Duplájára emelkedett Kínában a bitcoin bányászok ára

A bitcoin bányászati őrület tovább folytatódik. Az elmúlt időszakban újra felerősödött – duplájára emelkedett – a kereslet a bányászgépek iránt, miután kedvezően alakulnak a piaci körülmények.

Kínai médiajelentések alapján a népszerű bitcoin bányászgépek ára megduplázódott az elmúlt 6 hónapban. Az eszközök iránti kereslet túlszárnyalja a kínálatot, így a bányászfarmok működtetőinek nagyon nehéz új gépet beszerezni. A használt bányászgépek, amiket korábban csak nagy tételben lehetett megvásárolni az alacsony kereslet miatt, most újra nagyon drágává váltak.

Kína az egyik legnagyobb hatalom a kriptopénz bányászat területén és általában első kézből érzi meg a piaci felfordulásokat és felfutásokat. A kriptobányászat az elmúlt öt évben szépen fejlődött az országban, mert a szereplők olcsón jutnak elektromos áramhoz és helyben hozzáférhetőek az olcsó hardverek.

Ebből kifolyólag a kínai bányászok ma már a bitcoin hálózati hashráta több mint 70%-át ellenőrzik. A bányászcsoportok Kína egyes régióit, mint például a Szecsuán tartományt, igazi bányászparadicsommá változtatták az olcsó elektromos áramnak köszönhetően. Egyes jelentések szerint a kínaiak már Iránba is betörtek a támogatott, alacsony elektromos áramdíjak végett.

A bányászati nehézség növekedése se tud megálljt parancsolni a növekvő keresletnek

A bányászati tevékenységek robbanásszerű növekedése fokozatosan növeli a Bitcoin hálózat bányászati nehézségét. Ennek elsődleges oka, hogy a rendszer úgy van tervezve, hogy minden 2016. blokk után nő vagy csökken bányászati nehézség attól függően, hogy mekkora a teljes bányászati hasherő a hálózaton. Amennyiben emelkedik és egyre több vasat kapcsolnak fel a BTC hálózatára, akkor sokkal több számítási kapacitás (azaz, energia) kell egy egység bitcoin kibányászásához ami ugyanakkor fékként emeli a nehézséget is.

A jelenlegi átlagos bitcoin hasherő 65 terahash másodpercenként. De volt ennél magasabb is, a hetekben a hasherő 79 terahash per másodpercre is felkúszott. Az elemzők úgy vélik, hogy év végéig meglesz a 100 TH/s is.

A nehézség növekedése ugyanakkor arra kényszeríti a bányászokat, hogy növeljék a bányászgép kapacitásokat annak érdekében, hogy fenn tudják tartani a blokkjutalom nagyságát, legalábbis a következő évi felezésig. Ezért még több bányászt kapcsolnak a hálózatra.

Steven Mosher, a Canaan Creative globális értékesítési igazgatója szerint a mostani bányászgépek iránti kereslet nagyon hasonlít 2017. év második feléhez, amikor a kereslet négyszeresére növekedett.
A legnagyobb kriptovállalatok már ezresével vásárolják fel a gépeket, hogy növelni tudják a kapacitásokat. Northern Bitcoin, egy német cég nemrég írt alá szerződéseket a Canaan és a Bitmain cégekkel 5.000 darab ASIC gép megvásárlásáról. Az MGT Capital nemrég jelentette be, hogy 1.100 BTC bányászgépet vesz a Bitmaintől. A csomag tartalmaz S17 Antminer modelleket is, aminek a hashereje 56 Th/s.