millió embernek, akik ma nem tudják magukat igazolni hivatalos dokumentummal. Az Accenture és az Avanade cégekkel szövetkezve egy vállalati blockchain platformot fejlesztenek, amely az emberek személyazonosságát igazoló dokumentumokat fogja menedzselni.

Samsung

A Samsung legújabb telefonjaiban már több olyan funkció is van, amely blokklánc technológiára épít, ilyen a privát kriptokulcs tároló alkalmazás és a Knox nevű platform. A Samsung S10 kriptotárcája képes tárolni a felhasználók privát kulcsait, amellyel könnyen kezelhetők a blokklánc alapú mobilszolgáltatások. A hírek szerint az újabb modellek pedig még több blokklánc alapú alkalmazással és szolgáltatással jelennek majd meg.

Amazon

Az Amazon sem szeretne természetesen kimaradni ebből a technológiai hullámból. Pár hónappal ezelőtt elindították az AWS Blockchain Template szolgáltatást.

A sablon alkalmazásával a fejlesztők sokkal gyorsabban tudnak Ethereum és Hyperledger projekteket fejleszteni. Emellett stratégiai partnerségre léptek a Kaleidoval –  egy blokklánc üzleti felhőszolgáltató, amely az ígéri, hogy a vállalatok saját blokklánc hálózatot tudnak fejleszteni percek alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük