10,000 fölött a Bitcoin Lightning hálózati csomópontok száma

Az elmúlt egy év során közel 100%-kal emelkedett a Bitcoin Lighting hálózati csomópontok száma, ami növekvő elfogadottságra és népszerűségre utal. A szám különösen azután ugrott meg, hogy olyan nagynevű centralizált tőzsdék is integrálták, mint az OKCoin és a Bitfinex.

A Bitcoin Visuals adatai szerint 2021. április 5-én 10,439 csomópontot tartottak nyilván, amihez 1189 BTC hálózati kapacitás társul, ez közel 70 millió dollár értékű Lightning csomóponton zárolt BTC-nek felel meg.

2020. április 6-án a csomópontok száma mindössze 5349 volt, alig több mint 6.3 millió dollár értékű zárolt BTC-vel. Hozzá kell tenni, a zárolt BTC nagysága alig emelkedett, 920 BTC volt akkor zárolva, az értéknövekedés a bitcoin fiat pénzekkel szembeni felértékelődésének tudható be.

A Lighting hálózat a Bitcoin második rétegű utalási hálózata. Lehetővé teszi a bitcoinok gyors, szinte azonnali utalását a Lightning Bitcoin címek között, amihez elhanyagolható 1-10 szatosis utalási díjak párosulnak. 10 szatosi 0.00583849 dollárnak, 1.77 forintnak felel meg úgy, hogy akármekkora dollárértékű bitcoint lehet a Lightning hálózatán utalni.

Elsősorban a Bitcoin hétköznapi utalások terén való elterjesztésére jött elő ötletével még 2015-ben Joseph Poon és Thaddeus Dryja bitcoin fejlesztők. Tulajdonsága még, hogy a Lightning tranzakciók anonimok, tehát szemben a hagyományos bitcoin tranzakciókkal, az LN utalásokat nem lehet lenyomozni és követni blokklánc felfedező megoldásokkal.

Lévén a Bitcoin főhálózati utalási díjak költsége várhatóan tovább fog emelkedni a jövőben – ami a mai napon átlagosan 19.58$/utalás – ezért a kiskereskedelem és online vásárlások, kisebb összegek utalásához nélkülözhetetlen lesz a Bitcoin Lightning hálózat a jövőben. Ez még akkor is igaz, amikor a legtöbb Bitcoin versenytárs olcsóbb és gyorsabb utalásokat kínál, mivel népszerűségben, követőbázisban, gazdasági betagozódottságban nehezen kelhetnek versenyre egy 12 éves, nem csak a nevében decentralizált, apolitikus és érdekminimalizált hálózattal.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük