A világ 2153 milliárdosának annyi a pénze, mint 4.6 milliárd embernek együttesen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Oxfam jótékonysági szervezet friss jelentésében azt írja, hogy a világ 2153 milliárdosa nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a Föld lakosságának 60%-ka, 4.6 milliárd fő.

Az Oxfam a nemzeti kormányokat arra buzdítja, hogy fogadjanak el olyan törvényeket, amik csökkentik a vagyoni egyenlőtlenségeket.

A jelentés időzítése nem véletlen, hiszen január 22-én rajtol Davosban a Világgazdasági Fórum (WEF), a világ urainak éves találkozója.

“Ha mindenkinek a saját vagyonát jelentő 100 dolláros bankókon kellene ülnie, akkor az emberiség nagy része a földön ülne,” írják csípősen a jelentés szerzői.

“Egy középosztálybeli ember a gazdag országokból ülhetne székmagasságban. A világ két leggazdagabb embere pedig a világűrben.”

Momentán Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere holtversenyben Bill Gates-szel, legalábbis a Bloomberg rangsora alapján, összvagyonuk eléri a 116 milliárd dollárt. A harmadik leggazdagabb Bernard Arnault, francia milliárdos, aki a LVMH luxustermékeket gyártó csoport vezetője. Az ő ‘kincstára’ 109 milliárd dollárt rejt.

Az Oxfam további érdekes és sokkoló összehasonlításokkal is megszórta a jelentését: egy ilyen, miszerint egy személy, aki a piramisok építésétől kezdve 10 000 dollárt rakott volna félre naponta, még így is 80%-kal kisebb vagyonnal rendelkezne, mint a világ 5 leggazdagabb embere.

Tisztességtelen és a gazdagoknak lejt az uralkodó gazdasági rendszer

Oxfam szerint a döntéshozóknak azonnal cselekedniük kell, ha nem akarják, hogy tovább nyíljon a gazdagok és a szegények közötti olló. Ha a világ leggazdagabbjai akár már 0.5%-kal magasabb adót fizetnének, már az csökkentené a vagyoni egyenlőtlenségeket. 0.5%-os adóemelés elég forrást generálna ahhoz, hogy 117 millió új munkahelyet lehessen létrehozni az oktatásban és az egészségügyben.

Az Oxfam más javaslatokat is tesz, mint például az egészségügyi rendszerek reformja, a szexizmus elfojtása, az ápolók jogainak védelme és az extrém gazdagság megszüntetése.

“Az extrém, hivalkodó gazdagság a bukásra ítélt gazdasági rendszerek jele” – írják a jelentésben. “A kormányoknak lépéseket kell tenniük a gazdagok és a többi társadalom osztályok közötti szakadék radikális csökkentésére, és prioritásként kell kezelniük az összes polgár jólétét a fenntarthatatlan növekedés és profit orientáltsággal szemben.”

Az Oxfam a múlt évi WEF előtt is hasonló felhívás tett közzé kérve a kormányokat a nagyvállalatok és a társadalom leggazdagabb tagjainak adókulcsainak emelésére, hogy így csökkenjenek a vagyoni különbségek.

A hónap elején a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva felhívta a politikai döntéshozókat, hogy gondolják át az adórendszerek reformját és fontolják meg a “progresszív adóztatás” bevezetését. A progresszív adózás növelné a társadalom leggazdagabbjainak társadalombiztosítási illetékeit.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.