Új 7 nm Antminer bányásszal jön ki a Bitmain

A bitcoin (BTC) bányász óriás Bitmain hivatalosan is bejelentette két új 7 nm Antminer kriptobányászát, áll egy november 5-i Twitter posztban.

A Bitmain szeptemberben már jelezte, hogy az új ASIC bányászai új generációs alkalmazásspecifikus integrált áramkörű (ASIC) chipekkel kerülnek a piacra.

Az ASIC chipek úgy lettek kialakítva, hogy egy adott hashing algoritmuson tudjanak optimálisan számítási feladatokat végrehajtani. A bejelentés alapján jelen esetben SHA256 algoritmusról van szó, amely a bitcoin algoritmusát (is) jelenti. A chip a 7 nanométeres Finfet félvezető gyártási technológián alapul:

“Hivatalosan bejelentjük az új 7nm bányászainkat amelyek piacvezető hashrátát kínálnak SHA256 algoritmusú [coinok] bányászására. Két modell kerül bevezetésre, az Antminer S15 és a T15. Megvásárolható 11/8-ától.”

A Bitmain CEO-ja és társalapítója Jihan Wu egy szeptemberi beszédében kifejtette, az új chip több mint egy milliárd tranzisztort integrál egy speciális áramkör struktúra és alacsony energiaintenzitású technológia révén a hatékonyság optimalizálása érdekében. Wu akkor kijelentette, a chip energiafogyasztása a bányászkapacitás arányához képest akár 42 J/T-ra (joule/tesla) is lemehet.

Bitmain a héten már tett egy ellentmondásos bejelentést miszerint egy új frissítéssel jön ki az összes Antminer modelljére, az ‘Overt AsicBoost’-al ami állítólag növeli a bányászai hatékonyságát.

A kriptovaluta bányászgyártók egyre öldöklőbb versenybe kezdenek a piaci dominancia kialakítása érdekében. Egy nappal a Bitmain szeptemberi bejelentése előtt a Bitfury Group bejelentette a 14 nanométeres ASIC chipjeit, a Bitfury Clarke-ot. A Bitfury chipje állítólag 120 gigahash/másodperc  (GH/s) teljesítményre és 55 milijoule/gigahash (mJ/GH) energiahatékonyságot képes elérni.

Tegnap jelentette be újfent a Bitfury, hogy 80 millió dollár friss forráshoz jutott az európai kockázati tőkealaptól a Korelya Capital-tól. A finanszírozási körben részt vett a dél-koreai internet óriás Naver Group és az ázsiai Macquarie Capital valamint a Dentsu Japan. Mike Novogratz Galaxy Digital-ja szintén befektetett.

Szintén friss a hír, hogy miután az AMD amerikai félvezető gyártó elhanyagolható 2018. harmadik negyedévi értékesítést jelentett partnerségre lépett hét vezető technológiai vállalattal hogy 8 új kriptovaluta bányászriget dobjanak a piacra. Az AMD az új modelleket mint blokklánc számítási megoldások hirdeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük