A Bitcoin ára egyben a kriptovaluta valós értékének mutatója is?

A kriptopénz piac éles fordulatot vett az elmúlt napokban miután bitcoin árfolyama közel két hónapja nem látott legalacsonyabb szintre esett vissza.

Az altcoinok sincsenek semmivel jobb állapotban, az ETH, a MATIC, a SHIB, a DOT, az LDO és még sokan mások kemény dömpingen estek át az elmúlt 48 órában.

a bitcoin árfolyama közel két hónapja nem látott legalacsonyabb szintre esett vissza

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Csődeljárást kezdeményez a Bittrex kriptotőzsde, miután a SEC beperelte. A Bittrex még márciusban jelentette be, hogy április végéig végleg felhagy működésével. Mindezek ellenére, az amerikai értékpapírpiaci felügyelet, a SEC áprilisban perelte be, azt állítva, hogy a cég és annak vezetői be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsítettek és értékesítettek. A Bittrex mindezt tagadta, azt mondva, hogy az általa kínált eszközök nem értékpapírok. A Bittrex Global vezérigazgatója, Oliver Linch kijelentette, hogy bírósági úton fognak harcolni a vádakkal szemben, viszont a csődeljárás mindezt megnehezítheti. Fontos megemlíteni, hogy ezek a lépések nem érintették a Bittrex Global-t, az USA-n kívüli kriptotőzsdét.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Binancenek ideiglenesen le kellett állítania a bitcoin-kifizetéseket, mivel a Bitcoin hálózata jelentős túlterhelést tapasztalt. A kriptotőzsde rövid időn belül többször is szüneteltette a kifizetéseket, az első felfüggesztés több mint másfél óráig tartott. Abban az időben a Bitcoin mempoolban körülbelül 400 000 tranzakció várakozott feldolgozásra. Az események hatására a bitcoin árfolyama is csökkenni kezdett egy kisebb pánikot okozva a befektetők körében. Sokan ugyanis a Binance likviditási problémáit látták a kiutalások késedelme mögött, nem pedig a feltorlódott tranzakciókat. 

A Paxful bejelentette, hogy a peer-to-peer kriptopiactér újra online, miután áprilisban a cég felfüggesztette a működését. A weboldalán közzétett frissítésben a Paxful közölte, hogy csapata több mint 30 nap után újraindította a piacteret. Bár a platform szerint a tárcája “teljesen működőképes maradt” a felfüggesztett szolgáltatás ideje alatt, nem világos, hogy a Paxful hogyan kíván továbblépni.

Ismét inflációs adatra reagált a bitcoin

A Bitcoin néhány napig tartó oldalirányú mozgás után kedden még nyugodtan és magabiztosan érte el a 27 500 dollárt. Az oldalazás az amerikai fogyasztói árindex szerdára tervezett bejelentését előzte meg. Miután megjelentek az adatok, és kiderült, hogy az infláció emelkedése valamivel alacsonyabb a vártnál, a kriptovaluta is erőre kapott, és 800 dollárral 28 400 dollárig emelkedett.

Ismét inflációs adatra reagált a bitcoin

Ez azonban rövid életűnek bizonyult, és a BTC a következő órákban hirtelen 27 000 dollár alá esett. Annak ellenére, hogy eleinte még úgy tűnt, helyreáll majd idővel az eszköz árfolyama, az elmúlt 24 órában ismét elkezdett veszíteni az értékéből.

Így a mai nap elején már 26 100 dollárnál is járt a Bitcoin, ami a legalacsonyabb árszint március közepe óta. Annak ellenére, hogy azóta visszaszerzett néhány száz dollárt, a BTC még mindig több mint 4%-os mínuszban van napon belül.

A biztató makrokörnyezet sem segíti most a kriptókat

Annak ellenére, hogy a kockázati eszközök tekintetében kedvező makrogazdasági feltételek alakultak ki, a Bitcoin nem tudta kihasználni a potenciális lendületet, mivel a likviditás csökkent a piacon.

A napi kereskedést illetően a piaci szereplők aggodalmai arra irányultak, hogy három helyi csúcs után most valóban lefelé indul-e meg hosszabb távon is az árfolyam. A fej-váll minta ugyanis most már jól látható a diagramon.

