Nem adnak áramot a bányászoknak egy kínai városban

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A helyi hírforrások beszámolója szerint a kínai hatóságok lekapcsolták a bitcoin bányászoknak nyújtott áramszolgáltatást Kína Jünnan tartományában. Ez az a különleges tartomány az országban, amely Tibettel, Laosszal, Vietnammal, sőt még Mianmarral is határos. Egyben Kína harmadik legnagyobb tartománya a bitcoin hashráta alapján. Ha tovább kutakodunk a hírrel kapcsolatban, akkor látható, hogy valójában az intézkedés még csak a tartományban található, 2 és fél milliós Baoshan városát érinti. Csak itt nem adnak áramot a bányászoknak, de ennek okai sem biztos, hogy központi utasításban keresendőek.

Nem adnak áramot a bányászoknak – valószínűleg csak ideiglenesen

A város vezetése utasította az áramszolgáltatókat, hogy azonnal függesszék fel a szolgáltatást a városban működő bitcoin bányászok számára. A történet úgy került napvilágra, hogy egy ismert kínai kriptós újságíró, Colin Wu kapott információkat az érintett bányászoktól. Közzé is tett egy tweetet, amiben be is mutat egy fénymásolt dokumentumot, ami a helyi hatóságok által kiadott utasításnak tűnik.

Állítólagosan azonban a történetnek nincs közvetlenül köze a kriptóbányászathoz, inkább más gazdasági érdekek vezérelték a dolgot. Wu szerint nem is szabad túlértékelni a történteket. Valószínűleg inkább arról van szó, hogy más cégeknek, más célokra nagy mennyiségű energiára van szükségük.

Kriptobánya
Forrás: cryptocoin

A globális hashráta helyzete

A leállás egyébként összevág azzal, hogy az elmúlt 24 órában 140 exahash/másodpercről 125 exahash/másodpercre esett vissza a globális hashráta. Persze nem csak emiatt, de biztos benne van ez a tényező is a csökkenésben. Egy áprilisi kutatás szerint Jünnan adja a teljes globális hashráta 5.4%-át, amivel igazából még országokat is maga mögé tud utasítani. Az akkori adatok szerint a hashrátát a kínai, amerikai, orosz és kazah bányászok dobják össze javarészt.

A hír hallatán sokan arra gondoltak, hogy Peking tovább folytatja a nem regisztrált bányászok elleni leszámolását és ezért nem adnak áramot a bányászoknak. Még júniusban Jünnanban 64 bányászati céget állítottak le, volt olyan köztük, amelyik még el sem tudott indulni. Akkor az indoklás az volt, hogy adóelkerülés zajlik, továbbá veszélyt jelentenek a nagy mennyiségű energiafogyasztással járó bányák az energiabiztonságra is. A jünnani bányászok azóta vannak relatív médiafókuszban, hogy még májusban robbanás történt egy jünnani vízerőműben és hat ember életét veszítette. Állítólag ez a robbanás indította el az energiatermelés és áramfogyasztás biztonsági előírásainak fokozottabb figyelembevételét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.