Az újra magára találó kriptopénz piacokon tovább nő a tokenkibocsátás

Egy új jelentés azt mutatja, hogy 2019 első felében 583 tokenkibocsátás történt.

A tokenkibocsátások az ICO (elsődleges tokenkibocsátás – 69%), az IEO (elsődleges tőzsdei kibocsátás – 21%) és az STO (értékpapírtoken-kibocsátás 10%) formái között oszlanak meg. Az Egyesült Államok a világon vezető szerepet tölt be 66 kibocsátással, a második Szingapúr 52-vel, ahol egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tokenkibocsátás. Kína 30 tokenkibocsátással 2019-ben a legtöbb tőkét szerezte, még az ország hivatalosan kripto-ellenes retorikája ellenére es.

Az InWara tokenértékesítési elemzési platform által összeállított féléves jelentés arra mutatott rá, hogy új trendek alakultak ki a tokenértékesítési piacon. Egy új blokklánc alapú befektetési séma, az Initial Exchange Offering, azaz elsődleges tőzsdei kibocsátás, röviden IEO jelent meg a piacon. A jelentés azt írja, hogy a jelentős gazdasági szereplők belépése, mint például a Facebook Libra Project és a JP Morgan, segítették az ágazat iránti érdeklődés újjászületését.

2019 első felében a startupok 2,26 milliárd dollár forrást gyűjtöttek, a blokklánc alapú kockázati tőkefinanszírozás révén. 2019 első negyedévében összesen 560 millió dollárral nőtt a tokenkibocsátás. A második negyedévben azonban már összesen 1,7 milliárd dollárral. Ugyanakkor ennek ellenére az ICO-piac összeomlása miatt a token alapú finanszírozás 46%-kal csökkent a 2018 hasonló időszakra vonatkozó adataival szemben.

2019 első felében összesen 583 blokklánc alapú tokenkibocsátást indítottak útjára. Míg az ICO-k népszerűsége folyamatosan csökkent, még mindig a legnépszerűbb tokenkibocsátási formának számít. Az első félévben az 583 token értékesítésből 403 az ICO-hoz volt köthető. Ugyanakkor az ICO-k teljes száma 74% -kal csökkent a 2018-as év első feléhez képest. Az ICO-k 1,19 milliárd dollárt gyűjtöttek 2019-ben, ami 2018 H1 óta 91% -os visszaesést jelent.

Ezzel szemben a megjelenő IEO-projektek 2019 első felében 6000% -os növekedést produkáltak, a 123 projekt által. Ez a szám a tokeneladások teljes számának 21% -át teszik ki. Az elmúlt hat hónapban az IEO projektek 1,63 milliárd dollárnyi frisst tőkét gyűjtöttek. Mivel az ICO-k továbbra is népszerűtlenek, az IEO-k száma várhatóan az év második felében is nőni fog.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy egyetlen projekt felelős a magas IEO tőke jelentős hányadáért. A Bitfinex tőzsde LEO token IEO-ja 2019 májusában 1 milliárd dollárt gyűjtött. Egy másik vezető IEO hoszting platform a Gate.io tőzsdén keresztül pedig a projektek 320 millió dollárnyi tokent értékesítettek a befektetőknek. Míg a Bitfinex és a Gate.io megtalálta a helyét az IEO forrásgyűjtési sémában, addig a LATOKEN egyenesen vezető szerepet játszik, már ami az IEO projektek számát illeti: több mint 30 ilyen tokenkibocsátást hosztolt. A Probit Exchange lett a második 18 IEO-val, az ExMarket pedig harmadik 10 IEO-val.

Az STO-k szintén nagy népszerűségnek örvendtek 2019-ben első felében, 16,32% -kal nőtt 2018 első félévéhez képest. Az összes tokenkibocsátás 10% -a volt STO. Azonban, míg a STO-k száma 2019 márciusa óta csökken, a forrásbevonást kezdeményező STO projekteknek több tejbe aprítani valójuk maradt. Ennek elsődleges oka, hogy az STO mögötti projektek jobb minőségűek.

Az USA 66 tokenkibocsátással úttörőnek számít. Szingapúr, amely a tokenértékesítésben egyre népszerűbb, 52 projekttel a második helyre került. Az Egyesült Királyságban 50 kibocsátás volt, míg Kínában és Észtországban 30 és 27.

A kevesebb kibocsátás ellenére Kína 2019 első félévében 1,18 milliárd dollárt áldozott tokenprojektek finanszírozására, azaz a teljes összeg 33,2%-át.

A pénzügyi szolgáltatások továbbra is népszerűek azon induló startupoknak, amelyek tokenkibocsátást végeznek. A fizetési megoldásoknak és más hasonló szolgáltatások egyenként 66 és 47 tokenkibocsátása volt. A bányászható kriptovaluta projektek is népszerűek voltak az ICO/STO/IEO piacon. Még jelentősnek számít a szerencsejáték, az egészségügy és az energiaipari szektort lefedő blokklánc projektek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.