Wikileaks mostantól elfogadja a zcasht is adományként

A Wikileaks nonprofit média csoport a napokban jelentette be, hogy mostantól elfogadja a zcasht is adományként.

Lehet most már zcasht is adományként felajánlani

Bitcoin, litecoin és zcash fizetés a Wikileaksnél

A Wikileaks a Twitteren jelentette be, hogy elérhetővé teszi a zcash fizetési lehetőséget az oldalon. Ezzel már a harmadik kriptopénz lesz a zcash a Wikileaksen, mellyel fizetni lehet. A zcash ugyanis most a bitcoin és a litecoin mellé került fel harmadik digitális valutaként, mellyel adományozni lehet az oldal tevékenységének finanszírozására.

A zcash egyike volt azoknak a kriptopénzeknek, melyek közül a Wikileaks a Twitteren kérte a felhasználókat, hogy válasszanak egy szavazás során. Érdekes, hogy ez esetben nem felhasználók szava döntött. Ugyanis a kriptopénz fizetési lehetőségek között szerepelt a monero és az etherum is, melyek mind több szavazatot kaptak.

A zcash egyike azon digitális pénzeknek, mely nagy hangsúlyt fektet a felhasználók személyes adataira. A tranzakciók mögött álló természetes személyes a bitcoinhoz és más kriptopénzekhez képest még kevésbé könnyen azonosíthatók be. Ez az olyan érzékeny adatokkal foglalkozó cég, mint a Wikileaks számára nagy segítség lehet a jövőben. Hiszen reményeik szerint azzal, hogy még kevésbé azonosíthatóak be az adományozók, több felajánlást kaphat a Wikileaks a jövőben.

A Wikileaks eddig is nyitott volt a kriptopénzek iránt

Wikileaks a sajtószabadságért

A Julian Assage által alapított Wikileaks 2011 óta fogadja el a bitcoint. Azóta a bitcoin már bizonyított, ugyanis jelentős összegű felajánlás érkezett már kriptopénzben az utóbbi években. A Wikileaks bitcon pénztárcájában már több, mint 4000 BTC érkezett az elmúlt pár év során több tízezer tranzakción keresztül.

Az alapító Julian Assange másra is használta már a blokklánc technológiát. Idén januárban felolvasott egy részletet a bitcoin blokkláncról. Ezzel kívánta bebizonyítani, hogy életben van a rosszindulató pletykák ellenére. Az ötlet annyira bevált, hogy később Vitalik Buterin, az ethereum alapítója is hasonló megoldással bizonyította be, hogy hiába keltik halál hírét. Ő az ethereum blokkláncról olvasta fel az épp aktuális blokkot bizonyítás képpen.

A Wikileaks akkor kapott nagyobb figyelmet a médiában, amikor az iraki háború kapcsán szivárogtatott ki kormányzati dokumentumokat. Az oldal népszerűsége azóta is töretlen, folyamatosan jelentetnek meg titkos kormányzati dokumentumokat. Céljuk a sajtó- és szólásszabadság megőrzése bármi áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük