A bitcoin elpusztíthatatlan – hát még, ha acélba vésed

Nem elég, ha felírod a bitcoin-tárcád címét, ha a papír elvész, elég vagy szétázik. Egy mobilalkalmazáshoz megépítették az időtálló, acélba vésett hardveres információtárolás, mentés lehetőségét, de valójában számos megoldás van ma már erre.

A bitcoin és más kriptodevizák biztonságos tárolása most azok számára is fontossá vált, akik eddig nem törődtek vele, vagy nem értettek hozzá. Az FTX kriptotőzsde és egyéb centralizált (bizományosi, custodial) megoldások durva bizalmi válsága megmutatta, hogy a saját kezelésű (nem letétkezelői, non-custodial) megoldások mennyire fontosak.

Nem a te kulcsod, nem a te bitcoinod.

Ennek jegyében születhetett a Bitcoin Magazine cikke is, amely egy Samourai Wallet nevű Android-alkalmazást mutat be a bitcoinjaink és a hozzá tartozó titkos információk tárolására. Beleértve egy Kiboruto nevű hardvereszközt, amely a jelszavak különösen biztonságos tárolására szolgál.

Három fontos információt is tárolni kell

A Samourai Wallet háromféle kulcsfontosságú információt tárol.

  1. A 12 angol szóból álló kulcsmondatot (seed phrase/seed words), amelynek segítségével a bitcoin-számlához való hozzáférés visszaállítható.
  2. Egy passphrase (kb. jelszómondat) elnevezésű jelsorozatot, amelyet mi adunk meg, és amely segítségével a számlát, vele a 12 szavas kulcsmondattal, létrehozzák. (Ez, ellentétben a kulcsmondattal, különleges karaktereket, kis– és nagybetűket is tartalmazhat.)
  3. A PayNym egy “egyedi név és avatár”, amely a pénztárcához kapcsolódik. Ennek segítségével ellenőrizhetjük, hogy valóban a megfelelő pénztárcát állítottuk-e vissza. Valamint képes egy statikus fizetési kódot megjeleníteni, hogy pénzt fogadhassunk anélkül, hogy bárki számára felfedné a korábbi tranzakciós előzményeinket – írják.

Acélba verni a bitcoin-vagyonodat

Miután beállította az ügyfél a pénztárcát és létrehozta a PayNym-jét, az alkalmazásban újra megjelenítheti a 12 szót, majd szó szerint belevésheti a Kiboruto nevű fémlemezes tárolóba.

A Kiboruto hardveres adattároló.
A Kiboruto hardveres adattároló.

Ügyeljünk arra, hogy szilárd felületet használjunk a Kiboruto nyomtatásához, például betonpadlót. Egy nehéz kalapács szükséges lehet, hogy éles betűket kapjunk. A 12 szót sorrendben a nagy Kiboruto lemezre, majd a jelszót és a PayNym-et a kis Kiboruto lemezre kell bélyegezni. Így a két információt külön-külön is tárolhatja, ha szeretné – írják.

Mindkét darabra (a 12 szóra és a jelszóra) szükséged lesz ahhoz, hogy visszaszerezd a bitcoinjaidat abban az esetben, ha elveszíted a hozzáférést a pénztárcádhoz.

Mire jó a bitcoin acélozva?

Az acél vagy más keményfém tárolási mód fő értelme, hogy lakástűz, csőtörés vagy netán árvíz (esetleg elektromágneses vihar, korrózió) esetén is olvashatóak maradnak az információk. Ennek illusztrálására mutatnak képeket tűzben égetett lemezekről is.

Amelyek egyébként a gyártól cég weboldalán 48-tól 60 dollárig terjedő összegért rendelhetők.

Vélemény:

Azt azonban nem árt tudni, hogy a mobilos, illetve általában az online megoldások nem számítanak annyira biztonságosnak, mint az offline, az internettől elszigetelt hardvereszközök. Hiába tároljuk acélba metszve az információkat, ha a pénztárca-kezelő szoftvert valahogy sikerül meghekkelni.

Kapcsolódó cikk a kriptodevizák tárolásáról: Hogy megy a kriptovaluta öröklése? Mi lesz a bitcoinoddal, ha meghalsz?

A közismertebb hardveres eszközökhöz pedig, mint a Ledger vagy a Trezor, szintén lehet kapni kiegészítőként fém információ-tároló, mentő egységeket, ez távolról sem a Samourai Wallet sajátja. Ebben az angol nyelvű cikkben például hétféle ilyen eszközt mutatnak be. A talán legnépszerűbb Ledger acélkapszulája és lemezei azonban még drágábbak, 99 eurónál kezdődnek.

Kapcsolódó cikkek:

A Ledger hardvertárcái is megérezték az FTX bukását

Az iPod feltalálója által tervezett hardvertárcát dob piacra a Ledger

A Ledger egy DeFi figyelő funkciót ad applikációjához

Hamarosan jön az anonimitás szintjét növelő funkció a Trezor tárcákba is

Rögtön a Trezor pénztárcádba vehetsz majd bitcoint, kis adagokban