Ismét Tether a rivaldafényben: A Kraken tőzsdén furcsán mozognak az árfolyamok

A dollár fedezetű USDT altcoin ismét az újságok címlapjára került a furcsa viselkedése miatt. A Bloomberg hétvégi cikke szerint a Kraken kriptopénz tőzsdén furcsán mozogtak a Tether árfolyamok, ami manipulációra enged következtetni.

Ismét Tether a központban

Az elemzés a május 1 és június 22-e közötti időszakot fedte le, mely 56 ezer kereskedési ügyletet takar. Az elemzők azt találták, hogy pontosan ugyanolyan ügyletek kerültek be a Kraken kereskedési rendszerébe egymás után – melyre elég kicsi a valószínűség. A cikk kiemelt egy bizonyos ügyletet, melyben 13,076.389 darabszámú Tether cserél gazdát egymás után több alkalommal is. Ez arra enged következtetni, hogy automatikus kereskedési programok dolgoznak a háttérben.

Az automatikus kereskedési botok önmagukban teljesen legálisak és nincs is semmi különleges a használatukban. Az érdekeséget a Kraken esetében az adja, hogy vajon a tőzsdén hogyan tarthatta magát az árfolyam ugyanazon a szinten miközben hatalmas vételi nyomás nehezedett a Tetherre a piacon. Ez alapján felmerül a gyanú, hogy a botokat pontosan az árfolyam manipuláció miatt alkalmazták. Míg ugyanis a bitcoin árfolyam a kereskedési volumennel együtt mozdul, addig a Tether esetében nincs érdemleges változás az árfolyamot tekintve.

USDT árfolyamok

Május 9-én például nyolc egymást követő ügylet kötettett meg 13,076.389 USDT összegben 16 másodpercen belül – anélkül, hogy a tether árfolyama egy picit is változott volna. Majd ezt követően egy mindössze 75 USDT összegű ügylet $0.0001-al mozdította el az árfolyamot. A szerzők szerint a megnövekedett kereslet idején az árfolyamnak el kellett volna érni az 1.10 dollárt, mely révén új Tether érméket kellett volna kibocsátani, hogy visszakerüljön az árfolyam 1 dollárra. Ez azonban nem történt meg.

Több vizsgálat is zajlik a Tether ellen

A Tether és a Bitfinex működését már vizsgálja az amerikai árupiaci felügyelet egy másik piaci manipulációs ügyben. Mindeközben pedig a Tether saját vizsgálata szerint semmi probléma nincs az altcoin mögött álló dollár fedezettel.

Egyelőre nincs hír róla, hogy a Krakenen történtek miatt is vizsgálódni kezd-e valamilyen piacfelügyeleti hatóság. Mindenesetre a történtek tovább mélyítik a bizalmatlanságot a Tether iránt a piacon. Főleg, hogy most bocsátottak ki újonnan 250 millió érmét, mindenki árgus szemekkel figyel minden hírt a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük