Komoly tűz volt Paraguayban egy illegális Bitcoin bányászfarmon

Legalább 18 Bitcoin bányászgépet foglalt le a paraguayi kormány azután, hogy a raktár, ahol működtették őket, lángra kapott. A dél-amerikai országban található Ciudad del Este városának egyik rendőrparancsnoka szerint a tűz a kora esti órákban lobbant fel a Las Carmelitas negyedben található egyik épületben. Az épület egyik kialakított helyiségében voltak a bányászgépek. Ezt a helyiséget a tulajdonos egy Tiago Marquez néven ismert brazil üzletembernek adta bérbe még 2023. decemberében. Marquez asztalosműhelyt akart üzemeltetni papíron az épületben, de a tűznél gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy egy Bitcoin bányászfarm üzemelt helyette.

Paraguay nagyon vonzó opció a Bitcoin bányászok számára

Miután a tűzoltók eloltották a tüzet, 18 bányászgépet lefoglalt a rendőrség, amelyeket egyébként nem érintett a tűz. A Nemzeti Villamosenergia-felügyeletet (ANDE) képviselő ügyvéd szerint a bányászfarmot illegálisan üzemeltették, azaz lopták az energiát. Idén Paraguayban ez már egyébként a második ilyen eset. Legutóbb februárban volt egy olyan komoly tűz, amelyet egy hét alatt tudtak csak eloltani a tűzoltók. Ott a tűz oka egyértelműen Bitcoin bányászgépekre volt visszavezethető. A mostani esetnél lefoglalt 18 gép ahhoz a több mint 5000-hez kerül, amelyet illegális Bitcoin bányászfarmokról foglaltak le a hatóságok eddig. Azért ennyi géppel már komoly bányászati tevékenységet lehetne végezni. Az ANDE komoly kampányt folytat az illegális Bitcoin bányászat ellen, tekintve, hogy az alacsony áramárak miatt gombamód szaporodnak az ilyen tevékenységek.

Ebben a kampányban az ANDE-t támogatja az ügyészség, a rendőrség és a bíróság is. Főleg azért, mert az ANDE és néhány politikus azt állítja, hogy az illegális bányászat miatt vannak komoly áramkimaradások az országban. Ez nem bizonyítható tény, viszont 14 paraguayi képviselő már törvényjavaslatot is benyújtott a Bitcoin bányászat betiltása érdekében. Mindenesetre a javasolt törvény nagyon gyorsan átalakult és most már az energialopásra fókuszál a javaslat, nem a kriptovalutákra. Ezen javaslat mellett több más, kriptokhoz kapcsolódó javaslat is van a törvényhozók előtt. Az egyik például hivatalos fizetőeszközként vezetné be a bitcoint, egy másik viszont teljes egészében betiltaná a kriptovalutákat.