Titokzatos magyar apuka óriási bitcoin adománnyal segített két alapítványon

Óriási összegű bitcoin adományt kapott két magyar alapítvány. A titokzatos jótevőről nem sokat tudni, de számtalan gyermek és család életét könnyítette meg támogatásával. 

A mainstream médiában rendszeresen elhangzanak olyan kijelentések, miszerint a bitcoin a terrorizmus és a bűnözés pénze, holott hivatalos statisztikák ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Manapság már egyre több kisbefektető és vállalkozó rendelkezik kriptovalutákkal, hiszen a kriptopénzzel indított tranzakciók gyorsak, biztonságosak és olcsók a hagyományos banki ügyletekkel szemben. Emellett a blokkláncon történő pénzküldés ellenőrizhető, így valóban azok kapják meg az utalt összeget, akiket megillet. Ebből adódóan külföldön már számos segélyszervezet és alapítvány fogad el kriptovaluta támogatásokat, Magyarországon azonban ez még nem igazán terjedt el. Pedig a kriptodevizák, mint a bitcoin is, komoly segítséget jelenthetnek mindazok számára, akik hiányt szenvednek.

Néhány nappal ezelőtt viszont egy titokzatos bitcoin tulajdonos számos gyermek és család életét változtatta meg nagylelkű BTC adományával. Magyarország két kiemelkedő alapítványa, az SOS Gyermekfalvak és a Várva Várt Alapítvány, összesen 25 millió Ft értékben kapott támogatást egy magánszemélytől, aki az alapítványoktól egy új tárcacímet kért, hogy a tranzakció ne legyen lekövethető. A kriptovalutában történő adományt az egyik legismertebb hazai kriptovaluta váltó, a CoinCash.eu tette lehetővé, díjtalanul. A kriptovaluta adományozás egyik nagy előnye, hogy átváltásukat a CoinCash díjmentesen végzi, így a támogatók által utalt teljes összeg hiánytalanul jut el a civil szervezethez átlátható módon.

Nem ez az első eset, hogy a CoinCash közreműködik kriptovalutában történő támogatás létrejöttében. 2019 karácsonya előtt az SOS Gyermekfalvak és a CoinCash közös adomány-gyűjtő akciója az első magyarországi közhasznú felhasználása volt a Bitcoinnak és a virtuális fizetőeszközöknek. 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően az egészségügyi dolgozók javára adománygyűjtő pénztárcát hozott létre hazánk két kriptovaluta szolgáltatójával közösen. A tárcán csaknem 6 millió Ft értékű kriptovaluta adomány gyűlt össze.

Mogyorósi Attila, a CoinCash.eu ügyvezetője a kriptoadományokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Azért járulunk hozzá minden alkalommal adományozási akciókhoz, mert a további intézményi befektetők-, a várható szabályozás megjelenése és az árfolyamkilengések csillapodása mellett a Bitcoin ilyen és ehhez hasonló hétköznapi felhasználása tehet a legtöbbet a kriptovaluták egyre szélesebb körű elterjedésében és elfogadottságában.

A titokzatos jótevő és az adomány sorsa

Ekkora összegű adomány nagyon ritka a magyar segélyszervezetek és alapítványok életében, főleg ha azt bitcoinban kapják. Megkerestük a két érintett alapítványt, akik rendkívül örültek a nagy összegű támogatásnak. A Várva Várt Alapítvány elnöke, Lukács József azt válaszolta kérdésünkre, hogy “a támogatónk egy magyar sokgyermekes családapa, aki családjával már korábban több esetben is támogatott olyan édesanyákat, akik nem tudták volna megszülni és megtartani a születendő babájukat lakhatási támogatás nélkül. Az ő életpárti hozzáállásának köszönhetően több, mint egy tucat család tudott kijönni a súlyos krízishelyzetből.”

Lukács úr hozzátette, hogy ez volt az eddigi legnagyobb adomány, amit az alapítvány kapott és egyben az első kriptovalutában érkező támogatás, hiszen korábban ilyen formában nem kaptak segítséget. A 15 millió forintnak természetesen már meg is van helye.

Alapítványunk sokéves álma valósulhat meg a most kapott adomány segítségével, ugyanis legalább egy babaváró otthon kialakítása válik most lehetővé számunkra. Támogatóinkkal egyeztetve már hosszabb ideje gondozunk egy fiatal családot Baranya megyében, akiknek a lakáskörülményei eddig nagyon rosszak voltak. Egyéves kisbabájuk mellé hamarosan egy ikerpár érkezik. Mivel az édesapa szorgalmasan dolgozik bejelentett állásban, lehetőségük lesz igénybe venni több családtámogatási kedvezményt is. Amíg ez megtörténik, egy családi házat vásárolunk, amit felújítva használatra bocsátunk a fiatal családnak arra az időre, amíg a támogatások segítségével saját házat tudnak vásárolni.”

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány külsős kommunikációs szakértője, Varró Gabriella is kijelentette, hogy az alapítvány létezése során a legnagyobb összegű kriptovaluta adományt kapták a rejtélyes jótevőtől, aki állítólag egy korai bitcoin befektető.

A kripto pénztárcánkat 2019 őszén nyitottuk. Eddig 2x 10-12e Ft körüli összeget írtunk jóvá a bitcoin pénztárcából, a mostani 10 milliós adomány az első érdemi, nagy kriptoadományunk. A nagylelkű támogatást a működési költségekre fordítjuk” – tette hozzá.

Az alapítvány azért fogad el kriptovaluta támogatást, mert mint non-profit vállalkozásnak nagyon fontos stratégiai pont az áttekinthetőség. Ehhez tökéletesen illenek a blokklánc technológiát használó kriptovaluták. Az alapítvány tárcái, illetve minden be- és kimenő tranzakciói nyilvánosan megtekinthetőek a blokkláncon. Ennek a technológiának a segítségével a közeli jövőben láthatják majd, hogy mely projektek részére és mely országokba folytak be az adományok, és pontosan mire használták fel őket.

Nevelőszülőkre váró gyermekek és válsághelyzetben lévő kismamák segítése a cél

Az SOS Gyermekfalvak közel 400 olyan gyereknek tud nevelőszülői családot biztosítani, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége- vagy betegsége miatt került az SOS-be, ahol pszichológusok fejlesztőpedagógusok és más szakemberek a nevelőszülővel közösen azon dolgoznak, hogy a gyerekek visszakapják a gyerekkorukat és kiegyensúlyozott, egészséges felnőtté válhassanak.

A Várva Várt Alapítvány 2010-ben kezdte meg működését civil összefogással. Az alapítvány célja annak elősegítése, hogy a válsághelyzetben lévő várandós anyák magzataikat kihordhassák, megszülhessék, és saját családjukban nevelhessék. Céljuk, hogy a megfogant magzatok VÁRVA VÁRT személyként születhessenek meg, őket ellátni és felnevelni képes családba kerülhessenek. A válságba került családokkal egyéni fejlesztési tervek alapján működnek együtt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az egyik krízishelyzet után ne alakuljon ki a következő, hanem a hibás döntések logikájának megértése után fel tudjanak építeni egy tervet a rossz döntések elkerülésére.

Az alapítványoknak minden apró segítség számít. Ha Te is szeretnéd támogatni őket a következő tárcacímeken megteheted:

SOS Gyermekfalvak bitcoin tárca: 1QGP1ytwTc8eqJYLNrYkv2PqZbKM8RvHvR
ethereum tárca: 0x920DF95d4eB2B63DE776dc27C2B57D3644efA840

Várva Várt Alapítványt ITT támogathatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük