Tiltanák, de nem tudják? Vegyes a kép a friss kínai tilalom után

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kínai befektetőket eddig nem igazán zavarta a kormány újabb szigorítása és fellépése a kriptovaluta kereskedés ellen a 2017 óta folytatott hadjárata során. Peking már évek óta próbálja szisztematikusan visszaszorítani a digitális eszközök elterjedését, több-kevesebb sikerrel.

Most azonban Kína úgy tűnik nagyobb sebességre kapcsol és fokozza a kriptók visszaszorítása érdekében folytatott harcot. Az elmúlt hat hónapban a bitcoin és más érmék árfolyamának rakétaszerű kilövése emelte a Kínai Kommunista Párt régóta fennálló aggodalmait az egyes befektetők által elkövetett esetleges csalások, pénzmosások és kereskedési manipulációk tekintetében. Mindeközben a lokális OTC platformokon és a peer-to-peer hálózatokon végrehajtott tranzakciók nehezen nyomon követhető jellege azt jelenti, hogy a hatóságoknak rendkívül nehéz lesz betartatniuk a frissen kivetett kereskedési tilalmakat.

Ez egyben megkönnyebbülést jelenthet a globális kriptoszektornak, miután a kínai vásárlóerő zuhanása miatti aggodalmak hozzájárultak a digitális eszközök május közepi, közel 1 billió dolláros értékben lezajlott eladási hullámához.

Mielőtt Kína 2017-ben betiltotta a kriptotőzsdéket, az állami média szerint a helyi befektetők a teljes bitcoin készlet kb. 7%-át birtokolták, és a kereskedelem mintegy 80%-át bonyolították le. A kriptotőzsdék tilalma ma már lehetetlenné teszi a forgalomnak a pontos felmérését. De a kínai befektetők továbbra is úgy vélik, hogy globális viszonylatban még mindig jelentős szerepet töltenek be a kriptovilágban a kínai OTC platformokon és offshore helyszíneken végrehajtott kereskedéseken keresztül, amelyekhez VPN csatornákon keresztül férnek hozzá.

Kína alig néhány napja jelentette be, hogy visszaszorítja a bitcoin bányászatát és kereskedését az országban

Nehéz a kereskedés szabályozása, mert szinte lehetetlen a nyomonkövetés

A jüant és a digitális coinokat felölelő belföldi kereskedést nehéz nyomon követni Kína kormányának, mert ezek általában két külön fázisban történnek.

Először is, a kereskedés olyan vállalatok OTC platformjain történik, beleértve a Huobi-t és az OKEx-et, amelyek lehetővé teszik a kereskedők számára licitek és ajánlatok közzétételét. Miután mindkét fél megállapodott az árban, a vevő külön fizetési platformot fog használni – amelyet a bankja vagy egy olyan fintech vállalat üzemeltet, mint az Ant Group Co. – hogy jüant küldjön az eladónak. A digitális coinokat, amelyeket általában letétben tartanak az OTC platformon, amíg a jüan kifizetés meg nem történik, átadják a vevőnek. A kínai szabályozók gyakran nem tudják összekapcsolni a tranzakció egyik lépését a másikkal.

Mivel a kereskedés jüan része teljes egészében Kína hazai pénzügyi rendszerén belül zajlik, a nagy mértékű tőkekiáramlásának kockázata alacsony. De ez nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy felhívja a pénzügyi cégek és az egyéni befektetők figyelmét arra, hogy tartsák magukat távol a kriptóktól.

A szabályozók ebben a hónapban újra figyelmeztették a kínai bankokat és pénzügyi cégeket a gyanús tranzakciók azonnali azonosítására és blokkolásának szükségességére. Rámutattak arra is, hogy a kriptovaluta kereskedés elősegítése gyakran sérti a banki szabályokat és előírásokat. A kínai Államtanács egyben szorgalmazta a bitcoin kereskedésének és bányászatának visszaszorítását is, hogy ezzel „határozottan”  fellépjen a pénzügyi kockázatok ellen.

Lépnek is a kriptoszereplők

A kormány fenyegetései hatására a Huobi már lépett is. Lekapcsolta Kína szárazföldi részén a bányász hosting szolgáltatásait, és egyes piacokon visszafogta a határidős szerződéseket és a tőkeáttételes befektetési termékek értékesítését. Az még nem egyértelmű, hogy a cég teljesen le akarja-e állítani az OTC platformját vagy valamilyen limitált formában működik tovább.

A kínai tisztviselők úgy látják, hogy a két évvel ezelőtt indított peer-to-peer hitelezési ágazat megtisztítása sikeres volt – nyilatkozta az ügyben jártas személy. Az országból elüldözték a P2P kriptoipari szolgáltatókat, miután eluralkodtak a csalások és a nemteljesítések, amelyek egyes esetekben öngyilkossághoz és utcai tüntetésekhez is vezettek. Fénykorában az ágazatnak Kínában több mint 50 millió felhasználója, és 150 milliárd dollár kintlevősége volt.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.