Kivonul a Wasabi tárca is az Egyesült Államokból – mielőtt még nagyobb baj lenne

A Zksnacks a Wasabi Wallet egyesült államokbeli felhasználóit védi a Samourai tárca elleni vádemelés után és úgy döntött kivonul az országból.

A Zksnacks blokkolja az amerikaikat a Wasabi elérésében

A Wasabi mögött álló csapat döntő lépést jelentett be szombaton. Blokkolják az Egyesült Államok összes lakosát és állampolgárát a magánszféra védelmére összpontosító Wasabi Wallet elérésében.

Ez a döntés azután történt, hogy az Egyesült Államok hatóságai fokozták a szabályozatlan kriptovaluta tevékenységekkel szembeni fellépést. A Samourai tárca alapítóival szemben vádat emeltek a héten, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kriptoközösségben. Pár nappal később egy másik hasonló tárca, a Phoenix jelentette be, hogy a jövő hét végéig eltávolításra kerül az applikáció az amerikai mobil app áruházakból.

Szombaton pedig a Wasabi is csatlakozott a mozgalomhoz – hogy elkerüljék a későbbi problémákat.

A magyar kötődésű Wasabi tárca alapítójával 3 évvel ezelőtt készítettünk interjút.

 

A Wasabi Wallet kivonul az Egyesült Államok piacáról, hogy elkerülje a szabályozási problémákat

A Zksnacks új intézkedése gyakorlatilag teljesen eltiltja az amerikai felhasználókat webhelyeitől és szolgáltatásaitól. Így a Wasabi Wallet és a kapcsolódó API-k letöltését és használatát is letiltották.

Ezt a lépést hivatalos közleményben jelentették be:

Az amerikai hatóságok közelmúltbeli bejelentéseinek fényében a zkSNACKs most azonnal megtiltja az egyesült államokbeli felhasználóinak, hogy használják szolgáltatásait. Az egyesült államokbeli lakosok IP-címének blokkolása a wasabiwallet.io, az api.wasabiwallet.io és a zksnacks.com webhelyeken érvényes.

Az IP-címek blokkolása megakadályozza a hozzáférést számos kulcsfontosságú Zksnacks webhelyhez. Az átfogó tiltás rávilágít arra a növekvő tendenciára, hogy a kriptovaluta szolgáltatások kivonulnak az Egyesült Államok piacáról a növekvő szabályozási nyomás közepette.

Egyesült Államok a pénzmosás ellen

A Zksnacks döntése szorosan illeszkedik az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának a Samourai Wallet elleni közelmúltbeli lépéseihez. Ezutóbbi tárcaszolgáltatót engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetésével és 100 millió dollár feletti pénzmosással vádolják. Az üzenet egyértelmű az amerikai oldalról:

Ezek a fejlesztők akár 25 év börtönt is kaphatnak kódírásért. Az USA tűpontos üzenetet küldött. Egyetlen tranzakció sem lehet privát a jövőben

– jelentette ki Ryan Adams kriptoelemző április 24-i X bejegyzésében.

A fellépés nyilvánvalóan sötét árnyékot vet a kriptopénz piacra és arra késztette a többi kripto csapatot, hogy megelőző lépéseket tegyenek, átalalkítsák a működési politikájukat, hogy elkerüljék a hasonló jogi összefonódásokat.

A Zksnacks szigorú megközelítése egy tágabb iparági fordulatot tükröz. Nem csak a tárcaszolgáltatók állnak ugyanis pénzmosás vádjával az amerikai igazságszolgáltatás előtt. Számos beperelt kriptovaluta tőzsde is újraértékeli megfelelőségi stratégiájukat az Egyesült Államok szabályozóitól jelentkező fokozódó végrehajtás fényében.

Az Egyesült Államok lakosainak és állampolgárainak kizárása a magánélet védelmére használt tárcák esetében egy olyan védekező manőver része, amelynek célja a lehetséges jogi kockázatok csökkentése.

Mindeközben a kriptovaluta közösség és az érdekelt felek szorosan figyelik, hogy ezek a szabályozási fejlemények hogyan alakítják majd a kriptovaluták használatának és innovációjának jövőbeli környezetét az Egyesült Államokban és a világ más országaiban.

Háború folyik a pénzügyi magánélet védelme ellen. Az adatvédelem nem bűncselekmény.

– Whitney Webb