Utálja a kriptovalutákat, de most mégis hízeleg nekik Kína

A kriptovalutákkal való ellenséges viszonya ellenére Kína jóváhagyta az új blokklánc kutatási központ elindítását Pekingben.

Úgy tűnik, Kína továbbra is lelkesedik a blokklánc technológiáért, hiszen nemrégiben bejelentette, hogy új kutatóközpontot hoz létre annak tanulmányozására. A Nemzeti Blokklánc Technológiai Innovációs Központ (National Blockchain Technology Innovation Centre) építését a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium hagyta jóvá. Az állami média szerint a központ kutatni fogja a blokklánc nemzetgazdaságban történő alkalmazását, melyet a pekingi Microchip Research Institute, valamint az Edge Computing Research Institute fog vezetni. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, együttműködnek majd a helyi egyetemekkel és vállalatokkal is.

A hír az után érkezett, hogy Kína 2021 szeptemberében megerősítette a kriptovaluta kereskedelem tilalmára irányuló szabályzatát, ami gyakorlatilag már 2017 óta érvényben van. A magánszemélyekre vonatkozó szigorúbb korlátozások ellenére azonban a legnagyobb kínai vállalatok közül néhányan igyekeznek blokklánc alapú termékeket és szolgáltatásokat nyújtani. Az Alibaba például, mely piaci értéke alapján a világ egyik legnagyobb technológiai cégének számít, 2022 decemberében bejelentette, hogy támogatja az Avalanche blokkláncot, amelynek köszönhetően az Avalanche felhasználók maguk is működtethetnek validátor node-okat. De ugyanebben a hónapban a digitális gyűjtemények is elnyerték a kínai kormány érdeklődését, amiért az ország egy államilag támogatott NFT piactér létrehozásába kezdett.

Mindeközben egy kínai közgazdász professzor és a People’s Bank of China korábbi tanácsadója arra sürgette a helyi kormányt, hogy vizsgálja felül a kriptovaluták betiltását. A törvény ugyanis olyan lehetőségek elszalasztását eredményezheti, amelyek „nagyon értékesek” lehetnek a szabályozott pénzügyi rendszer számára. Kína ugyanis a Chainalysis blokkláncelemző cég szerint a 10 legnagyobb kriptovaluta adoptációval rendelkező országot között foglal helyet.

Kapcsolódó cikkeink: