Végre itt a bitcoin konszenzus! Megegyeztek az iparági szereplők a bitcoin blokk körüli vita ügyében

Megszületett a bitcoin konszenzus a blokkméret ügyében. A bitcoin blokklánc iparág szereplői végre megegyeztek, hogyan fejlődjön tovább a technológia. A döntés mérföldkőnek számít a bitcoin ökoszisztéma életében.

Itt a bitcoin konszenzus

A blokklánc iparág legfontosabb képviselői New Yorkban gyűltek össze, a stílusosan Consensus névvel ellátott konferencián. Számos bitcoin vállalkozás tulajdonosa jelent meg a rendezvényen, mint például Barry Silbert (Digital Currency Group), Roger Ver (Bitcoin.com). Ott voltak a legfőbb bányász piaci szereplők, mint Jihan Wu (Bitmain) és Valery Vavilov (BitFury). Együtt sikerült dönteniük a technológia további fejlődését illetően.

Bitcoin blokkméret problémája

Bitcoin blokk méret körül zajlik a vitaGyorsan tekintsük át, hogy mi is a probléma a bitcoin blokk méretével és miért olyan égetően fontos ennek a megoldása.

Minden bitcoin tranzakció a blokkláncon kerül rögzítésre. Mint ahogy a nevéből is adódik, a blokklánc blokkokból épül fel. Minden blokk egy titkosított adathalmaza az elmúlt 10 percben létrejött tranzakcióknak. Az újabb blokkok, melyet a bányászok bányásznak, a blokklánc végére kerül, így nyilvánossá válik az összes tranzakció bárki számára.

2010-ben Nakamoto 1MB-ban korlátozta le a blokkok méretét. Ez azt jelenti, hogy minden ennél nagyobb blokk automatikusan elutasításra kerül a hálózaton. Ennek a lépésnek biztonsági okai voltak, ezzel ugyanis megelőzhető egy esetleges túlterheléses DoS támadás, mert a hekkerek nem tudnak végtelen nagy méretű blokkokkal elárasztani a hálózatot, hogy azt lebénítsák.

Mi lesz a bitcoin jövője?A döntés azonban hosszútávon egy negatív következménnyel is jár, ugyanis lekorlátozza a hálózat kapacitásást. Minden tranzakcióhoz kapcsolódik több adat, mint például a küldő/fogadó fél címe, az átutalni kívánt bitcoin összege, stb melyek mind helyet foglalnak el.

Egy tranzakciónál ez még nem okoz gondot, de amint több száz tranzakció került a hálózatra percenként ez valós problémává nőtte ki magát.

A jelenlegi blokkméret ugyanis valójában másodpercenként 3-7 bitcoin tranzakciót képes kezelni. Ennek következménye pedig, hogy feltorlódnak a bitcoin tranzakciók a hálózaton. Emellett pedig a bitcoin átutalások díja egyre csak emelkedik, hogy a bányászokat ösztönözzék az adott tranzakció ellenőrzésére. Ahogy pedig a felhasználói bázis egyre nő, úgy lesz egyre nagyobb a probléma.

A SegWit a befutó

A Consensus konferencián tehát létrejött a bitcoin konszenzus. A döntés értelmében a SegWit javaslatot fogadták el a részvevő felek a probléma megoldásaként. A SegWit alkamazását azonnali hatállyal vezetik be. Ezzel egyidőben pedig megemelik a blokkméretet 2MB-ra egy hard fork segítségével.

bitcoin konszenzus - lego módraEz alapján pedig úgy tűnik az évek óta fennálló vita a bitcoin blokkméret körül lezáródni látszik. Korábban a SegWit mellett a Bitcoin Unlimited javaslata is felmerült, mint megoldás. Többször próbáltak már megegyezni az egyes szereplők, például 2016 februárjában egy Hong Kong-i rendezvényt kifejezetten e célból hozta lére. Azonban akkor még túl sok ellentétes vélemény volt a levegőben.

A megoldásra már nagyon várt a kriptoközösség, ugyanis a feltorlódott tranzakciók miatt vannak olyan összegek melyek akár egy hetet vártak a blokkláncon a bányászok ellenőrzésére.

A hivatalos bitcoin konszenzus döntés és a csatlakozó cégek ezen a linken olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük