Texas újra aranylázban ég

Az új aranyláz kiváltóját most Bitcoinnak hívják. Kína már elég régóta dominálja a Bitcoin bányászszektort. De egy mostani egyesülés két nyugati bányászcég között változást hozhat, és ezzel Texas* egy aprócska régiója lehet a világ legnagyobb Bitcoin bányászfarmjának a helyszíne.

A frankfurti székhelyű Northern Bitcoin és a texasi központú Whinstone US ugyanis egy gigawatt teljesítményű Bitcoin bányászfarm építését tervezi Texasban. Ez az új lokáció annyi elektromos áramot fog fogyasztani mint félmillió háztartás együttesen.

A megaméretű új bányászpark nem az első a régióban. Texasban már most is sok kisebb létesítmény működik szétszórva. Ezek együttesen már komoly kihívást jelenthetnek a kínai bitcoin bányászati dominanciára.

A két cég egy közös sajtónyilatkozatban jelentette be az üzletet. A Whinstone US alapítói úgy nyilatkoztak, hogy ez a “közös vállalkozás jelentős mértékben fogja meghatározni a globális bányászati iparág jövőbeli irányát.”

Hatalmas lépést jelent a mi gyorsan növekvő vállalatunknak megépíteni a világ legnagyobb Bitcoin bányász létesítményét Texasban. Ez hatalmas siker nemcsak a mi cégünknek, hanem az egész blokklánc iparágnak az Egyesült Államokban,” tette hozzá Lyle Theriot a Whinstone US operatív igazgatója.

Az építkezés a tervek szerint 2020-ban kezdődik az akvizíció hivatalos zárása után. Az első fázisban létrehoznak egy 150 millió dollár értékű adatközpontot egy közel 17.000 m2-es területen.
Ebben a fázisban a létesítmény kapacitása 300 megawatt körül lesz majd, amivel rögtön a világ legnagyobb bányászfarmjává lép elő. A végleges 1 gigawattos kapacitást a 2020-as év negyedik negyedévében tervezik elérni. A kiépített infrastruktúrát nemcsak a Bitcoin bányászat számára teszik elérhetővé. További nagy energiaigényű alkalmazások mint a videóleképezés és mesterséges intelligencia rendszerek is használják majd a létesítményt.

De miért éppen Texas?

Texas forró és párás sztyeppéje elsőre nem tűnik logikus gondolatnak, hogy itt működtessünk energiaéhes bányászgépeket. Ezeket a gépeket általában hidegebb régióba szokták telepíteni, ahol kisebb az esélye a túlmelegedésnek.

Azonban ez a megavállalkozás csak egyike a sok már működő bányászprojektnek, ami ide települt a texasi Rockdale külterületére. Ez a lokáció az ötvenes évek elején az alumínium olvasztásos iparágnak  volt a nyüzsgő központja, és a települést úgy nevezték, hogy a ’város, ahol pénz esik az égből’.

Azonban miután az alumínium iparág egyik legnagyobb vállalata az Alcoa elhagyta a texasi térséget, a helyi gazdaság hatalmas mélyrepülésbe kezdett. 2018-ban a város sikertelenül pályázott az Amazon projektre. A város egy 133 km2-es területet ajánlott fel az Amazonnak, hogy itt építsék fel a második elosztóközpontját. ám ez nem jött össze.

Egy évvel később azonban egy eléggé lehetetlen megmentő érkezett ide. A pekingi székhelyű Bitmain, aki a kínai kormány ellenségessége miatt volt kénytelen más lokációt keresni magának. A kriptovaluta hardvergyártó és bányászcég örömmel ragadta meg a lehetőséget, amit a végtelen földgáz kínálat nyújt a generátorok működtetéséhez, és az elhagyatott alumínium olvasztó üzemek adnak, amik jól kiépített infrastruktúrával rendelkeznek az elektromos hálózathoz.

Habár a projekt az eredeti tervekhez képest csak késéssel tudott megvalósulni a bitcoin múlt évi bezuhanása miatt, idén októberben végre átadták az új központjukat.

Mielőtt a Northern Bitcoin és a Whinstone US megérkezett volna, a Bitmain új bányászüzeme tartozott a világ legnagyobb létesítményei közé. A kezdeti 25 megawattos teljesítményt 300 megawattra tervezték fejleszteni idővel. Emellett a cég hatalmas lökés adott a stagnáló lokális gazdaságnak, új munkahelyeket hozott létre, illetve képzési és oktatási programokat indított a helyi munkaerőnek.

500 mérföldre keletre szintén egy egyedi Bitcoin bányász projekt épül jelenleg a texasi Midland és El Paso közötti területen. A Digital Currency Group (DCG) által támogatott cég, a Layer 1 októberben jelentette be, hogy 50 millió dolláros tőként vont be. A tőkebevonást arra szeretnék felhasználni, hogy egy szélerőműre épülő bitcoin bányászfarmot építsenek, ami egy szabadalmaztatott új hűtési technológiát aknáz ki, ami megvédi a chipeket a texasi égető nap okozta túlmelegedéstől.

A kínai dominancia megtörése

Ezek a bányászprojektek egy merőben új megközelítést hoznak az elhagyatott ipari területek újrafejlesztéseihez. Különösen annak fényében kivételesek ezek, hogy a bányászfarmokat olyan helyre telepítik ahol sem a hideg időjárás, sem a megújuló energia nem nyújt egyedi előnyöket.

Ezek az új texasi projektek lehetőséget nyújtanak arra, hogy Amerika visszaszerezze pozícióját a bitcoin bányászat területén. Jelenleg ugyanis a szektor 70%-át a kínai bányászok uralják. Ezzel csökkenthető az a centralizációs hatás, amit a kínai dominancia okoz, és a nyugati vállalkozások nagyobb teret kaphatnak a szektor következő fejlődési fázisában.

*Texasban, Hill megyében 1853-ban volt egy rövid életű, de annál intenzívebb aranyláz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.