51%-os támadást követtek el a Bitcoin Gold ellen

A Bitcoinból 2017-ben kivált Bitcoin Gold hálózat ellen újra 51%-os támadást intéztek.

Az esetre csütörtökön került sor. A blokklánc újraszervezése következtében duplán költöttek el egyszer 1900 BTG-t, másszor 5267 BTG-t. A veszteség mintegy 87000 dollárra tehető.

“Nem tudjuk, hogy sikerült-e nekik értéket kihámozniuk egy tőzsdéről vagy sem. A fejlett tőzsdei kockázatkezelő rendszerek valószínűleg az egyiket vagy mindkettő támadást megakadályozták,” írták a fejlesztők.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadást a NiceHash hash piactéren bérelt számítási kapacitással követték el.

Az 51%-os támadás lényege, hogy a támadók megszerzik az adott érme blokklánc hálózatának futtatásához szükséges hasherő több mint felét. Kisebb, kevésbé elterjedt altcoinok esetében ez könnyen kivitelezhető, a Bitcoin esetében szinte elképzelhetetlen. Amint a teljes hasherő 51%-ával rendelkezik egy támadó, képes felülírni a korábbi tranzakciókat és más tárcákba utalni a coinokat. Ezt a folyamatot nevezik dupla költésnek.

A GitHubon kommentálva James Lovejoy, a vertcoin vezető fejlesztője és a MIT kriptovaluta kutatási részlegének munkatársa kiderítette, hogy a támadó ezzel a címmel bányászott blokkokat a BTG hálózaton: https://btgexplorer.com/address/GWrW5dTZf5XwGWoJuqRKdzkzZFkwtWSqaP

Egy későbbi tweetben a hivatalos BTG fiók ezt írta ki: “Kapcsolatba léptünk a tőzsdékkel annak érdekében, hogy biztonsági segítséget nyújtsunk és pozitív visszajelzést kapjunk. A célba vett tőzsdék már megtették a szükséges lépéseket.”

Lovejoy nem nevezte meg a tőzsdéket, de a Binance már megemelte a BTG kiutaláshoz szükséges konfirmációinak a számát 12-ről 20-ra.

A NiceHash becsült adatai szerint durván 0.2 bitcoinba kerülhet a BTG hálózaton megszerezni a hasherő 51%-át, ami azt jelenti, hogy a támadás – már ha a tőzsdék nem limitálták időben a reorgolt tranzakciókat – sikeres, azaz jövedelmező volt.

A Bitcoin Gold hálózatát nem először érte 51%-os támadás. 2018. májusban mintegy 18 millió dollárt költöttek el duplán.

Ami érdekes, hogy a dupla költés ellenére a BTG árfolyama 8%-ot ralizott az elmúlt 24 órában.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük