2700%-os emelkedés vár az elemző egy banális ok miatt

27-szeres árfolyam növekedést vár egy elemző a bitcointól. A mögöttes ok pedig egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk.

27-szeres árfolyam növekedést vár egy elemző a bitcoin esetében

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

November első napján az Egyesült Államok jegybankja változatlanul hagyta az irányadó jegybanki kamatláb sávját, amivel teljesítette az elemzők várakozásait. A jegybank igazgatója, Jerome Powell a bizottsági ülés után azt mondta, hogy szerintük a jelenlegi szint megfelelően járul hozzá az infláció elleni harchoz. Ugyanakkor nem zárta ki a további emelést, ha szükségessé válik. Erre mindenesetre nem sok esély mutatkozik az elemzők szerint. A döntés jót tett az egész pénzügyi piacnak, de leginkább a bitcoinnak, ami hosszú idő után ismét 35500 dollár fölé tudott emelkedni.

2023. november 2-án két vezető kriptotőzsde, a Kraken és a Gate.io is váratlan leállást tapasztalt, így a felhasználók átmenetileg nem tudtak hozzáférni digitális eszközeikhez. Az egyik legnépszerűbb kriptotőzsde, a Kraken 40 perces leállást tapasztalt csütörtökön, ez idő alatt nem működtek a kifizetések a platformon. A vállalat nem sokkal a leállás után bejelentette, hogy kijavították a hibát, és minden funkció újra problémamentesen működik. A kiesés majdnem egybeesett a Kraken magyar idő szerint 9 órára tervezett karbantartásával, bár egyelőre nem világos, hogy van-e összefüggés a két esemény között. Ezzel egyidejűleg a Gate.io, a világ nyolcadik legnagyobb kriptotőzsdéje egy jóval hosszabb leállást tapasztalt, közel hat órán keresztül szüneteltek a kifizetések egy meg nem nevezett technikai probléma miatt.

FTX alapító: bűnös

A kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszék csütörtökön bűnösnek találta az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet hét rendbeli csalás és összeesküvés vádjában, egyhangú döntést hozva a volt kriptomogul nagy horderejű büntetőügyében. Még eltarthat egy ideig, amíg Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró meghatározza Bankman-Fried büntetését. A maximálisan kiszabható büntetés 115 év börtönbüntetés lehet. Bankman-Fried fenntartja ártatlanságát, és továbbra is erélyesen harcolni fog az ellene felhozott vádak ellen.

Egy szerencsés egyedül dolgozó bitcoin bányász bányászta ki a 814,308-as blokkot, mindössze 11 petahash/másodperc (PH/s) bányászati teljesítményt használva. Ezzel pedig neki járt a 6,25 BTC értékű blokkjutalom, ami mai értéken számolva több, mint 200 ezer dollárnak (kb. 78mFt) felel meg. Ezt a bravúrt a Solo Ckpool segítségével érte el, amely szolgáltatás kifejezetten az alacsonyabb hashrátával és kevésbé hatékony hardverrel rendelkező bányászok számára készült.

Kezdődik a bitcoin árfolyam emelkedés?

Ahogy a tőzsdén kereskedett Bitcoin ETF jóváhagyásának esélye napról napra növekszik, a hat számjegyű BTC-ár előrejelzések is egyre gyakoribbakká kezdenek válni. Ehhez jön még hozzá, hogy a 2024. áprilisában várható felezési eseményig már kevesebb, mint 180 nap van hátra. Mutatunk most pár okot, amiért sokan okkal feltételezik, az emelkedő trend már el is kezdődött és most érdemes még felugrani a bitcoin vonatra.

1. A bitcoin ciklus ismét önbeteljesítő jóslatot hoz

Az árfolyam trendek gyakran ciklikus viselkedést mutatnak. Az elemzők gyakran vonnak párhuzamot a jelenlegi árfolyampálya és a korábban tapasztalt árminták között.

A bitcoin ciklus ismét önbeteljesítő jóslatot hoz

BTC/USD 1 hónapos grafikonon sárgával van jelölve a bitcoin felezési eseménye.

A Bitcoin korábban tapasztalt bikapiaci trendjei általában négyéves ciklusokat követnek. Az emelkedést a felezési esemény ösztönzi, mivel ilyenkor csökken az új bitcoin érmék kibocsátásának üteme.

A következő felezési esemény 2024 áprilisában lesz. Eddig az emelkedő trend jellemzően már hónapokkal korábban elkezdődött. És egészen addig folytatódik, amíg a Bitcoin árfolyama el nem éri az új történelmi csúcsot.

De míg egyesek úgy vélik, hogy a közelgő felezés lesz a legfontosabb, mások azzal érvelnek, hogy ezúttal másképp alakulhat.

2. Már nem csak a bitcoin bálnák halmoznak fel

A Bitcoin bálnák, azaz a legalább 1000 BTC-vel rendelkező entitások a felhalmozódás jeleit mutatják. Ez a múltban eddig mindig megelőzte a nagy árfolyam fellendüléseket.

Már nem csak a bitcoin bálnák halmoznak fel

A Glassnode adatai jól érzékeltetik a jelenséget a Bitcoin Accumulation Trend Score – ami az idő előrehaladtával mutatja a felhalmozás szintjét jelző grafikonon. A grafikon mutatója jelenleg 1 pont felett áll, ami azt jelzi, hogy összességében a hálózat nagy részét képező nagyobb, bálna típusú entitások halmozódnak fel.

