Titkolózik az új Binance vezérigazgató

A világhírű kriptotőzsde új vezérigazgatójának titokzatossága miatt a Binance amerikai ellenőrzés alá kerül és egy 5 éves megfigyelés elé néz.

CZ utódja, Richard Teng nem árulja el, hol található a vállalat székhelye. Azt mondta, nem tartja szükségesnek, hogy ezt az információt nyilvánosságra hozza. A vezető titokzatossága egyesekben aggodalmat keltett.

Az újonnan kinevezett vezérigazgatója azért nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a vállalat globális központjának helyét, mivel folytatni kívánja azt a hagyományt, hogy decentralizált és globálisan szétszórt egységként pozícionálja magát.

A Financial Times-nak adott interjújában Teng határozottan visszautasította a vállalat elsődleges működési központjára vonatkozó kérdéseket, ami újabb vitát váltott ki a Binance nehezen átlátható vállalati struktúrája körül.

Teng megkérdőjelezte az ilyen információk iránti igény mögött meghúzódó jogosultsági érzést, és így nyilatkozott:

“Miért érzik magukat annyira jogosultnak ezekre a válaszokra… szükség van arra, hogy mindezt az információt nyilvánosan megosszuk? Nincs.”

A vezérigazgató azonban azt elárulta, hogy a Binance rendelkezik európai központokkal Franciaországban, közel-keleti központja pedig Dubajban van. Emellett ígéretet tett arra, hogy a globális központot nyilvánosságra hozza, “amennyiben és amikor az helyénvaló lesz”.

Ez a válasz kérdéseket vet fel a világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjének átláthatóságával és szabályozási megfelelésével kapcsolatban. A Binance-t régóta kritizálják átláthatatlan vállalati struktúrája és Kínához való vélt kötődése miatt, annak ellenére, hogy néhány éve hivatalosan elhagyta az országot.

A Binance átláthatatlan vállalati struktúrája

A Binance korábbi vezérigazgatója, Changpeng Zhao következetesen azt állította, hogy a tőzsdének egyáltalán nincs globális központja. A fizikai székhely hiánya a vállalat weboldalán és a világszerte szétszórt tagokkal rendelkező globális tanácsadó testület leírása csak tovább növelte a zavart. Bár a Binance-nek van egy máltai holdingvállalata, a máltai szabályozó hatóságok tagadták, hogy bármilyen szabályozási jogkörrel rendelkeznének a tőzsde felett.

A Binance valódi működési bázisa vitatott kérdés volt, mivel különböző jelentések azt állítják, hogy a vállalat Kínához tart fenn kapcsolatokat. Ez ellentmond a kriptotőzsde hivatalos álláspontjának, és több joghatóságban is szabályozási aggályokat vet fel.

Amellett, hogy a Binance elkerülte a székhelyével kapcsolatos kérdéseket, a közelmúltban fokozott szabályozási ellenőrzésnek és jogi lépéseknek volt kitéve. Teng elismerte, hogy a vállalat alávetette magát az ellenőrzéseknek azokban a régiókban, ahol működik, de nem hozta nyilvánosságra az érintett könyvvizsgáló cégek nevét.

A vezérigazgató szerint a megfigyelés inkább pozitívum

A tőzsde jelentős jogi kihívásokkal nézett szembe az Egyesült Államokban, ami novemberben különböző amerikai ügynökségekkel kötött megállapodásokban csúcsosodott ki. Ezen megállapodások értelmében a Binance-nek az amerikai kormány által kijelölt megfelelőségi felügyelő alatt kell működnie akár 5 évig.

Teng hangsúlyozta ennek a megállapodásnak a pozitív aspektusát, kijelentve: “A megfelelőségi monitor… kulcsfontosságú pozitívum… Ez nagy bizalmat ad a felhasználóknak, beleértve az intézményi felhasználókat is, akik most nagyon agresszív módon közelednek hozzánk”.

Az egyezség részeként a Binance jelentős bírságot fizet, és kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti a megfelelési erőfeszítéseit. A vállalat korábbi vezérigazgatója, Changpeng Zhao novemberben bűnösnek vallotta magát a kapcsolódó vádakban, és februárban ítélethirdetésre kerül sor. Ugyanezen a napon lemondott tisztségéről, így vette át Richard Teng a vezérigazgatói pozíciót.

Kapcsolódó cikkeink: