7 airdrop idén, amelyekkel sok pénzt lehet keresni

Néhány nagy sikerű érmekibocsátás után airdrop-lázban égnek a kriptovaluta-befektetők, a fő téma az Ethereum slálázás. A spekulációk alapján rengeteg ilyen lesz az idén, a legfontosabbak mellett több tucatnyi is akadhat. Akár főállású airdrop-vadásznak is beállhatsz.

Az Arbitrum blokklánc érmekibocsátása március végén az ahhoz kapcsolódó ingyenes érmeosztási akcióval (aidroppal) ismét megvilágításba helyezett egy olyan módszert, amellyel sok pénzt lehet keresni a kriptovaluta-világban. Pontosabban vagy sokat, vagy keveset, attól függően, hogyan csinálja az ember és mekkora szerencséje van.

Nagy sikerű korábbi airdrop-ok

Nem ez volt az első olyan eset, ahol több száz vagy több ezer dollárt lehetett szerezni, viszonylag is tőke befektetésével és csekély kockázatvállalással is. Korábbi nagy sikerű akciók voltak az

  • Uniswap nevű piacvezető decentralizált tőzsde,
  • a DYDX decentralizált, vagy inkább félig decentralizált tőzsde akciója
  • az Ethereum Name Service (ENS), amely az .eth domain-neveket árulja,
  • az Aptos layer 1 airdropja,
  • vagy például az Optimism második rétegű Ethereum blokklánc (optimistic rollup) tavalyi kibocsátása.

Réges-régen egyszerű volt ilyen ingyenes érmékhez hozzájutni, sokszor elegendő volt, ha volt sok Ethereum a tárcádban. Időnként jöttek szó szerint a semmiből is érmejuttatások. Igaz, ezek sokszor nem értek többet 50-100 centnél, és csak elvétve, kis részük vált idővel valóban értékessé.

Sok feltételnek kell eleget tenni az airdop-okhoz

Ma már az érmekibocsátók, akik az airdrop módszert egyfajta marketingeszköznek tekintik, próbálják gondosan megválogatni, hogy kinek adnak ingyen a tokenjeikből. Igyekeznek olyan pénztárcákat kiválasztani, amelyek tulajdonosai használják az ő platformjukat, vagy használnak hasonló platformokat. Illetve egyébként is aktívak a Web3, a blokklánc, a DeFi világában, tehát valamilyen szempontból potenciális ügyfeleik.

Így aztán egyre több követelményt támasztanak, például, hogy hány tranzakciót, mekkora összeggel kell elvégezni, milyen blokkláncon vagy milyen protokollok szolgáltatásait kell használni. (Például bridge-eket, azaz hidakat, DEX-eket, vagyis decentralizált tőzsdéket.)

Az airdrop mára szinte külön tudománnyá, pontosabban spekulációs módszerré vált. Az idén még számos új ígéretes kibocsátás lesz, amelyekre érdemes figyelni, ilyenek például a következők.

1. ZkSync

A ZkSync az egyik leghíresebb zero-knowledge típusú (zk) rollup, azaz az Ethereum blokklánc második rétegű (Layer 2) skálázási megoldása. Fényes jövőt jósolnak neki, és jelentős kockázatitőke-pénzek áramlottak a fejlesztésébe. Azt várják a piacon, hogy nem sokára airdrop is következik. Lehetséges, hogy ennek sikere megközelíti majd az Arbitrumét vagy az Optimism-ét. A zkSync tesztneten is lehet tranzakciókat végezni, ami beleszámíthat az airdrop-ba.

2. Starknet airdrop

Egy másik ígéretesebb zk-rollup a sok készülő projekt közül a Starknet. A szakértők szerint a zk-típusú rollupok fejlettebbek, komolyabb perspektíva előtt állnak, mint az optimistic típusúak. Így a Starknet készülő airdropjára is érdemes odafigyelni.

3. Metamask token

A klasszikus Metamask pénztárca (wallet) airdropja már régóta foglalkoztatja a kriptovaluta-befektetőket. De késik és késik, nem tudni pontosan, mikor következik be, de nagy valószínűséggel sor kerül rá. Eközben azonban elég sok csaló próbálja kihasználni a helyzetet, és átvágni a felhaszálókat. Erről nemrég írtunk:

Vigyázat: kamu MetaMask airdrop híre kering

4. SUI Network airdrop

A SUI Network egy Layer 1, azaz első rétegű hálózat, hasonlóan a tavaly nagy sikert aratott Aptoshoz. A teszthálózata nemrég indult el. (De lehet, hogy itt már megvolt a pillanatkép, a “snapshot”, vagyis elkéstek a befektetők, hogy részt vegyenek.)

5. Lens Protocol

A Lens Protocol egy közösségimédia-alkalmazás, amelyet a Polygon blokkláncon fejlesztenek. Tulajdonképpen egy keretrendszer, amelyen belül számos alkalmazást lehet létrehozni, számos ilyenen dolgoznak. Van, amelyik a Twitterhez hasonló, van, amelyik videóplatform, megint másik esetleg blogoláshoz biztosít keresztrendszert.

6. Scroll airdrop

A Scroll egy harmadik zk rollup típusú layer 2 megoldás az Ethereum blokklánc problémáinak megoldására. Sok van belőlük, de nem véletlenül, sokak szerint ugyanis 2023 a zk-rollupok éve lehet. A projekt jelenleg “alpha testnet” fázisban van, bárki próbálgathatja, hasonlóan, mint a zkSync esetében. Egyes projektek a tesztnetek haszálatáért is adhatnak airdrop-ot – kvázi ezzel fizetve az önkéntes tesztelőknek.

7. NFT-akciók

Tulajdonképpen nem csak szorosan vett airdrop, de fontos tudni, hogy az NFT-platformok is gyakran akcióznak. Ha nem ingyen NFT-ket potyogtatnak az égből, akkor NFT-k ingyenes vagy soron kívüli “verési” (minting) jogát osztják ki a kiválasztott befektetőknek. Mint most a Looksrare, amely minden, legalább 100 LOOKS tokent stake-elő befektetőnek ad egy ingyenes lehetőséget. Az NFT-akciók kihasználásához persze járatosnak kell lenni kicsit az NFT-szektorban.

Ködben tapogatóznak az airdrop-vadászok

Valójában sok esetben nem tudja senki, hogy milyen feltételekkel lehet majd ezeken az airdropokon részt venni. Vagy a kibocsátási időpontja nem ismert. Sőt gyakran az sem teljesen biztos teljesen, hogy be fognak következni, az Opensea NFT-platform tokenjére például már két éve várnak a befektetők hiába. Azt meg végképp nemigen tudni, mennyit fognak érni a “légből pottyantott” érmék, sokat, vagy csak keveset, sok tényezőtől függhet.

Légből pottyantak (airdropped). (Pixabay.com)
Légből pottyantak (airdropped). (Pixabay.com)

A visszaélések elkerülése véget a szervezők általában titokban tartják, vagy csak nagyon homályosan fogalmazzák meg a követelményeket. Céljuk az, hogy a felhasználók aktívak legyenek, és nem az, hogy a szó szerint vett pontos követelményeket teljesítsék. Ki akarják szűrni azokat, akik csak az airdrop-ra utaznak, egyébként jottányit sem érdeklik őket a technológiai újítások és az egész projekt. Ezzel időnként sikerül a sima mezei felhasználókat is kiszórni, kizárni az airdrop-ból, ami lehangoló lehet annak, aki egyébként becsületes volt és rendesen megdolgozott az ingyen érmék megszerzéséért.

Csalók, ügyeskedők, alkalmazkodók az airdrop szektorban

Egyre több helyen van, lehet szükség twitteres, discordos, e-mailes azonosításra is a “pénztárcagyárak”, a sok tárcával nyomuló profik és robotok kiszűrésére. (“Sybil attack”-nak nevezik ezeket az identitás-gyártó visszaéléseket, megoldásokat.) Egyes esetekben azonban arra is szükség lehet, hogy az airdrop-jogosultság megszerzéséhez szükséges tőke, mozgatott, forgatott kriptovaluta ne egy forrásból származzon, ne lehessen ezzel sem összefüggésbe hozni az egy kézben levő számlákat.

Tehát sok türelem, sok munka és sok szerencse is kell ahhoz, hogy valaki nagyon sok pénzt keressen ezekkel az airdropokkal, de amint a múltbeli esetek megmutaták, érdemes próbálkozni.

Vannak olyan gyűjtőoldalak, ahol sokkal, de sokkal több hasonló akcióról lehet tájékozódni. Persze jó angoltudás alighanem szükséges hozzá. Ilyen oldalak például a DefiLlama.com aloldala vagy az Airdrops.io. A Twitteren is rengeteg írást lehet találni a témában.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Arbitrum airdrop tanulságai, avagy vaskos hátrányban a kisbefektetők

Az Ethereum Layer 2-es hálózatok gas felhasználása rekordokat döntöget

Airdropok: közösségépítési eszköz vagy csak egy újabb probléma?

Kijött a BitMEX tőzsdetokene, 1,5 milliós airdroppal indult

Címlapkép forrása: Pixabay.com