Van ahol 11 ezer(!) év börtön jár ezért – vigyázz!

Faruk Fatih Özert, a Thodex összeomlott török ​​kriptotőzsde vezérigazgatóját 11 196 év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön.

Az egyik legnagyobb török kriptotőzsde, a Thodex vezetőjét összesen 11 196 év, 10 hónap és 15 nap börtönbüntetésre ítélték. Özer 2 milliárd dollárt lopott el az ügyfeleitől.

Összehasonlításképpen: az utolsó jégkorszak körülbelül 11 000 évvel ezelőtt ért véget.

A Thodex tündöklése és bukása

A Thodex Törökország egyik legnagyobb kriptotőzsdéje volt, mielőtt 2021 áprilisában hirtelen offline lett. És Özer ezzel egyidőben el is tűnt. Több mint 400 000 tag maradt anélkül, hogy hozzáférhetett volna a pénzéhez. A zárolt vagyon összesen 2 milliárd dollárnyi kriptovalutát jelentett.

Özert azzal gyanúsították, hogy elmenekült Törökországból, majd miután az Interpol nemzetközi körözést adott ki számára, tavaly Albániában letartóztatták.

A közlemény szerint Özer a kezdetektől csaló szándékkal járt el, és a Thodex tőzsdét bűnszervezetnek nyilvánították.

A Thodex összeomlása sokkhullámokat küldött Törökországban, ahol a kriptot széles körben használták a megtakarítások védelmére az égig érő inflációtól és a líra meredek leértékelésétől félve emberek millió.

Az isztambuli bíróság csütörtökön későn este hirdette ki az ítéletet, és több különféle vád alapján ítélte el Özert. A vádak között szerepel csalás, bűnszervezet vezetése és pénzmosás is. Két testvére is börtönbüntetést kapott.

A több évezredes börtönbüntetés egyesek számára meglepetés lehet, de Törökországban meglehetősen mindennapos.

2016-ban Fethullah Gülent, egy társadalmi és vallási mozgalom vezetőjét, Recep Tayyip Erdoğan elnök ellenfelét 1900 év börtönbüntetésre ítélték, mert állítólag (sikertelen) puccsot szervezett.

Hat évvel később több mint 8600 év börtönt kapott Adnan Oktar kultuszvezér is, akit számos bűncselekményért, köztük szexuális zaklatásért ítéltek el.