Tiltanák, de nem tudják? Vegyes a kép a friss kínai tilalom után

A kínai befektetőket eddig nem igazán zavarta a kormány újabb szigorítása és fellépése a kriptovaluta kereskedés ellen a 2017 óta folytatott hadjárata során. Peking már évek óta próbálja szisztematikusan visszaszorítani a digitális eszközök elterjedését, több-kevesebb sikerrel.

Most azonban Kína úgy tűnik nagyobb sebességre kapcsol és fokozza a kriptók visszaszorítása érdekében folytatott harcot. Az elmúlt hat hónapban a bitcoin és más érmék árfolyamának rakétaszerű kilövése emelte a Kínai Kommunista Párt régóta fennálló aggodalmait az egyes befektetők által elkövetett esetleges csalások, pénzmosások és kereskedési manipulációk tekintetében. Mindeközben a lokális OTC platformokon és a peer-to-peer hálózatokon végrehajtott tranzakciók nehezen nyomon követhető jellege azt jelenti, hogy a hatóságoknak rendkívül nehéz lesz betartatniuk a frissen kivetett kereskedési tilalmakat.

Ez egyben megkönnyebbülést jelenthet a globális kriptoszektornak, miután a kínai vásárlóerő zuhanása miatti aggodalmak hozzájárultak a digitális eszközök május közepi, közel 1 billió dolláros értékben lezajlott eladási hullámához.

Mielőtt Kína 2017-ben betiltotta a kriptotőzsdéket, az állami média szerint a helyi befektetők a teljes bitcoin készlet kb. 7%-át birtokolták, és a kereskedelem mintegy 80%-át bonyolították le. A kriptotőzsdék tilalma ma már lehetetlenné teszi a forgalomnak a pontos felmérését. De a kínai befektetők továbbra is úgy vélik, hogy globális viszonylatban még mindig jelentős szerepet töltenek be a kriptovilágban a kínai OTC platformokon és offshore helyszíneken végrehajtott kereskedéseken keresztül, amelyekhez VPN csatornákon keresztül férnek hozzá.

Kína alig néhány napja jelentette be, hogy visszaszorítja a bitcoin bányászatát és kereskedését az országban

Nehéz a kereskedés szabályozása, mert szinte lehetetlen a nyomonkövetés

A jüant és a digitális coinokat felölelő belföldi kereskedést nehéz nyomon követni Kína kormányának, mert ezek általában két külön fázisban történnek.

Először is, a kereskedés olyan vállalatok OTC platformjain történik, beleértve a Huobi-t és az OKEx-et, amelyek lehetővé teszik a kereskedők számára licitek és ajánlatok közzétételét. Miután mindkét fél megállapodott az árban, a vevő külön fizetési platformot fog használni – amelyet a bankja vagy egy olyan fintech vállalat üzemeltet, mint az Ant Group Co. – hogy jüant küldjön az eladónak. A digitális coinokat, amelyeket általában letétben tartanak az OTC platformon, amíg a jüan kifizetés meg nem történik, átadják a vevőnek. A kínai szabályozók gyakran nem tudják összekapcsolni a tranzakció egyik lépését a másikkal.

Mivel a kereskedés jüan része teljes egészében Kína hazai pénzügyi rendszerén belül zajlik, a nagy mértékű tőkekiáramlásának kockázata alacsony. De ez nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy felhívja a pénzügyi cégek és az egyéni befektetők figyelmét arra, hogy tartsák magukat távol a kriptóktól.

A szabályozók ebben a hónapban újra figyelmeztették a kínai bankokat és pénzügyi cégeket a gyanús tranzakciók azonnali azonosítására és blokkolásának szükségességére. Rámutattak arra is, hogy a kriptovaluta kereskedés elősegítése gyakran sérti a banki szabályokat és előírásokat. A kínai Államtanács egyben szorgalmazta a bitcoin kereskedésének és bányászatának visszaszorítását is, hogy ezzel „határozottan”  fellépjen a pénzügyi kockázatok ellen.

Lépnek is a kriptoszereplők

A kormány fenyegetései hatására a Huobi már lépett is. Lekapcsolta Kína szárazföldi részén a bányász hosting szolgáltatásait, és egyes piacokon visszafogta a határidős szerződéseket és a tőkeáttételes befektetési termékek értékesítését. Az még nem egyértelmű, hogy a cég teljesen le akarja-e állítani az OTC platformját vagy valamilyen limitált formában működik tovább.

A kínai tisztviselők úgy látják, hogy a két évvel ezelőtt indított peer-to-peer hitelezési ágazat megtisztítása sikeres volt – nyilatkozta az ügyben jártas személy. Az országból elüldözték a P2P kriptoipari szolgáltatókat, miután eluralkodtak a csalások és a nemteljesítések, amelyek egyes esetekben öngyilkossághoz és utcai tüntetésekhez is vezettek. Fénykorában az ágazatnak Kínában több mint 50 millió felhasználója, és 150 milliárd dollár kintlevősége volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük