Wallet-cenzúra? A Binance rárepül azokra a traderekre, akik Wasabi tárcát használnak?

Amennyiben Wasabi tárcát használsz a bitcoinjaid kimentésére a Binance-ről, akkor készülj fel, hogy a központosított tőzsde még többet akar megtudni rólad.

Úgy tűnik a Binance már készül a szép új megfigyelővilágra. Sőt, már mutatja jeleit, hogy tranzakciókat követő, tradereket beazonosító és a megfigyelőállam kollaboránsként készségesen együttműködő entitássá kezd torzulni. Egy újabb KYC-praktika bevezetésével ugyanis elsősorban az anonim kriptovalutákat, a bitcoin mixereket és egy friss példa kapcsán az anonim BTC tranzakciókat kínáló Wasabi tárcát célozza. A tőzsde direkt figyelmeztette a kereskedőit, hogy a tárca használata az utalások anonimitását szolgálja.

Egy felhasználó Twitteren már megjegyezte követőinek, hogy a Binance képes követni azokat a tárcákat, amelyeket bitcoinok lehívására használtak. Ezt onnan veszi, hogy miután ki akarta utalni a bitcoinjait a Wasabi tárcába, a tőzsde azonnal további információkat követelt a kereskedőről.

Eddig csak akkor került egy trader a Binance-n gyanúba, miután kétes walletből utalt coinokat a Binance walletjába. A tőzsdéknek még ilyen esetben sem kellett kötelezően követniük a coinok eredetét, a követések csak komolyabb hackek esetén voltak jellemzőek. 2020 viszont változást hozhat és a tőzsdék a szabályozói megfelelés céljából kötelesek lesznek több infót gyűjteni felhasználóikról.

Lévén a Binance Máltán van bejegyezve, kénytelen lesz megfelelni az uniós AMLD5 pénzmosás elleni frissített szabályoknak. Ez akár direkt blokklánc nyomon követést is jelenthet és nem csak a beutalt coinokat figyelnék, de a tőzsdéről kivett érméket is.

A Binance tehát ahelyett, hogy felélne a személyes adatok védelmét prioritásként kezelő Bitcoin eredetkultúrához, a big profit érdekében inkább kielégíti a megfigyelőállamok paranoiáját és adatéhségét. Ennek következménye pedig máris tapasztalható: egyes országokban totál le van tiltva a platformja. Az adatgyűjtés és KCY-megfeleltetés már legalább egyszer ‘visszanyalt’ a Binance-nek, miután egy adatszivárgás után a felhasználóinak az útlevél adatai a darkweben landoltak.

A tárca-cenzúra eddig ismeretlen volt a tőzsdék körében, beérték a magas volumenű kereskedők szétazonosításával. Ez 2020-ban változhat. A Binance a máltai törvényekre hivatkozik, amely gyanús tranzakciók esetén a tárcák zárolását követeli meg.

A coin mixerek és anonim bitcoin tranzaktálás egyet jelent az uniós pénzmosási törvények szembeköpésével, amit az EU nem hagyhat annyiban. Pont emiatt is szállt rá az EU szállt rá a coin mixelést kínáló oldalakra.

Miért fontos ilyen apró momentumon nagyon komolyan elgondolkodni? Egyfajta reality-check: az első komoly jele annak, hogy a cypherpunk alapokon nyugvó kriptós mentalitást felváltja a big tech cégeknél jól ismert full KYC és AML megfeleltetés és nem csak a nagy volumenű traderek esetében, de minden egyes Binance usernél. A centralizált tőzsdék a nagy profit reményében elkezdtek beállni a személyes szabadságot, önrendelkezést és a privát adatokra fittyet hányó big tech cég kollaboránsok sorába.

A P2P kriptovaluta tranzakciók egyelőre legálisak. De vajon 2020-tól után is így lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.