A kínai Tencent két vezető bitcoin tőzsde felvásárlását tervezi

A Tencent hamarosan a büszke bitcoin (tőzsde) tulajdonosok listáját gazdagíthatja, mivel a 400 milliárd dolláros high-tech cég most jelentette be felvásárlási szándékát a tőzsdéket irányító dél-koreai anyavállalatra.

A Tencent a Bitstamp & Korbit tőzsdék tulajdonosára feni a fogát

A Reuters jelentése szerint a Tencent aktívan azon dolgozik, hogy meggyőzze részvényeseit a dél-koreai Nexon mögött álló NXC Corp felvásárlásáról. Kim Jung-ju állítólag meg akar szabadulni a még 1994-ben alapított vállalata részvényeinek 98.64 százalékától. A szóban forgó Kim és felesége kezében összpontosuló részvénypakett értéke 7.1 – 8.9 milliárd dollárt érhet.

Az NXC elsősorban a játék birodalmáról ismert, de mellette két jelentősebb kriptotőzsde birtokosa is. A Korbitban még 2017-ben szerzett többségi részesedést, ami akkoriban Dél-Korea második legnagyobb kereskedési volumenű bitcoin tőzsdéje volt. A felvásárlási árat mintegy 150 millió dollárra becsülték. Azóta a koreai kriptopénz piac, a globális piacokkal egyetemben, a feje tetejére állt, de a Korbitnak sikerült megőriznie vezető szerepét a mintegy 350 millió dolláros havi kereskedési volumenével (hogy ebből mennyi a manipuláció, az még kérdéses).

Múlt év októberében az NXMH — ami a koreai médiaóriás belga leányvállalata— felvásárolta a Bitstamp kriptotőzsde részvényeinek 80%-át. A Bitstamp jelenleg 1.8 milliárd dolláros havi kereskedési volumenével bőven a top 50 legnagyobb kriptotőzsdék egyike.

A Tencent hídfőállása a kriptogazdaságban

A kriptopénz piacok pillanatnyi állapota nem fog sok vizet zavarni a Tencent végső döntésében az NXC Corp felvásárlásakor, de a két kriptós vállalat hosszú távon megalapozhatja a Tencent elköteleződését a digitális eszközök mellett. Pillanatnyilag az elsődleges célja a Tencentnek, hogy Kínán kívül is megvesse a lábát a játékiparban, ahol a szigorodó szabályozások negatívan befolyásolják fejlődését. A részvényárfolyama is jóval elmarad  a 2018-as ATH-jától.

A kínai kormány aggódik az országban terjedő játékfüggőség miatt és ezért komolyan visszafogta a játékszoftverek engedélyeztetését. Ugyan a hatóságok a hónapban már engedélyezték pár játékfejlesztő cég termékének piacra kerülését, de a listára egyetlen Tencent játék se került fel.

Borítókép: Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük