A Bitcoin-hotel, ahol még a cappuccino is Bitcoin-logóval érkezik

Németország első és egyetlen Bitcoin-hotelje Stuttgart közelében található. De nem is csak emiatt érdekes, hanem mert a Hotel Princessben minden digitálisan működik, nincs már recepció sem. Hogyan lehetséges ez?

Közvetlenül a Hotel Princess főbejárata mellett egy apró helyiségben egy Bitcoin-automata áll, ami az egyetlen olyan, amely Németországban szállodában található – írja a T-Online. Aki akarja, itt átválthatja euróbankjegyeit a digitális fizetőeszközre, és feltöltheti az okostelefonjára. A különlegesség tavaly május vége óta létezik a Stuttgarttól mintegy 20 kilométerre délkeletre fekvő svábföldi Plochingen városában.

Mi vagyunk az egyik legjobban digitalizált szálloda Németországban – mondja a szállodaigazgató, Marc Guilliard. Már 2018-tól, jóval a pandémia előtt fokozatosan átállította a folyamatokat, és ma már szinte mindent digitálisan intéznek.

Üdv a Satoshi bárban

Az emberek otthonról közvetlenül bejelentkezhetnek az okostelefonjukon keresztül, és a szobaajtót is kinyithatják vele. Nem kell a főbejáraton keresztül jönni, egyenesen a mélygarázsba és a szobába mehetnek. Nincs többé klasszikus recepció. A szállodai szobáért sem kell feltétlenül euróban fizetni. bitcoinnal is lehetséges. Aki nem akar kapcsolatba lépni a szálloda személyzetével, annak a Princessben nem is kell.

Digitális bejelentkezés a Bitcoin-hotelben

Digitális bejelentkezés a Bitcoin-hotelben

A bár neve pedig Satoshi, amely a bitcoin feltalálójáról, Satoshi Nakamoto-ról kapta nevét. A vendégek többsége üzleti utazó, de sokan éppen a bitcoin kedvéért jönnek. Mert kíváncsiak, mert bitcoint váltanának, vagy mert itt fizethetnek kriptovalutával is.

A Bitcoin Fehér Könyve a falon

A falon ott lóg a Bitcoin Whitepaper (Fehér Könyv), amelyet 2008-ban tettek közzé Satoshi Nakamoto álnéven. De a Bitcoin mindenütt jelen van a szállodában. Az osztrák Kurant cég automatája – amelynek felállításához a német bankfelügyelet, a BaFin engedélyére van szükség – nem az egyetlen tárgy.

Satoshi bár a Bitcoin-hotelben

Satoshi bár a Bitcoin-hotelben

A falakon nagyméretű Bitcoin-képek lógnak, a hallban egy vitrin, a Bitcoin-bolt áll. Bitcoin-rajongói emléktárgyakat, Bitcoin-édességeket, Bitcoin-plüssjátékokat, szakirodalmat, sőt még hardvert is árulnak. (Például hardver-pénztárcákat, amelyen tárolhatjuk a kriptovalutáinkat.)

Friss bitcoinárfolyam itt látható

Ingyen satoshi a Bitcoin-szállodában

Azok számára, akik még nem tették meg a nagy lépést, a szállodaigazgató saját zsebből adományoz tizenegy satoshit. (A satoshi a bitcoin legkisebb alapegysége, százmillió darab egyenlő egy bitcoinnal. Így 11 satoshi jelenleg körülbelül egy forint – a szerk.) Ahhoz, hogy hozzájusson a vendég, le kell töltenie egy pénztárca-alkalmazást az okostelefonjára, és beolvasni a vitrin melletti QR-kódot.

De nem kérünk senkit arra, hogy bitcoint vásároljon hangsúlyozza az igazgató.

Akinek van a pénztárcájában, természetesen fizethet kriptovalutával, bitcoinnal vagy Lightning Bitcoinnal. A Twitteren a legtöbbet megosztott fotó a szálloda Bitcoin-cappuccinója, a tejhabra porból szórják a Bitcoin-logót.

Egy bitcoin egy bitcoint ér

Egy bitcoin mindig egy bitcoin marad. És ha perspektívában nézzük, a bitcoin hosszú távon mindig felfelé ment – mondta a szállodaigazgató arra, nem zavarják-e az áringadozások. Véleménye szerint az áringadozások csak azokat idegesítik, akik túl sokat fektettek be. Számára a Bitcoin több, mint a jövő fizetési rendszere és decentralizált valuta. A bitcoin visszahozta a megtakarítási kultúrát.

Kapcsolódó cikkeink:

Az évtized grafikonja: négy év alatt csak nyerni lehetett a bitcoinon

Minden, amit a hazai bitcoin ATM-ekről tudni akartál

Minden, ami Bitcoin – az összes hasznos információ és link egy helyen

A képek forrása: Hotel Prinzess