Az illegális tranzakciók azonosítására törekszik a Tether

A Tether stabilcoin kibocsátó vállalat közölte, hogy partnerségre lépett a Chainalysis blokklánc elemző céggel az úgynevezett másodlagos piaci és a tiltott tevékenységek azonosítása érdekében.

Az általuk indított elemzési eszközök képesek lesznek felismerni azokat a tárcákat, amelyek illegális vagy szankcionált címekhez kapcsolódnak. Jonathan Levin, a Chainalysis társalapítója és stratégiai igazgatója szerint a tranzakciók nyomon követésével az egész ökoszisztémát biztonságosabbá tehetik. A tevékenységet a Tether szakemberei és nyomozói fogják használni, közölte a vállalat.

A Chainalysis két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a kriptobűncselekmények megfékezését és az áldozatok megsegítését. A cég többek között olyan csomagot kínál, amelynek használatával a hatóságok lekövethetik az esetleges bűncselekményekből származó coinok forrását és útját. Egy segélyvonalat is elindított annak érdekében, hogy felhívja az érintettek figyelmét a jelenségekre és a már pórul járt egyének számára támogatást nyútjson. Fontos azonban hozzátenni, hogy a blokklánc elemző eszközök hatékonysága továbbra is vita tárgya, és a szóban forgó platform szoftverét is komoly támadások érik.

Kapcsolódó: Ponzi-csalás, piramisjátékok: hogy kerüljük el az átveréseket?

A Tether teljesítményéről és stabilitásáról

2024 első negyevédében a Tether 4,52 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be, ami jelentős sikerre utal. A cég jelentése az eddigi legmagasabb saját treasury birtoklási arányát is mutatja, a csoport saját tőkéje elérte a 11,37 milliárd dollárt.

Decemberben a S&P Global Inc. hitelminősítő cég közölte, hogy megkezdte a vállalat kiértékelését azzal kapcsolatban, hogy fenn tudja-e tartani az amerikai dollárhoz való kötöttségét. A nyilvánosságra hozott információk hiánya miatt gyenge minősítést kapott a vállalat, ami rossz szájízt hagyott a befektetők körében. Az USDT árfolyama azonban viszonylag stabil maradt az elmúlt években, különösen az utóbbi 12 hónapban – jegyezte meg az S&P. Arról, hogy miért a Tether a stabilcoin-piac koronázatlan királya, itt írtunk bővebben.

A Tether és a Chainalysis partnersége jelentős előrelépés lehet a biztonságos kriptovaluta tranzakciók irányába. Az új elemző eszközök, melyek lehetővé teszik, hogy az iparág aktív résztvevői hatékonyabban kiszűrjék az illegális tevékenységeket, elősegítik a piac átláthatóságát és hitelességét. Bár a kriptobűnözés elleni harc még mindig folyamatban van, a partnerségük fontos lépés lehet a tisztességes kriptovaluta ökoszisztéma megteremtése felé.