Most akkor megéri mémcoinokba fektetni, vagy inkább hagyjuk?

Az elmúlt hetekben történt kriptopiaci katasztrófák ellenére a mémcoinok gazdasága összességében meglepően jól teljesített. A poénként indult tokenek teljes értéke az elmúlt hónapban 7,77%-kal nőtt az amerikai dollárral szemben.

A növekedés nagyban a legnépszerűbb mémérme, a Dogecoin árváltozásának köszönhető. A DOGE 29.4%-ot nőtt egy hónap leforgása alatt. Az érmének emellett sikerült a legnagyobb piaci kapitalizáció alapú listán egy lépcsőfokkal feljebb kerülnie. Így a DOGE jelenleg a 8. helyet foglalja el. Ezzel szemben a Shiba Inu– az érme, amely létrehozásának eredeti célja a DOGE trónról való letaszítása – teljesítményéről nem sok jó mondható el. Éppen ezért az érme a listán elfoglalt 13. helyéről a 14.-re csúszott le.

Az FTX csődjének hatása a mémcoinok piacára

Az FTX-szel kapcsolatos őrület közepette és a csődbejelentés előtt, amikor a kriptogazdaságban jelentős értékingadozás volt tapasztalható, a mémcoinok sem úszták meg az értékvesztést. November 9-én, két nappal az FTX 11. fejezet szerinti csődvédelmet kérő bejelentése előtt a memetoken gazdaságot 18 milliárd dollárra értékelték.

A dogecoin (DOGE) aznap nagy veszteséget szenvedett el. 16,5%-ot esett az amerikai dollárral szemben, a coingecko.com 2022. november 9-i archive.org adatai szerint. A második legnagyobb mémérme a piaci kapitalizáció mérete alapján, a Shiba Inu (SHIB) 10,8%-ot veszített értékéből aznap. A harmadik legnagyobb (akkori) memetoken, a Baby Doge Coin értéke (BABYDOGE) 14,2%-ot zuhant.

A mémcoinok gazdasága az utóbbi időben azonban mondhatni meggyógyult, mivel a coingecko.com-on felsorolt mémtokenek teljes tétele 2022. december 10-én körülbelül 19,4 milliárd dollárt tesz ki. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónap brutális történései ellenére, a mémcoinok gazdasága 1,4 milliárd dolláros növekedést ért el.

További népszerű mémcoinok helyzete

November 9. és december 9. között a Dogecoin piaci értékelése 11,63 milliárd dollárról 13,30 milliárd dollárra nőtt. A Shiba Inu (SHIB) árfolyam-emelkedése az elmúlt 30 napban 5,9% körüli volt, az elmúlt két hétben pedig 0,3%-kal emelkedett.

A Baby Doge Coin 13%-ot emelkedett az elmúlt egy hónapban.A jelenlegi harmadik legnagyobb piaci tőkeértékű mémcoin, a Dogelon mars (ELON) pedig 40,2%-kal nőtt. A Floki (FLOKI) token értéke 30,6%-ot ugrott az elmúlt hónapban. A Kishu Inu (KISHU) pedig 8,5%-ot erősödött ebben az időszakban.

A top tíz mémérme listáján a következő coinok szerepelnek:

Dogecoin (DOGE),

Siba Inu (SHIB),

Dogelon Mars (ELON),

Baby Doge Coin (BABYDOGE),

Floki (FLOKI),

Kishu Inu (KISHU),

Doge Killer (LEASH),

Tamadoge (TAMA),

Catecoin (CATE),

és a Samoyedcoin (SAMO)

Van rá esély, hogy kilő az áruk

A férfi, akinek megemlítése nélkül nem mehetünk el, ha mémcionokról van szó, úgy bizony: Elon Musk, még felforgathatja a mémcoinok helyzetét.

A Twitter feletti irányítás átvétele Musk által a hálózat nyitottságát és kevésbé korlátozottságát eredményezte. Vezérigazgatóként igyekszik lehetővé tenni, hogy a felhasználók kifejezhessék véleményüket és gondolataikat anélkül, hogy következményektől kellene tartaniuk. De mit jelent a multimilliárdos új pozíciója az olyan mémcoinok számára, mint a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB)?

Musk jelenlegi vezetői állásának minden pillantát kiélvezve szinte napról napra előáll valami új ötlettel a közösségi platformmal kapcsolatban. Ezen ötletek értelme, illetve haszna már egy más téma. Azonban ismervén a Dogefather frappáns gondolkodásmódját, sokan tippelnek arra, hogy a Tesla és SpaceX alapító fejében egyszer csak felötlik a gondolat, hogy engedélyezze a mémcoinokkal történő fizetés engedélyezését platformján. Egy ilyen döntés meghozatala nagyban befolyásolhatja az érintett érmék árát és helyzetét.