7200 bitcoin bányászgép 100%-ban megújuló energiával fog zakatolni

A Gryphon Digital Mining 7200 Antminer Pro-t vásárolt, hogy 100%-ban megújuló energiával bányásszon bitcoint.

2021-ben merült fel a bitcoin bányászat környezetterhelésének ügye, miután Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla a bitcoin bányászat környezetre gyakorolt negatív hatása miatt nem fogadja el fizetőeszközként a BTC-t.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Több ötlet is született, amik nem feltétlenül a bányászat energiafogyasztásának csökkentésére irányultak, hanem inkább a fenntartható, azaz az alacsony környezeti terhelésű energiaforrások használatára. Időközben a bitcoin bányászat energiafogyasztása is csökkent, de ez valószínűleg csak átmeneti csökkenés.

A bitcoin bányászatához világszerte felhasznált teljes számítási teljesítmény drasztikus csökkenése, amely kevesebb mint két hónap alatt gyakorlatilag a felére csökkent, valójában Kína politikai döntésének köszönhető, amely a bányászfarmok erőszakos bezárásával betiltotta a kriptobányászatot.

Az elmúlt években a hash kapacitás teljesen Kínába központosult, adatok szerint a teljes kapacitás 65-70%-a kínai bányászoktól jött a bitcoin hálózatra, a kínai államvezetés mostani döntése azonban energiafogyasztásra jelentős hatással volt, de feltehetően csak rövid távon.

Valójában a kínai bányászfarmok csak máshová költöznek, és az, hogy most sokkal kisebb a verseny, azt jelenti, hogy könnyebb és jövedelmezőbb a bitcoin bányászata.

Ezért a Gryphon Digital Mining döntése tökéletesen illeszkedik ebbe az összetett dinamikába.

A vállalat célja az, hogy a világ legnagyobb kibocsátásmentes bitcoin bányászává váljon, mely tervének megvalósításához 7200 csúcsgépet vásárolt.

A gépek még önmagukban nem jelentenek semmit a környezetvédelmet illetően, de az általuk fogyasztott elektromos áram és a hűtésükhöz használt energia viszont már igen. A Gryphon Digital Mining által felhasznált villamosenergia 100%-ban megújuló és karbonsemleges. Az ehhez és a Bitcoin Mining Council kezdeményezéséhez hasonló megoldások célja az, hogy a bitcoin bányászat fenntarthatóvá váljon, ezáltal csökkentve annak környezeti hatását.

Maga Elon Musk is kijelentette, hogy ha bebizonyosodna, hogy a világon a bitcoin bányászathoz felhasznált energia legalább 50%-a megújuló energia, akkor a Tesla visszatérne a BTC elfogadásához fizetőeszközként. Hát úgy tűnik, hamarosan kénytelen lesz a Tesla valamit lépni…

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük