Újabb lépés a digitális jüan bevezetése felé: a JD.com-on is lehet már vele vásárolni

A kínai állam nagyratörő tervei ellenére óvatosan közelít a digitális jüan bevezetéséhez. Bár még nem tűzték ki a hivatalos bevezetés pontos dátumát, de Kína újabb és újabb akciókkal igyekszik felkelteni a felhasználók figyelmét. Korábban 6.2 millió dollárnyi értékben osztott ki digitális jüant lottónyereményként az ország több nagyvárosában.

A JD.com már korábban is részt vett a digitális jüan tesztjein. Akkor a dolgozóinak egy részét digitális jüanban fizette ki. A mostani teszt azonban jóval szélesebb körben teszi lehetővé az állami digitális valuta tesztelését: a JD.com az idei Egyedülállók Napjához kapcsolódó ünnepi akció keretében október 31-től november 12-ig lehetővé teszi, hogy a vásárlók digitális jüannal fizessenek az online felületén. A Kínai Építési Bankkal közös akcióban a vásárlókat 15 jüannal jutalmazzák a kínai digitális valuta kezelésére szolgáló applikáció letöltésért. A JD.com szerint november 11-ig több mint százezren fizettek digitális jüannal a cég applikációján keresztül.

A kínai állam joggal tarthat azonban attól, hogy a digitális jüan elterjedése az országon belül sem lesz zökkenőmentes.

Annak érdekében, hogy a saját digitális valutája felé terelje a lakosságot és újra ellenőrzése alá vonhassa a pénzmozgásokat Hszi Csin-ping kínai elnök sokadszor az évek során betiltotta a kriptopénzek használatát. A folyamatos akciók révén a digitális jüan bekerült a köztudatba az ingyen kiosztott digitális pénznek hála pedig apránként gyarapszik a felhasználók száma.

Innen már csak egy lépés, hogy országon belül kötelezővé tegyék a digitális jüant. A tervek szerint a 2022-es pekingi téli olimpián már hivatalos fizetőeszközként használják majd a digitális jüant, amiek használatát az amerikai olimpikonoknak egyenest megtiltották.

Kína digitális pénz kezdeményezése ugyanakkor nem jár osztatlan sikerrel, sőt szakértők szerint az amerikai dollár tartalékvaluta pozícióját is veszélybe sodorhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük