Top 12 Bitcoin tanácsok kezdőknek

A Bitcoin visszatért! A digitális pénznem ára évről-évre több mint 200% -kal nő (vagy esik), és az emberek ezt bizony észreveszik. A Google Bitcoin keresési volumene növekszik, a brókerek ismét hirdetik kriptokínálatukat, a csalók visszaélnek a helyzettel, és az első vásárlók kopogtatnak a váltók és ATM üzemeltetők ajtaján.

Annak érdekében, hogy az újonnan érkezők kriptobefektetők elkerüljék a klasszikus hibákat, összeállítottunk egy listát a tizenkét legfontosabb szabályról, amit tudnod kell mielőtt Bitcoinba fektetsz vagy más kriptóba fektetsz. Tanácsok kezdőknek, tömören.

TEDD:

 • Befektetés előtt ismerd meg a kriptók világát (nem szégyen olvasni, van neked egy köteg útmutatónk)

Mielőtt bármilyen digitális eszközt vásárolnál, alaposan vizsgáld meg, hogy mit kívánsz vásárolni. Ahogy a régi befektetési tanács is mondja: ne fektess olyanba, amit nem értesz!

Mindenekelőtt fontos, hogy képezd magad. Ismerd meg a blokklánc és a kriptovaluták működését, valamint a legnépszerűbb digitális eszközök közötti különbséget. Így fogod megérteni az egyes coinok (értsd: érmék) és tokenek aktuális és potenciális jövőbeni értékét, amelyeket majd megvásárolsz.

 • Csak jó hírű, bevált, régóta a piacon tevékenykedő váltót használj.

Számos módja van a digitális eszközök beszerzésének. Ha már tudod, hogy milyen eszközöket szeretnél vásárolni, és szeretnéd azt online váltani, fontos, hogy csak jó hírű és biztonságos platformokat használj.

Több száz bitcoin és altcoin átváltóhely létezik, de csak egy maroknyi szabályozott. A felületek többségéről nem tudni sokat. Működésük, finanszírozásuk és biztonsági procedúrájuk módja nem átlátható. A kis szabályozói felügyelet mellett működő, tengerentúli váltókon folytatott kereskedés során, előfordulhat, hogy váratlanul elveszted a pénzed (pl. egy hack miatt, lásd Cryptopia) mely lehet működési hiba, vagy akár átverés is. Sajnos számos eset történt a múltban, ami miatt célszerű jó hírű kereskedelmi felületet választani. Még azokat is érheti számítógépes támadás.

 • Zárd el gondosan a digitális eszközeidet.

Amint bitcoint vagy más digitális eszközt vásároltál, elengedhetetlen, hogy a befektetett vagyonod egy biztonságos privát pénztárcában tárold. Sokféle digitális pénztárca közül lehet ma már választani, de a hardver pénztárcák, mint például a Ledger, a Trezor, a KeepKey és a BitLox, általában a legbiztonságosabbak a hosszú távú befektetők számára.

 • Csak annyit fektess be, amennyi elvesztése még nem okoz problémát

Fontos megjegyezni, hogy digitális eszközökbe, mint a bitcoinba történő befektetésnél, hogy soha ne fektess be többet, mint amennyi elvesztése még nem okoz anyagi nehézségeket.

Míg a bitcoin növekszik, és sok szakértő úgy véli, hogy előbb vagy utóbb felülmúlja a korábbi csúcsokat, a valóság az, hogy a bitcoin olyan ingadozó eszköz, amely rövid idő alatt könnyen elveszítheti értékének 50% -át is. Ezért a szakértők egyetértenek abban, hogy a befektetési portfóliónak csak egy X százalékát kell csak a digitális eszközökhöz kötni.

NE TEDD:

 • Ne hagyd, hogy az illékonyság leteperjen

A Bitcoin és a digitális eszközök volatilis befektetések. A bitcoin ára naponta (ha nem óránként) könnyedén felfelé vagy lefelé mehet tíz százalékkal, ezért fontos, hogy hidegvérrel kezeld a helyzetet, mint egy igazi kriptobefektető. Ne feledd, ez nem tőzsde. A kriptó sokkal nagyobb napi árfolyam változásokat tapasztal és ez így teljesen normális.

