Túl nagy a Bitcoin blokkláncának blokkmérete?

A Blockstream stratégiai vezetője, Samson Mow szerint már a jelenlegi blokkméret is túlságosan nagy a Bitcoin blokklánca esetében és érdemes megfontolni annak csökkentését.

A Decrypt kriptohíroldalnak adott interjújában Mow kifejtette, ahogy a blokkláncon kívüli megoldások, mint a Lightning Network (LN), fejlődésével kevesebb blokkláncon végrehajtott tranzakcióra lesz szükség.

Mow szerint 4 MB-nek felel meg a blokkméret a Bitcoinnál ha a tranzakcióknál Segregated Witness technológiát is használnak. Viszont a jövőben előfordulhat, “hogy a jelenlegi blokkméret akár túlságosan nagy lesz”.

Mow véleménye szembemegy az általánosságban elfogadott narratívával miszerint a skálázhatóság és hálózati kapacitás érdekében fontos lesz a blokkméret növelése.

Mow Lightning-párti

Jelenleg a Bitcoin blokkméret 1 megabyte körüli. A blokkláncon kívüli tranzakciók esetében a tranzakciók nem terhelik le a blokklánc hálózatot, ezért is fejlődik dinamikusan a Lightning: egyfajta kiutat jelent a skálázhatósági problémából.

Az LN protokollal szinte azonnali hálózaton kívüli bitcoin tranzakciók válnak lehetségessé 1 szatosi körüli hálózati díjért cserébe. Népszerűsége egyelőre korlátozott mivel továbbra is kísérleti jellegű az alkalmazása. Elterjedését nehezíti, hogy egyelőre kevés a felhasználóbarát alkalmazás rá. Mow szerint:

“A Lightningnak organikusan kell növekednie, nincs rá mód hogy mesterségesen útjára indítsuk. Az embereknek csatornákat kell nyitniuk, zárolniuk kell a bitcoinjaikat és el kell kezdeniük más csomópontokkal kapcsolatot létesíteni.”

Egy ilyen organikus növekedési fázis a Lightning történetében a Lightning Torch kezdeményezés volt, aminek keretében kriptovaluta celebek a Twitteren, valamint Jack Dorsey Twitter CEO egymásnak Lightningon keresztül utaltak szatosit.

(Forrás: Decrypt)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük