Több hálózat leállt a bevésések iránti óriási érdeklődés miatt

Itt lehet az új “aranyláz”. A több százezer Ordinals bevésés már nem csak a Bitcoin hálózatot tömíti el. A hatalmas népszerűség közepette az EVM láncok aktivitása is megugrott, miközben a tranzakciós díjak az egekbe szöktek. A közösség megosztott.

Az NFT vésés óriási népszerűségnek örvend. A bevésések száma nemrég meghaladta a 48 milliót. A legforgalmasabb napon, 2023. november 19-én egyetlen nap alatt 710 ezer bevéséses tranzakció volt a Bitcoin hálózaton.

A legújabb “aranyláz” miatt a profilképektől a mémérmékig mindenki mindenféle bevésést végez. Ennek következményeként az elmúlt héten a túlzott nyomás számos hálózat megtorpanásához vezetett.

Az Arbitrum, az Avalanche, a Cronos, a zkSync és a The Open Network mind részleges vagy teljes kiesést szenvedtek el a közelmúltban a bevésések miatt. Az iparági kutatók szerint a Celestia hálózat volt a legutóbbi, ami összeomlott.

“A csapat aktívan vizsgálódik, de megerősíthetjük, hogy a bevésések tartósan megnövekedett száma miatt a rendszer leállította a tranzakciók megfelelő továbbítását”

Jelentette ki az Arbitrum december 16-án egy 78 perces kiesés közepette.

Eközben a Cronos fejlesztője, Ken Timsit arról számolt be, hogy a csapat egy hálózati frissítést hajtott végre a dinamikus tranzakciós díjak aktiválásához, amelyek a tranzakciós volumen függvényében változnak. Ennek köszönhetően a hálózat hatékonyabban képes ellenállni a megnövekedett forgalomnak.

Mi hajtja az aranylázat?

A felhasználók rájöttek, hogy az adatokat, például szöveget, képeket és videókat nem csak a Bitcoin Ordinalson keresztül vihetik fel, hanem az Ethereum és más Ethereum Virtual Machine (EVM) alapú láncokon is.

Az elmúlt néhány napban a beírások többsége BRC-20 típusú token volt. A tokenek témája különböző gyűjtemények, például a Bitcoin Frogs, a BMBI, a BEEG és a GROK voltak.

A Cygaar kriptokutató szerint a felhasználók egyszerűen azért küldenek tokeneket és hajtják végre ezeket a tranzakciókat saját maguk hívásadataival, mert a műveletek olcsók. Az alacsony költségek miatt számos egyéni felhasználó tevékenykedik, de a legtöbb bevésés ugyanazoktól a felhasználoktól érkezik, akik spammelés szerűen .

A közösség megosztott

Az Ordinals eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Emellett az elmúlt két hónapban a Bitcoin NFT eladások meghaladták az Ethereum NFT-ket. De ahogy arról korábban beszámoltunk, nem csak az eladások, de a tranzakciós díjak is meghaladták az Ethereumét.

Emellett sokan attól tartottak, hogy az Ordinals és a BRC 20 megjelenése megzavarhatja a fő tevékenységet, azaz a tranzakciók kezelését és megemelheti a tranzakciós díjakat. Mindez beigazolódni látszik, mivel az elmúlt hét legforgalmasabb napjain előfordult, hogy egy-egy tranzakciós költség meghaladta az 50 dollárt is.

Eric Wall Bitcoin fejlesztő úgy vélte, hogy az EVM feliratok a kiskereskedelem számára hozzáférést eredményezhet az alacsony tőkeértékű kriptoeszközökhöz. A kezdeti érme kibocsátást egyre jobban szabályozzák és korlátozzák, így sok projekt a kockázati tőkecégekre és a nagybefektetőkre korlátozódik, és mindez gyakran társul a korlátozott token értékesítéssel is.

“A gázégetés és a blokk pazarlás az egyik utolsó olyan disztribúciós mechanizmus, amely a kiskereskedelemhez való nyílt hozzáféréssel létezik”

Mondta Eric Wall.

Ezt követően kifejtette, hogy mivel a ticker kibocsátásban bárki részt vehet, ezért ez az egyik utolsó olyan lehetőség, ahol a kiskereskedők szabadon beszállhatnak.

Michael Rinko, a Delphi Digital kriptokutató cég elemzője azonban nem látta a logikát a dolog mögött, és a így nyilatkozott a Bloombergnek;

“Én valahogy csak úgy látom, hogy ez az új menő dolog……Nulla racionalitás van mögötte “

Eközben ZachXBT blokklánc nyomozó egy december 19-i bejegyzésében shitcoinokat áruló kripto influenszerekre figyelmeztetett.  Ezek az influenszerek a piaci emelkedések ellenére is a gyenge likviditású coinok népszerűsítésével próbáltak meg profitot szerezni.

Az NFT bevésések egyre népszerűbbek, de továbbra is a viták tárgyát képezik. Az azonban biztos, hogy az emelkedő tranzakciós költségek és az emiatt túlterhelt hálózatok egyre hangsúlyosabbá teszik az innovációt és az olyan lehetőségek elterjedését, mint a layer 2 hálózat.