Túl elterjedt a bitcoin, már nem népszerű a bűnözők körében

 

Michael Morell, a CIA volt vezérigazgatója egy interjú során erősítette meg azt, amit a kriptovaluták sok védelmezője már régóta hangoztatott. A profi bűnözők többsége nem igazán használja sem illegális tevékenységekkel kapcsolatos tranzakciókra, sem pénzmosásra a bitcoint, mivel a tranzakciók követhetőek és publikusak.

Az interjú egy a CCI csoport (Crypto Council for Innovation) által készített jelentés része volt. A CCI egy olyan lobbista csoport, amelynek célja, hogy afféle tanácsadóként segítse a különböző kormányzati szervek munkáját a kriptovalutákkal kapcsolatos kérdésekben, és legfőképp az ezeket érintő esetleges szabályzások kidolgozásában, azt biztosítva, hogy ezek nem érintik majd hátrányosan a technológia fejlődését.

Korábban komoly aggályok merültek fel a digitális érmék, elsősorban a bitcoin és a bűnözés, különösen a drog és fegyverkereskedelem összefonódásával kapcsolatban. Az internet darknetnek, vagy deep webnek is nevezett sötét bugyraiban még a mai napig is viszonylag könnyen vásárolhat magának bárki kábítószert bitcoinért cserébe.

Valaha a darkweb egyik legnépszerűbb fizetőeszköze volt, de ez a múlté

Az igazi probléma persze soha nem a piti drogkereskedők üzletelgetésével volt, hanem azzal, hogy a bitcoinra anno kemény bűnözői csoportok is rátelepedtek. Különösen az indulása utáni években, amikor még kevéssé volt ismert, egészen durva dolgokat lehetett venni bitcoinért, olyan azóta az amerikai hatóságok által felszámolt darknetes weboldalakon, mint a Silk Road, vagy a Hidden Wiki. A kínált áruk között különböző robbanószerkezetek, nagy kaliberű lőfegyverek, sőt még harci járművek is akadtak, de olyan bérgyilkos is volt, aki a Hidden Wiki oldalán kínálta szolgáltatásait bitcoinért cserébe.

Az sem segítette a bitcoin reputációját, amikor elkezdték a terrorszervezetekkel is összefüggésbe hozni.

Úgy tűnik azonban, hogy az azóta eltelt idő alatt a bitcoin egyre széleskörűbb térnyerésével a használói közül szép lassan eltűntek a leginkább nemkívánatos személyek, akiknek egyszerűen túl forró lett a megnövekedett figyelem és érdeklődés.

Bár a CCI egy alapvetően az Amerikai Egyesült Államokban működő csoport, a távlati céljaik között szerepel a kriptovaluták népszerűsítése az egész világon, és a technológia fejlődésének globális elősegítése is.

A csoport egyik vezetőjének, Gus Coldbellának a szavaival élve: „Ha nem kommunikálunk a kormányzati szervekkel, ugyanúgy, mint a hagyományos centralizált iparágak, akkor a jövőben is fennáll a veszélye, hogy ők egyoldalú és megalapozatlan döntéseket hozzanak, anélkül, hogy konzultáltak volna a digitális érmék világában valóban jártas szereplőkkel és szakértőkkel.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.