Ha idegesít a volatilitás, talán jobb, ha rá se nézel az árfolyamokra vagy a portfóliód értékére.

 • Ne hagyd a pénzeszközeid tőzsdéken

Sajnos még mindig gyakran előfordulnak hackelések a kriptovaluta piacokon. Még a piacvezető, a Binance sem úszta meg szárazon. Ezért elengedhetetlen, hogy a digitális eszközállományokat az átváltás után azonnal a személyes privát pénztárcádba helyezd. Ha a váltót hackertámadás éri és a te pénzed is érintett, akkor akár heteket is igénybe vehet, mire hozzájuthatsz a vagyonodhoz (feltéve, hogy az átváltó hely fizetni fog a biztonsági szabályszegésért), vagy elveszítheted az összes pénzed, és kevés jogorvoslattal élhetsz.

 • Ne figyelj arra, amit a mainstream médiaoldalak mondanak a Bitcoinról (de arra se, amit mi írunk, járd a saját utad, gyűjtsd az inputokat és kialakul a neked testhez álló Bitcoin világlátásod)

A mainstream média már több, mint 300-szor “temette el” a Bitcoint. Ezen felül a mainstream média imádja, amikor a Bitcoin ára nagyot zuhan, mivel így rengeteg kattintást szerezhet az érdekelt befektetőktől.

Általánosságban elmondható, hogy nagyon óvatosnak kell lenni ezekkel médiumokkal amikor pénzügyi tanácsokkal bombázzák az embereket. Ugyanez igaz a bitcoin és más kriptovaluta befektetésekre is. Azonban nagyon óvatosan kell kiválasztani a kripto média forrásokat is, mivel sok az ismeretlen szakirodalom, az elfogult weboldal és a fizetett reklám.

 • Ne ess csalás áldozatául

Sajnos a bitcoin árának emelkedésével a csalók is visszatérnek a piacra. Számos különböző kripto csalás figyelhető meg, de ha már a befektetési csalásokról van szó, fogadj meg egy egyszerű szabályt, ha úgy tűnik, hogy túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg átverés. Ne fektess be semmilyen befektetési tervbe vagy rendszerbe, mivel valószínűleg nem más, mint a Ponzi rendszerek. Ehelyett vásárolj közvetlenül bitcoint és társait, ha már kriptóba akarsz befektetni.

 • Ne csatlakozz pump and dump csoportokhoz

A „pump and dump” csalás nagyon gyakori a kripto piacokon, mivel könnyű manipulálni a kis értékű coinok és tokenek árát, amelyekkel nagyon kis volumenben kereskednek. Csábítónak tűnhet, hogy te is csatlakozz ezekhez a csoportokhoz / sémákhoz, de azon kívül, hogy ezek a műveletek illegálisak, nagy a valószínűsége, hogy elveszíthetsz mindent, még mielőtt képes lennél megszabadulni a coinjaidtól.

 • Ne csapjon be a @bitcoin Twitter fiók

A kiemelkedő Twitter-fiók @bitcoin, amelynek már több mint 950 000 követője van, valójában nem a bitcoinról szól. Ez egy promóciós oldal a bitcoin cash forkolt bitcoinhoz (BCH), amit a Bitcoin.com bitcoin cash hírportál üzemeltet. A Bitcoin Cash közössége önmagát tartja Satoshi Nakamoto örökségének zászlóvivőjének és nem ért egyet a Bitcoin Core által képviselt vonulattal. Nincs ezzel semmi gond, hisz ahogy Andreas M. Antonopoulos bitcoin evangelista is kihangsúlyozta, mindenki szabadon létrehozhatja és használhatja a saját bitcoinját.

 • Ne keresd a „következő Bitcoint”

Az új kriptobefektetők nagyon gyakori hibája, hogy megpróbálják megtalálni a „következő Bitcoint”, ami majd 30 000%-os hozamot fial nekik. Számos kriptovaluta projekt létezik már, amely azt állítja, hogy a következő Bitcoin van születőben, ezzel pedig valósággal mágnesként vonzza az újonnan érkezőket. Ne feledd, csak egy Bitcoin van, de annak végtelen vetülete. Mindenkinek mást jelent.

(Borítókép: ManWithNoName)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.