Visszaesett a bányászteljesítmény Kínában az esős évszak végével

  • 15
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt három hónapban a számítási teljesítmény lankadatlanul növekedett a Bitcoin hálózatán. De a nyári esős évszak lezárultával a bányászteljesítmény zsugorodni kezdett Kínában.

A Poolin adatai szerint, amely a világ legnagyobb bitcoin bányászfarmja a friss valós idejű teljes hashráta alapján, a bitcoin hétnapos átlagos számítási teljesítménye 90 EH/s-re esett vissza október 24 óta. Ez a teljesítménycsökkenés arra utal, hogy néhány bányász levált a hálózatról. Pedig korábban olyan előrejelzések is napvilágot láttak, hogy a hashráta 100 EH felé is emelkedhet másodpercenként 2019 végéig.

A teljesítményvisszaesés miatt a BTC.com bányászpool adatai szerint a bányászati nehézség 1.5%-kal fog csökkeni a következő hét napban. A bányászati nehézség azt mutatja, hogy mennyire nagy a verseny a blokkjutalom megszerzéséért a világ legnagyobb kriptovaluta piacán.

A Bitcoin bányászati nehézsége október 24-én érte el minden idők legmagasabb értékét, ekkor ez 13.69 billió volt. Augusztus eleje óta ez 38%-os emelkedésnek számít. Ez a csúcs a bányászok hash teljesítményének növekedésének tudható be, amit a bőséges és olcsó vízenergia tesz lehetővé Kína déli tartományában.

A bányászati nehézség úgy van megtervezve, hogy átlagosan 14 naponta kiigazítja saját magát. Ez a kiigazítás attól függ, hogy a teljes hashráta a kéthetes ciklusban nő vagy csökken visszamenőleg. Az október 24-i nehézségi rekord azután dőlt meg, hogy a 14 napos átlagos hashráta is csúcsokat döntött 97.90 EH/s értékkel.

Egy klasszikus Bitcoin bányászegység, az Antminer S9 tápegységgel

Mik a teljesítmény visszaesés okai?

A Poolin alapítója, Chris Zhu egy minapi WeChat posztban arról beszélt, hogy a múltheti visszaesés fő oka az esős évszak lezárulása Kínában. Ennek a direkt következménye, hogy néhány vízerőművet le kellett állítani Szecsuan tartományban, ugyanis a kapacitása már nem képes elegendő energiát előállítani a bányászati tevékenység folytatásához vagy a bányászoknak többet kell fizetniük kilowattóránként. Becslések alapján ez a kínai tartomány adja a bitcoin globális számítási teljesítményének a felét.

Megfelelő energiamennyiség nélkül a bányászoknak le kellett állítani a telepeiket, vagy jobb esetben át kell költözniük Kína ujgurok lakta Hszincsiang régiójába vagy Belső-Mongólia belső részére. Itt ugyanis rendelkezésre áll stabil elektromos áram a bányászat kiszolgálásához. Azonban itt az elektromos áramot fosszilis üzemanyag alapú erőművek állítják elő, ami sokkal drágább mint a vízerőművek által generált áram.

Emellett a Bitcoin hirtelen bezuhanása október 23-án 7500 dollárra szintén hozzájárult a bányászati tevékenység leállításához. Sok régebbi, de nagyon népszerű modellt, mint a Bitmain AntMiner S9-t kapcsoltak le. Az S9 modellt jövedelmezően működtetni csak 7000 és 7500 dollár közötti Bitcoin árfolyamon lehetséges. Az árfolyam múlt heti feltámadása remélhetőleg csillapítani tudta ezt a pánikot.

Az azonban tény, hogy a Bitmain S9-es modell és a rivális gyártók hasonló modelljeinek a jövedelmezősége egy kritikus probléma a működtetés szempontjából. A következő hónapok a jövedelmezőséget pedig tovább ronthatják. Ugyanis az elektromos áram ára sokkal drágább Kínában a téli időszakban, és a tervezett Bitcoin feleződés 2020. májusban pedig még alacsonyabb blokkjutalmakat hoz majd.

Hogyan próbálják a bányászok növelni a profitjukat?

A Poolin és a rivális F2pool jövedelmezőségi indexei alapján a Bitcoin jelenlegi árfolyama és az elektromos áram 0.05 kWh dolláros költsége 30%-os bányászati profitmargint jelent az S9-es modellek esetében.

Mindeközben a Poolin leányvállalata, az INBTC is azon ügyködik, hogyan tudná az S9-es modellek életciklusát megnövelni. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy összekapcsolnak két egységet eggyé, amivel magasabb hashrátát tudnak elérni egységnyi (?) elektromos áram felhasználás mellett. Ez magasabb napi profitmarzsot jelentene. Ez a metódus azonban még csak kísérlet szintjén működik, és nincs még egységes konszenzus, hogy ezt ipari méretben is meg lehetne valósítani.


  • 15
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.