A fej-váll minta ugyanis most már jól látható a diagramon

Eközben egy elemző rávilágított, hogy már épp itt volt az ideje, hogy a kulcsfontosságú 200 hetes mozgóátlag (WMA) ismételt visszatesztet kapjon. Ez a vonal jelentette ugyanis korábban a mélypontot 2015-ben, 2019-ben és 2020-ban is. Ráadásul ezzel párhuzamosan a BTC a Gauss-csatorna középső vonalát is teszteli. Ez a kettő így egyben nagyon erős támasznak bizonyulhat a közeljövőben.

egy elemző rávilágított, hogy már épp itt volt az ideje, hogy a kulcsfontosságú 200 hetes mozgóátlag (WMA) ismételt visszatesztet kapjon

A relatív erősségi index (RSI) értékei sem brillíroztak az utóbbi időben. „Az RSI nem tud a végletekig felfelé nyomulni, ami arra utal, hogy az eladók kezdenek kimerülni. De ebben még belefér egy utolsó leszúrás a 25 ezres tartományba is, hiszen a következő jelentős érdeklődés ezen az árfolyam szinten jelentkezik a BTC esetében.

A relatív erősségi index (RSI) értékei sem brillíroztak az utóbbi időben

Decentrader elemzői azt nyilatkozták, hogy nincsenek meggyőződve arról, hogy jelentős korrekció következik a Bitcoin lefelé indulását követően. Rövid távon azonban érdekes megjegyezni, hogy a long/short arány az árfolyam csökkenésével párhuzamosan emelkedett.

a long/short arány az árfolyam csökkenésével párhuzamosan emelkedett

Bitcoin árfolyam és a BTC valós értéke

A Bitcoin aktuális ára a kriptovaluta piaci értékére utal. Az árfolyama rendkívül ingadozó, és az elmúlt években nagy ingadozásokat mutatott.

A Bitcoin árát a piaci kereslet és kínálat határozza meg. Ha nagy a kereslet a Bitcoin iránt, de kevés a kínálat, akkor az ára felmegy. Másrészt, ha sok a Bitcoin kínálata, de kicsi a kereslet, akkor az ára csökkenni fog. Ezen felül a Bitcoin megítélése is befolyásolhatja az árát. Ha az emberek azt hiszik, hogy a Bitcoin megtérülő befektetés, akkor az ára emelkedni fog. Viszont, ha az emberek azt hiszik, hogy a Bitcoin nem kifizetődő befektetés, akkor az ára csökkenni fog.

Természetesen jön a következő kérdés, hogy vajon a Bitcoin ára a kriptovaluta valós értékének mutatója is?

A rövid válasz: nem feltétlenül. A Bitcoin értéke számos tényező miatt ingadozhat, beleértve a keresletet és kínálatot a piacon, valamint a kriptovaluta megítélését. A valós értékét azonban nem kizárólag az ára határozza meg.

A Bitcoin valós értéke a kriptovaluta hasznosságára és potenciáljára utal. A Bitcoin hasznos online fizetési forma, mivel a tranzakciók gyorsan és biztonságosan végrehajthatók közvetítők nélkül. Ezenkívül a Bitcoin egy globális valuta, ami azt jelenti, hogy az egész világon valutaváltási korlátozások nélkül használható. A Bitcoin értéktárolóként is hasznos, mivel kínálata korlátozott, és nem lehet tetszés szerint teremteni belőle többet (vö. pénznyomtatás és infláció).

A potenciál a bitcoin valós értéke

A Bitcoin potenciálja arra utal, hogy képes megváltoztatni a pénzügyi és gazdasági világot, mivel képes csökkenteni a központosított pénzügyi rendszerektől és bankoktól való függőséget. A tranzakciós költségek csökkennek, ha nincs szükség közvetítőkre. Ráadásul, a Bitcoin képes felhatalmazni az embereket azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy valóban irányítsák saját pénzügyi eszközeiket.

Ha a Bitcoin továbbra is hasznos fizetési mód és értéktároló eszköz marad, és ha továbbra is képes megváltoztatni a pénzügyi és gazdasági világot, akkor valós értéke csak növekedni fog. Ha pedig a Bitcoin iránti kereslet továbbra is magas marad, és a kínálat korlátozott marad, az ára is emelkedni fog.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Bitcoin tényleges értéke szubjektív, és személyenként változhat. Vannak, akik jobban értékelik a tranzakciós költségek csökkentésére való képességét, míg mások jobban értékelik az infláció elleni fedezeti képességét. Végső soron a Bitcoin valós értéke attól függ, hogyan használják és érzékelik az emberek.

Éppen ezért, emlékezz arra, hogy a Bitcoin ára mindössze a kereslet és kínálat aktuális mutatója a piacon, de nem feltétlenül a kriptovaluta tényleges értéke.