Ezenkívül pedig a kisebb entitások is felhalmozási rekordokat döntöttek eddig. És döntenek egymás után 2023-ban is új csúcsokat.

3. A Bitcoin ETF jóváhagyása egyre valószínűbb

A Bitcoin ETF-ekkel kapcsolatos vita az Egyesült Államokban egyre nagyobb lendületet kapott.

A Bloomberg ETF elemzői már 65%-ra növelték a Bitcoin ETF jóváhagyásának valószínűségét. Ha jóváhagyják a terméket, egy ilyen ETF még több intézményi befektetőt vonzhat a térbe. Ez pedig hosszútávon pozitívan befolyásolhatja a kriptovaluta árfolyamát.

4. Emelkedett kriptopiaci hangulat

A kripto szektor Fear & Greed, azaz a félelem és kapzsiság indexe, az uralkodó befektetői hangulat barométere. A mutató az elmúőlt hetekben figyelemre méltó, 70 pont feletti értéken áll, ami a piacon uralkodó „kapzsiságra” utal.

Emelkedett kriptopiaci hangulat

A piaci hangulat ezen irányú eltolódása a múltban az áremelkedések előfutára volt. Jelenleg a mutató 2021 novembere óta, amikor a Bitcoin elérte minden idők legmagasabb, 69 000 dolláros árát nem volt ilyen magas szinten.

27x magasabb bitcoin árfolyam jön?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes ismét megerősítette, hogy lassan hét számjegyű árfolyamot fogunk látni a bitcoin grafikonján.

Hayes szerint a hozamgörbe-szabályozás (YCC) néven ismert monetáris politikai eszköz katalizátorként hat majd arra, hogy a Bitcoin elérje az 1 millió dollárt. Ez a jelenlegi árfolyamhoz képest, több, mint 2700%-os növekedést jelent.

27x magasabb bitcoin árfolyam jön?

A jegybankok a hozamgörbe szabályozást használják a hosszú lejáratú kamatszint befolyásolására. Ennek érdekében hosszú lejáratú kötvényeket vásárolnak, amennyire csak lehetséges, hogy megakadályozzák a kamatszint tervezett cél fölé emelkedését. Hayes szerint az Egyesült Államok egész kormánya laza monetáris politikai környezetet tesz lehetővé, még akkor is, amikor a Federal Reserve most úgy tűnik, mintha szigorítana.

A BitMEX alapítója először az év elején, márciusban jósolta meg a hét számjegyű Bitcoin árfolyamot egy esszéjében. Akkoriban azzal érvelt, hogy Kína monetáris politikájának lazítása vezet majd el a Bitcoin 1 millió dolláros árfolyamához.

Hayes most azt is elmondja, hogy a Federal Reserve e hét közepén hozott döntése a kamatemelés felfüggesztéséről azt sugallja, hogy itt az ideje a pénzügyi eszközök újboli felpumpálásának. A BitMEX alapítója szerint a Fed döntése a monetáris politika enyhítésére készteti majd a többi jegybankot is világszerte.

Egymás után érkeznek a magasabbnál magasabb bitcoin árfolyam jóslatok

Ha Hayes elmélete beigazolódik, akkor pár év múlva jöhet az 1 millió dolláros bitcoin árfolyam.

Az elméletével – hogy a bitcoin árfolyam jelentős növekedés előtt áll – nincs egyedül.

A bitcoin maximalista és egyben az Orange Pill podcast házigazdája Max Keizer az X közösségi médián osztotta meg optimista elképzelését arról, miért várja még mindig a BTC-től a hamarosan eléri a 220 000 dolláros szintet.

Ezúttal a Zerohedge pénzügyi blog és hírgyűjtő tweetjére hivatkozott, amikor megosztotta a bitcoin árfolyam jóslatát.

bitcoin árfolyam jóslat

Az idézett X poszt azt állítja, hogy az Egyesült Államok 1500 milliárd dollár kölcsönt kíván felvenni ebben és a következő negyedévben, miután az elmúlt negyedévben is már elképesztő 1000 milliárd dollárt vett fel. Az Egyesült Államok adósságállományának gyors növekedése pedig egyértelműen meggyőzte Keizert arról, hogy a kriptovaluta radikálisan drágulni fog.

A keringő pénztömeg növekedését tartják ugyanis a Bitcoin ár növekedésének egyik fő katalizátorának. Az elmúlt három évben, mióta a világjárvány 2020-ban sújtotta a világot ez minden bizonnyal fenn állt. Akkoriban az Egyesült Államok kormánya elkezdte kibocsátani az úgynevezett “covid csekkeket” 1200 dollár értékben a karantén miatt otthonaikba zárt amerikaiak támogatására.

Számos más ország kormánya is követte a példát elképesztő likviditást öntve a piacra. Összességében csak 2020-ban az Egyesült Államok kormánya több mint 6 ezer milliárd dollárt nyomtatott támogatási programok, bankok és vállalkozások számára nyújtott mentőcsomagok formájában. Ez a túlzott pénzmennyiség a gazdaságba jutott, ami jelentős inflációt okozott az elmúlt években. Ez ellen pedig csak a kormányoktól független pénz tud igazi mentsvárat biztosítani. Mint amilyen a bitcoin is.