Újra szárnyal a bitcoin, miután véletlenül közzétették az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozatát

Az amerikai pénzügyminiszter véletlenül közzétett nyilatkozatára a Gemini feje, Cameron Winklevoss is reagált, aki szerint az új kriptotörvény pozitív hatással lesz az összes kriptovalutára.

A bitcoin árfolyama szerda reggelre nagyot emelkedett, ami az egész kriptoszektorra hatással volt. Az áremelkedés azután történt, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen nyilatkozata véletlenül már kedd este felkerült a pénzügyminisztérium hivatalos oldalára, annak ellenére, hogy a nyilatkozatot csak szerdán tervezték közzétenni. A közleményből kiderült, hogy Joe Biden új kriptotörvénye pozitívan fogja érinteni az egész kriptoszektort.

“A kriptovalutákról szóló új törvény támogatná a felelős innovációt, és egyben összehangolná az amerikai politikát a pénzintézményekkel.” – mondta Yellen. “A törvény értelmében a pénzügyminisztérium a pénzintézményekkel együttműködve jelentést fog készíteni a pénz, valamint a különböző fizetési rendszerek jövőjéről.” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Yellen bejelentését azonnal megérezte a BTC árfolyama, ugyanis 38 504 dollárról szerda hajnalra 41 596 dollárra emelkedett, ami 7,5%-os növekedést jelent. A bitcoint több kriptovaluta is követte, így például az Ethereum, a Solana és a LUNA is. Reggel óta egyébként a bitcoin árfolyama már a 42 ezer dollárt is átlépte.

bitcoin pénzügyminiszter emelkedés

A véletlenül közzétett nyilatkozatra a Gemini alapítója, Cameron Winklevoss is reagált: “A hozzászólások alapján a kriptotörvény pozitív és támogatja a felelős innovációt.”

Az illegális szervezetek finanszírozását is kezelni fogja az új kriptotörvény

Érdekes módon eddig több elemző is úgy gondolta, hogy a Biden-kormány keményen fel fog lépni a kriptvaluták ellen, emiatt pedig az új rendelet esetében is egyfajta szabályozásra lehetett számítani, amivel többek között az orosz oligarchák kriptóját fagyasztották volna be valamilyen módon.

Bár a pénzügyminiszter nyilatkozata alapján a törvény kizárólag pozitív hatással lesz a kriptoszektorra, Yellen elmondta, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a kriptóval illegális szervezeteket, így például terrorszervezeteket finanszíroznak. „Az új törvény kitér majd az illegális finanszírozással kapcsolatos kockázatokra is, emellett pedig védeni fogja a felhasználókat, valamint kezelni fogja a pénzügyi rendszert és a gazdaságot fenyegető veszélyeket.” – áll Yellen közleményében.

A bitcoin árfolyama egyébként a cikk írásakor 41 937 dollár, és csak az elmúlt 24 órában 7,8%-ot növekedett.