3 tipp hogyan fizess az Ethereumon alacsonyabb gas díjat

Hiába a proof-of-stake átallás (nem mintha hivatott volna orvosolni), hiába a csúcsához képest kirakati bábu volumeneket produkáló NFT, DeFi és Web3 piacok, az Ethereum blokkláncán egyre drágább utalgatni. A múlt héten megint csúcsra ugrottak a gas díjak, szóval nem csoda, ha a Buterin fanboyok körében is emelkedik a frusztráció, főleg akkor, ha a gas díjak néhol magasabbak, mint a küldött tokenek értéke.

A magas díjak ennek ellenére továbbra is az alt szn hopium motorjának számító decentralizált alkalmazások (dAppok), NFT-k és a Web3 szolgáltatások iránti keresletnek tudható be, ami legalább nettó pozitív a befektetők számára.

Hat hónapja kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkednek a gas díjak az Ethereumon

A gas díjak a hálózati forgalomtól, a validátorok kínálatától és a validálást igénylő tranzakciók mennyiségétől függ: minél többen használják az Ethereum blokkláncát, annál magasabbra emelkednek a gas díjak.

Ez azért van, mert amiért valójában fizetsz az Ethereumon, az a számítási teljesítmény mennyisége, amely az új tranzakciók érvényesítéséhez szükséges a blokkláncon, és amelynek értéke a kereslettel együtt nő. Az Ethereum gas-ának mértékegysége a “gwei”,  ami 0,000000001 ETH-nek felel meg.

No de ami rossz a jpeg művészeknek, DeFi protokoll fejlesztőknek és felhasználóknak, az nem feltétlenül rossz a befektetőknek és a centralizált tőzsdéken kereskedőknek. Az ETH árfolyama az elmúlt hat hónapban durván közel 50%-ot emelkedett.

A gas díjakkal az átlag user nem tud sokat kezdeni, vagy megfizeti, vagy nem, de azért van három tipp, amivel enyhíthető az ether tárcánkra nehezedő nyomás. Íme!

1) Ne csúcsidőben utalgass

A blokkláncoknak is vannak tranzakciós csúcsidőszakai. A gas díjak jellemzően alacsonyabbak a csúcsidőn kívüli órákban, amikor a hálózat kevésbé zsúfolt. Ezekre az időszakokra érdemes időzíteni tranzakciókat.

A gas díjak jelenleg hétköznapokon reggel 6 és 10 óra (CET) között, hétvégén pedig 8 és 9 óra (CET) között a legalacsonyabbak. Illetve a szerdai és csütörtöki napok kerülendőek, mint a legforgalmasabb napok.

Itt egy hasznos gas díj táblázat, ezzel időzíteni lehet a csúcsidőn kívüli időpontokra az utalásokat.

2) Használj kötegelt (bundle) utalásokat biztosító váltókat

Az olyan decentralizált tőzsdék (DEX-ek), mint az Uniswap, szinten segíthetnek ETH-et megtakarítani azáltal, hogy a tranzakciókat kötegelik.

Az Uniswap ezt a centralizált váltóknál jellemző megbízási könyv helyett egy market maker (AMM) modell segítségével teszi, amely a likviditási poolokra támaszkodik a tranzakciók megkönnyítésében, így csökkentve a bonyolult gas díjszámítások szükségességét.

Az Uniswap esetén lehet ETH-et más ERC20 tokenekre váltani, jellemzően alacsonyabb gas díjakért, mint amit mondjuk a MetaMask kínál.

3) Használj 2. réteg (layer) megoldásokat

Az Ethereumon a magas gas díjak elkerülésének egyik legjobb módja a 2. réteg protokollok, például a Polygon (MATIC), Polkadot, Arbitrum stb. használata.

A layer-2 protokollok létfontosságú skálázási megoldásokká váltak az Ethereum blokklánca számára, ahogy a Bitcoin esetén a Lightning hálózat, azáltal, hogy a tranzakciókat a fő lánc melletti “oldalláncon” terhelik és validálják.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek