A Facebook bejelentette a Novi névre hallgató új kriptotárcáját

A Facebook Diem egyik társalapítója, David Marcus ma bejelentette, hogy a Novi, a Facebook kriptovaluta tárcája “készen áll a piacra lépésre”.

A nyilatkozat egy hosszú blogbejegyzés végén jelent meg, így most eltekintettek a nagy hírveréstől. A korábbi 2019. júniusi bejelentést még nagy harsonaszó kísérte, miszerint a Facebook digitális valutát hoz létre, amelynek a fedezetét egy kosárnyi fiat valuta adja, és amelyet a pénzügyi és technológiai szektor legnevesebb vállalatai irányítanak.

A most debütáló Novi (eredetileg Calibra) egy egészen más kriptovaluta piacot céloz meg, mint a két évvel ezelőtti változata.

A Facebook projektje Libra néven indult, amely egy digitális valuta lett volna, amit a Calibra tárcán keresztül lehet küldeni. A cél nem egy stabilcoin létrehozása volt, amelynek az értéke a dollár árához van kötve, hanem a cél egy új globális valuta létrehozása volt. Bár az eszközt a kezdetekben a Libra Association tagjainak kellett volna kezelniük, idővel decentralizációt terveztek, akárcsak más kriptoprojektek.

Az akkori terveknek a nagy része azonban már nem igaz.

Novi

Új szelek fújnak a Novi háza táján

2020. áprilisában a Libra koncepciót váltott, és egy hagyományos stabilcoinná akart válni. Ahelyett, hogy egy új Bitcoin lenne, az USDC vagy a Tether szabályozott változata szeretett volna lenni. A Calibra pedig egy stabilcoin tárcává vált volna.

Egy hónappal később a Calibra a Novi névre váltott. Tavaly decemberben pedig a Libra Association is átkeresztelte magát Diem Association-re.

A projektet időkezben számos tag elhagyta, köztük a társalapító Kevin Weil is. 2019. októberében egyetlen nap alatt az eBay, a Mastercard, a Stripe és a Visa tömegesen lépett ki a szövetségből, miután a Facebookot kemény kérdésekkel támadták meg a szabályozók. Ennek ellenére a főbb nevek, köztük Andreessen Horowitz kockázati tőketársaság, a Coinbase kriptotőzsde, valamint az Uber és Lyft utazásmegosztó alkalmazások továbbra is mellette maradtak.

A Facebook 2019. júniusában először lebegtette meg a Libra coint, miután több éve dolgozott rajta a pletykák szerint. A Tether volt már akkor is a domináns stabilcoin 3,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ma még mindig ő az első számú, de közben a piaci kapitalizációja 64 milliárd dollárra nőtt a CoinMarketCap adatai szerint. Az USDC stabilcoin a második helyen áll 27,5 milliárd dollár értékkel, amelynek a létrehozásában a szintén Diem Association tag, a Coinbase is részt vett.

Most is tarol a Facebook?

A Facebooknak már korábban is sikerült legyőzni a jóval nagyobb riválisokat. Kinyírta a MySpace-t és a Friendstert, hogy a világ legismertebb közösségi hálójává váljon.  Ha pedig innovatív megoldásokkal találkozik, akkor rögtön felmerül a felvásárlás lehetősége, ahogy ezt az Instagrammal és a WhatsApp-pal is tette, hogy azokat beépítse saját hálózatába.

Tehát van még hely és lehetőség Novi és Diem számára a kriptopiacon, hogy fontos pozíciót szerezzenek. Marcus pedig ma lefektette a játéktervet.

Egy kihívó vagyunk a fizetési iparágban, és ingyenes fizetést kínálunk belföldön és nemzetközi szinten a Novi tárcát használó személyek számára.” – írta. “Bízunk benne, hogy az emberek inkább egy ingyenes és kényelmesebb szolgáltatást részesítenek előnyben, mint a lényegesen drágább és nem fogyasztóközpontú szolgáltatásokat.

Lehet, hogy így lesz. De ha valamit Marcusnak és a Facebooknak meg kellett volna tanulnia a kriptovalutáról az elmúlt két évben, akkor az az, hogy ez nem a bizalomról szól. Éppen ellenkezőleg, a bizalmatlanságról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük