Hogyan küzdenek a kriptopiaci adatszolgáltatók a hamis kereskedési volumenek ellen

Több tanulmány is rámutatott, hogy a hamis kereskedési volumenek befolyásolják a kriptopiacokat miután kiderült, a kereskedési volumenek torzított értéke sokkal gyakoribb mint korábban gondolták. Ez eléggé megnehezíti a piaci adatszolgáltatók helyzetét, ugyanis így nem tudnak pontos adatokról beszámolni (illetve nincsenek is eléggé ösztönözve).

Ebben a cikkünkben összefoglaljuk, hogy a vezető kriptopiaci adatszolgáltatók milyen intézkedéseket hoztak ezek ellensúlyozására.

CoinMarketCap

A CoinMarketCap a 2013-as indulása óta piacvezető pozíciót a kriptoeszközök árelemző szolgáltatók között. Annak ellenére, hogy párszor a vállalat kétes szituációkba keveredett – nem pontos piaci adatok, csaló kriptovállalatok hirdetéseinek a megosztása – ma ez a szolgáltató az első választás a kriptobefektetők körében, ha adatokat akarnak elemezni.

November 11-én a CoinMarketCap bejelentett egy új mérőszámot a platformon, amit ‘Likviditásnak – Liquidity’ nevezett el. Ezzel az új merőszámmal akarnak harcolni a torzítások ellen (hamis kereskedési volumen), és pontosabb képet adni a kriptoeszköz aktuális piacának a likviditásáról.

CoinMarketCap új indexe

A Likviditás mérőszám több változót is figyelembe vesz annak érdekében, hogy meg tudja állapítani mennyire könnyű vagy nehéz az adott eszközzel kereskedni. Ezek közé tartozik például az árfolyam középértékétől való távolság, a megrendelés nagysága, és a piac relatív likviditása. Ezek mindegyikéhez egy súlyozást rendel a likviditás megállapításához. A Likviditás mérőszám lefedi a peer-to-peer kereskedési típusokat és a tőzsdéket is..

A CoinMarketCap emellett a kereskedési problémákra válaszul a mennyiségi mérőszámát is megváltoztatta. A szolgáltató kivette a számításból azokat a kereskedési párokat, amelyek olyan tőzsdéken zajlanak, amelyek díjvisszatérítéseket kínálnak vagy hasonló mennyiségi ösztönzőkkel csalogatnak.

CoinGecko

A kriptoeszközök adataggregátora, a CoinGecko 2019. május 13-án jelentette be, hogy egy új rangsorolási algoritmust vezetett be, amely értékeli a kriptovaluta kereskedési platformokat és a digitális eszközöket is, amelyeket az adott platform támogat.

Az algoritmust ‘Bizalmi Pontszámnak – Trust Score’ nevezte el, amely pontosan a pénzmosási és hamis kereskedési értékhez kapcsolódó problémákat hivatott kezelni.

Hogyan küzdenek a kriptopiaci adatszolgáltatók a hamis kereskedési volumenekkel
CoinGecko új indexe

A CoinGecko Bizalmi Pontszám mérőszámának a képlete nagyon sok különféle mérőszámot tartalmaz, amelyek együttesen pontos képet festenek le a hatékony kriptovaluta kereskedési platformokról. A képlet tartalmazza a platformok által lejelentett kereskedési mennyiségeket, internetforgalmat, megrendelési mennyiségeket, stb.

Fontos megjegyezni, hogy a CoinGecko elsősorban a publikusan elérhető internetforgalmat mutató statisztikákra támaszkodik, amelyeket különféle független szolgáltatóktól szerez be.

Erre a statisztikai adatokra építve számolja ki a CoinGecko saját maga az ‘Átlagos napi felhasználói kereskedési mennyiséget” tőzsdénként. Ezt építi be aztán a szolgáltató a saját ‘Normalizált tőzsdei teljes kereskedési mennyiség’ indexébe, és végül ezt hasonlítja össze a tőzsdék által lejelentett kereskedési mennyiségekkel.

Ha ez a két szám nem egyezik meg, akkor a CoinGecko rangsorolásában a tőzsde büntetést kap, és hátrébb sorolódik. Az aggregátorszolgáltató szerint itt “az ötlet azon alapszik, hogy ne egy forrásadatra támaszkodjon, hanem több különböző adatforrásból kalkuláljon, amely képes kiszűrni a csalást.”

CryptoCompare

2019. június 14-én a CryptoCompare kriptovaluta adatszolgáltató is kijött a reformjával, amelyben elmagyarázta a kriptovaluta kereskedési platformok új besorolási metodológiáját.

CryptoCompare új indexe

Az új metodológiát ‘Tőzsdei Bechmarknak’ hívja. Ez kvalitatív és kvantitatív mérőszámokat is összekapcsol, és így rangsorolja periodikusan a kereskedési platformok osztályzatát.

A kvalitatív része a metodológiának különféle átvilágítási folyamatokat vesz figyelembe. A kvantitatív rész pedig a kereskedési és megrendeléshez kapcsolódó értékeket összegzi. Fontos megjegyezni itt is, hogy a CryptoCompare is szándékosan kerüli a kereskedési volumeneket az indexelés során.

CoinPaprika

A CoinPaprika a felhasználóinak két értéket közöl: a ‘Jelentett mennyiség’ és a ‘Kiigazított mennyiség’.

A Kiigazított mennyiség csak a spot piacokról származó kereskedési mennyiséget számolja be, ahol minden kereskedéshez tartozik egy bizonyos százalék jutalékként.
Azok a piacok, ahol nincs díj, vagy tranzakcióhoz kapcsolódó ösztönző merül fel, ki vannak zárva a kalkulációból.

A CoinPaprika emellett közzéteszi a ‘Jelentett mennyiségi likviditás’ mutatószámot is. Ez összehasonlítja a tőzsdék által jelentett mennyiségéket a valós likviditással, amely a megrendelési adatok alapján számolódik.

CoinPaprika is változtatott

Messari

A Messari az adatszolgáltatók közül a hamis kereskedési volumenek problémájára egy a ‘Valós 10 mennyiség – Real 10 Volume’ listájával válaszolt, amelybe azokat a kriptotőzsdéket sorolja, ahol a jelentett értékek le vannak ellenőrizve. A ‘Valós 10’ közé tartozik ez alapján a Binance, Bitfinex, BitFlyer, Bitstamp, Bittrex, Coinbase Pro, Gemini, itBit, Kraken, és Poloniex.

Ezt kiegészítve a Messari elindította a ‘Likvid piaci kapitalizáció’ mutatót, amely a platformok mennyiséggel súlyozott árfolyamait és a ‘Likvid kínálatot’ becsüli. Az elemző cég bízik benne, hogy ez pontosabban mutatja a legnagyobb kriptoeszközök valós értékét.

A kriptopiaci adatok jóval pontosabbak már

A globális szabályozói keretrendszer hiánya oda vezetett, hogy néhány szabályozatlan kriptotőzsde nagyobbnak akarja mutatni magát, mint amilyen valójában. Mivel a kriptotőzsdék területén is egyre nagyobb a verseny, ezért nagy valószínűséggel nem tűnnek el a pénzmosási gyakorlatok és a különféle mennyiségi inflációs intézkedések.

Azonban a piaci adatszolgáltatók felismerték ezt a problémát. Minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a szolgáltatásuk minőségét javítsák, és ezzel pontosabb képet és rálátást adjanak a kereskedőknek és a befektetőknek a kriptoeszközök piacának állapotáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük