Mi lesz a bitcoinoddal, ha elmegy az áram?

Mit okozna egy komoly áramszünet a kriptoszektorban? A háború, az energiaválság növeli az áramkimaradásoktól való félelmet, különösen Németországban. A németországi áramszünet viszonylag kevés hatással lenne a kriptopiacra, de egy nagyobb nemzetközi áramkimaradás károsítaná a digitális valutákat. Ám gondot okoz a dráguló energia is.

Az orosz támadás óta Európában erős az áramkimaradástól való félelem – írja a Finanzen német pénzügyi portál. Egy nagy áramkimaradás katasztrófát jelentene a háztartások, de különösen az ipar számára. De persze a kriptovaluta-iparág is erősen függ a stabil áramellátástól. Milyen hatással lenne egy áramszünet a Bitcoin-rendszterre és a többi kriptoeszközre? Vajon a nemzetközi kriptóhálózatok összeomlásához vezetne?

Az atomerőművek mentették meg ezt a telet

Németország évtizedek óta tartó függősége az orosz olaj- és különösen a gázszállításoktól nagy aggodalmakat okoz. Sok vita folyik az esetleges áramkimaradások hatásairól a háztartásokra és az olyan ipari nagyvállalatokra, mint a BASF vagy a Thyssenkrupp. Kevésbé áll azonban a figyelem középpontjában a kriptószektor.

Mivel az atomerőművek leállítását e hónapig, 2023 áprilisáig elhalasztották, a téli áramellátás stabil maradt. De a német polgárok még mindig nagyon aggódnak az áramkimaradások eshetősége miatt.

Csak kellemetlen lenne a németországi áramkimaradás

Egy ideiglenes áramszünet Németországban nagyon kellemetlen lenne a kriptorajongók számára is, mivel az internetes valutákkal kapcsolatos tevékenységek ideiglenesen szünetelnének. De ennek nem lennének komoly hosszú távú következményei, mivel Németországban a magas energiaköltségek miatt nagyon kevés bitcoint bányásznak.

Ennek következtében Németország viszonylag jelentéktelen szereplő a kriptoiparban.

Egy helyi áramkimaradás valószínűleg csak egy kishírt érne meg a nemzetközi kriptósajtóban – teszi hozzá a portál.

Amikor az oroszok elzárták a csapot. (Pixabay.com)
Amikor az oroszok elzárták a csapot. (Pixabay.com)

Ezekben az országokban lenne hatással a bitcoinra

Ezzel szemben három olyan ország van, ahol egy átmeneti áramkimaradás valószínűleg nagy felfordulást okozna a kriptószférában, Kazahsztán, az USA és – a hivatalos bitcoin-tilalom ellenére – Kína. Ebben a három államban ugyanis különösen erős a bányászati tevékenység, így egy áramszünet legalábbis sok bitcoin létrehozását zavarná meg. A hashrate mutató, amely a bitcoin proof-of-work hálózatának teljes számítási teljesítményét méri, ebben az esetben érezhetően csökkenne.

(Vagy az internet lekapcsolása miatt, lásd: Kazahsztán, a BTC bányászat Mekkája, kikapcsolta az internetet az ország egész területén.)

Feltételezhető azonban, hogy a kriptós vállalkozások tartósabban bizonytalan áramellátás esetén gyorsan elhagynák az adott országot, és stabilabb alternatívák után néznének. A teljes kriptóhálózat összeomlása tehát rendkívül valószínűtlen, még abban a nehezen elképzelhető esetben is, ha a három ország közül valamelyikben elhúzódó áramkimaradás következne be. De valójában az áramkimaradás hatásai valószínűleg időben korlátozottak lennének.

Tíz százalékos bitcoin-esést okozó áramkimaradás

Egy Kínában, Hszincsiang (Xinjiang) tartományban bekövetkezett áramkimaradás okozta a bitcoin árának beomlását 2021 áprilisában. Az árfolyam akkor átmenetileg mintegy tíz százalékkal zuhant, megközelítőleg tízmilliárd dollárnyi bitcoin-pozíciót likvidáltak egyetlen óra alatt. Az áramszünetet hatalmas árvizeket követő karbantartási munkálatok és biztonsági problémák okozták a tartomány erőműveiben, ahol a kínai bitcoin-bányászat nagy része zajlott.

Kapcsolódó cikkünk: Mi történne akkor, ha az ország áramellátás nélkül maradna?

Ennek következtében a hashrate rövid időn belül elképesztő mértékben, 40 százalékkal zuhant, hogy aztán néhány nap múlva ismét gyorsan felszökjön. A bitcoin globális számítási tevékenységének 22 százaléka ugyanis továbbra is Kínában zajlik. A 2021-es tiltás előtt ez az arány még 34 százalék volt – írta a BTC-ECHO. Miután azonban a hszincsiangi áramellátás ismét rendszeresen működni kezdett, a bitcoin gyorsan visszanyerte az elszenvedett veszteségeket.

A globális áramkimaradás valószínűtlen

Csak egy napokig tartó világméretű áramszünet vezethetne a rettegett kriptokollapszushoz – vonja le a következtetést a cikk. Egy globális áramszünetre azonban a világtörténelemben még nem volt példa, és elég nagy biztonsággal kizárható.

Nemzeti áramkimaradások esetén azonban a bitcoin globális hashrátája valószínűleg átmenetileg csökkenni fog, különösen ha Kínában, az USA-ban vagy Kazahsztánban következne be.

Nagyobb gond az energiahiány

A kereskedőknek sem fog tetszeni, ha a kereskedés ebben az esetben átmenetileg szünetel (ahogy egyébként minden más tőkepiaci eszköz esetében is). A blokkláncok áramhiány miatti nemzetközi összeomlása viszont gyakorlatilag kizárható.

Hosszabb távon azonban az energiahiány egyre magasabb árakat eredményezhet, ami a bitcoin-bányászatot kevésbé jövedelmezővé teheti. Egy általános energiahiány és a hozzá kapcsolódó áramár-emelkedés tehát sokkal nagyobb veszélyt jelentene a kriptoszektorra, mint a feltételezett áramkimaradások.

Kapcsolódó cikkeink:

Hat hét alatt majdnem 20%-ot nőtt a bitcoin bányászati nehézség

Pofára eshetnek azok, akik a bitcoin bányászatot környezetszennyezőnek tartják

Lenyomja Oroszország az USA-t bitcoin bányászatban?

Rossz hír Európának: Hideg telet, kevés megújuló energiát jósolnak

Címlapkép forrása: Pixabay.com