The Infinite Machine – Az Ethereum hihetetlen története

Öt évvel az Ethereum indulása után a blokklánc platform történelmet ír – szó szerint. Az Ethereum első kiadott története, a ‘The Infinite Machine – A Végtelen Gép’ kedden jelent meg a könyvesboltok polcain.

Camila Russo, a Bloomberg volt újságírója írta a könyvet, és azt meséli el, hogy a 19 éves Vitalik Buterin kódoló zseni hogyan irányított egy „ellenséges hekkerekből álló csőcselék bandát üzleti terv és élő termék nélkül” annak érdekében, hogy úttörővé váljon egy teljesen új pénzszerzési módszerrel. A platformja ma 27 milliárd dollárt ér már.

Az Ethereum hajszál híján a „kriptovilág Google-je” lett, írja Russo. Ehelyett a nyílt forráskódú platform továbbfejlődött és egy új pénzügyi forradalom alapjává vált- viszályok, hajmeresztő megoldások és hard forkok révén.

A mindenség peer-to-peer-je

Az Ethereumot kutatva láttam, ahogy ez a hihetetlen világ előbukkan, és senki sem szentelt neki eddig nagy figyelmet” – mondta Russo.

A könyv alcíme: „Kriptohekkerek serege hogyan építi fel a Következő Internetet az Ethereummal”, mellyel az Ethereum törekvéseire utal. Russo története felfedi, hogy az Ethereum hogyan fejlesztette ki a peer-to-peer pénz Bitcoin koncepcióját, hogy a mindenség peer-to-peer-je legyen; az alapréteget, amellyel a fejlesztők bármilyen alkalmazást fel tudnak építeni, amit csak elképzelnek, beleértve egy saját kriptovaluta kiadását is.

A könyv bemutatja nekünk az Ethereum indulását kikövező heves eseményeket, a 2017. évi ICO-boomot és szakadást, az azt követő kripto-telet és az új reneszánsz kezdetét a decentralizált pénzügy (DeFi) születésével.

Elkerülhetetlen lesz, hogy a „The Infinite Machine”-t összehasonlítsák a „Digital Gold”-dal, a New York Times újságírója, Nathaniel Popper által írt könyvvel, mely a Bitcoin születéséről szól. Russo alapos kutatást végzett és több mint száz interjút készített, hogy a könyvet megírhassa, és hogy egy hollywoodi életrajzi filmhez méltó ízléses részletekkel színesítse.

A legtöbb időt az Ethereum korai szakaszának kutatásával töltöttem. Ebből az időszakából nem igazán van sok dokumentum.” – magyarázta Russo.

2018. folyamán meginterjúvolta az Ethereum mind a nyolc alapítóját – Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Amir Chetrit, Gavin Wood, Jeffrey Wilcke és Joseph Lubin. Feltárta a platform zavaros születését és elindulását az időnként eltérő beszámolók alapján.

Ethereum konferenciákra és hackathonokra utazott, beszélgetett a „bozontos, fésületlen fiatal fejlesztőkkel”, akik a platformot készítették. “Úgy éreztem magam, mint amikor Alice követte a Fehér Nyulat a lehetetlen álmok világába. Bankolás bankok nélkül, digitális macskák tenyésztése, önszerveződő társaságok vezérigazgatók nélkül és a holdra szállásról való beszélgetés.” – írja a The Infinite Machine-ban.

The Infinite Machine

Az űrhajó az erdőben

A könyv kutatása céljából Russo ellátogatott a svájci Zugba, az „űrhajóhoz”, egy nagy, „furcsa kinézetű, modern, liftes házhoz”, ami az erdő közepén van a városon kívül.

Itt éltek az Ethereum fejlesztői majdnem egy éven át, és a platformot itt keltették életre a svájci hatóságok támogató szemei előtt. Az Ethereum volt az a projekt, amely ezt a csendes kantont „kripto-völggyé” alakította, de 2014-ben még csak ez egy „nagyon futurisztikus projekt volt ebben a kis európai városban” – nyilatkozta Russo.

A könyv bemutatja a platform fájdalmas születését, a svájci hatóságokkal folytatott jogi tárgyalások hónapjait és azt, hogy amerikai ügyvédek bizalmat adtak az alapítóknak, hogy továbbvigyék az ICO-t az Egyesült Államokba.

Úgy nyilatkozott: “Az Ethereum kialakításának legfontosabb pillanata a korai szakaszban az a döntés meghozatala volt, hogy nonprofit alapítvány lesz.”

Az Ethereum néhány alapítója, nevezetesen Charles Hoskinson, a későbbi CEO egy nyílt forráskódú protokollon alapuló céget akart építeni, a „Crypto Google”-t, ahogy néhány interjúalany nevezte. Mások, különösen Buterin és korai munkatársa, Mihai Alisie inkább a nonprofit célokat akarták szolgálni. Ez arról szólt, hogy „ösztönözzék és támogassák a különböző közösségépítő projekteket a protokollra építve”- magyarázta Russo.

A 2014-es végzetes zug-i megbeszélés megpecsételte a platform sorsát. Russo összefésülte a beszámolókat, és egy feszült, érzelmileg töltött helyzetet vázol fel, amely Hoskinson és Chetrit kilépéséhez vezetett. A pontos körülmények tisztázatlanok, ám Russo szerint szinte az összes alapítótag ugyanazt a történetet mesélte el neki.

Vitalik Buterin, a kelletlen vezető

Nem az Ethereum tényleges elindítása Russo könyvének tetőpontja; nem is meglepő, mivel későbbi története tele van incidensekkel. A DAO hack, ami azzal fenyegetett, hogy körülbelül 50 millió dollárnyi összeget tüntet el, az ezt követő rendkívül ellentmondásos hard fork, valamint az ICO utáni fellendülés. Az Ethereumot valószínűleg gyorsabban fejlesztették és változtatták, mint azt néhány résztvevő szerette volna.

Russo szerint Buterin őszinte válaszokat adott néhány nehéz kérdésre is. Ideértve az Ethereum 2014-es token-eladásának körülményeit is, amik spekulációhoz vezettek arra vonatkozóan, hogy a pénzeszközök nagy részét egy személynek vagy egy együttesen fellépő kis csoportnak fizették ki.

A fiatal alapító sikerének titka Russo szerint fiatalságában rejlik, és abban az egyszerű tényben, hogy Ethereum ilyen ragyogó ötlet volt. Segítették a lelkesedés növelését az Ethereum fehér könyvét kézbevevők kis csoportja is. Majd egy lázadó hackerekből álló csapat is beszállt – néhányuk túlméretes egóval -, hogy több millió dollárt gyűjtsenek össze a világ minden táján élő emberek ezreitől.

Valójában nagyon átlátható szándékai vannak Vitaliknak, amik mindig az Ethereumra vonatkoznak” – mondta Russo. „Nincs külön napirendje. Az emberek ezt valamilyen módon felismerik, és ezért tisztelem őt, mert több alkalommal bizonyította, hogy eléggé realista. Buterin vezetéséhez nem sok sikert fűztek a kezdetekben. Nem is igazán szerette a pozícióját sem, de az idő bebizonyította az ellentétet.

Buterin

Az ICO buborék

Russo elkészítette az ICO buborékot valószínűleg okozó tényezők árnyékos elemzését is. Több ezer startup követi az Ethereum modellt, és dollármilliókat gyűjt szinte semmiből. A befektetőknek csak egy e-mail fiókra volt szüksége.

Ezenkívül a kripto-történelem legújabb eseményeibe is belemerül a könyvében az író. Ír például a Tether stabilcoin piaci szerepéről, és arról, hogy a MakerDAO kripto DAI miként kezdett el nyomot hagyni a DeFi-alkalmazásokban – egy olyan szektor, amelyet ékesszólóan és kitartóan követ a ‘The Defiant’ nevű hírlevelében.

Csodálatos volt látni a növekedés és az innováció mértékét ezen a területen” – nyilatkozta az író. Emellett hozzátette, hogy az Ethereum „reneszánszát” éli a 2018-as medvepiacot követően és azután, hogy az emberek széles körűen csalódtak az ICO-kban.

A DeFi-alkalmazások valódi értékének és újjászületésének köszönhetően kezdik bebizonyítani, hogy az Ethereum valóban képes arra, amire szánták – hogy egy rugalmas platform legyen a fejlesztők számára, hogy decentralizált, megállíthatatlan alkalmazásokat építhessenek fel.”- magyarázta Russo.

Az Ethereum előtt lévő út

A könyv röviden említést tesz az Ethereum következő kihívásairól: a proof-of-stake-hez vezető útról, amely növeli a platform skálázhatóságát és biztonságát, és lehetővé teszi, hogy megbirkózzon a következő fejlesztési hullám által hozott kihívásokkal.

A „The Infinite Machine” egy ügyesen megírt történet, amely időnként olyan, mint egy thriller; egy valószínűtlen vállalkozásról szóló mese, amely teljesen új módon gyűjtött pénzt, és az egyre növekvő Web3 mozgalom születése, amely az internetes platformok következő generációját irányítja.

Kötelező olvasmány annak, aki a legfejlettebb technológiák valamelyikét szeretné felépíteni vagy beruházni – vagy egyszerűen csak meg akarja ismerni az Ethereum hihetetlen eredményeit és törtánetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük