A Fidzsi-szigetek elfogadhatja a bitcoint törvényes fizetőeszközként

A Fidzsi-szigetek újonnan megválasztott miniszterelnöke elviekben a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása mellett tette le a voksát.

Sitiveni Rabuka, aki nemrégiben lépett hivatalba, aktívan fontolgatja, hogy állama El Salvador példáját követve elfogadja a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Rabuka egyébként mindezidáig nyíltan nem beszélt a kriptovalutával kapcsolatos álláspontjáról, ám Lord Fusitu’a, a szomszédos Tonga korábbi parlamenti képviselője megerősítette, hogy „az új miniszterelnök határozottan Bitcoin-párti”.

„Az új Bitcoin barát miniszterelnök a Csendes-óceán déli részről. Fidzsi újonnan megválasztott miniszterelnöke: Rabuka”tweetelte, majd utalt Tonga Bitcoinnal kapcsolatos jogszabályára, mely a hírek szerint már 2023 második negyedévében életbe léphet.

Kapcsolódó: Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin ebben az apró egzotikus államban is

Tonga közvetlenül az után, hogy El Salvador Bitcoin-törvénye hatályba lépett, megkezdte együttműködését Jack Mallers, a Strike fizetési applikációjának megálmodójával, valamint az el salvador-i Bitcoin projekt vezetőjével, hogy a BTC-t beépítsék az állam jogi keretrendszerébe. Az év elején a Közép-afrikai Köztársaság parlamentje szintén elfogadta azt a törvénytervezetet, amely hivatalos fizetőeszközzé teszi a bitcoint, most pedig elképzelhető, hogy a Fidzsi-szigetek is beadja a derekát. Lord Fusitu’a elmondása szerint ugyanis már megejtett egy online találkozót Rabukával, amelynek keretében az új miniszterelnök arra kérte őt, hogy lépésről lépésre vezesse végig, hogyan fogadhatja el állama a bitcoint.

Ami azt illeti, mindként szóban forgó ország jelentős hasznot húzhat a bitcoin bevezetéséből mind a pénzátutalások, mind pedig a kriptovaluta bányászat területén. A Fidzsi-szigetekre küldött hazautalások a Világbank adatai szerint 2021-ben az ország GDP-jének 11,3%-át tették ki; Tonga helyzete pedig még ennél is drámaibb volt, ott ugyanis az utalások a GDP 45,5%-át adták. Ami pedig a bányászatot illeti, mivel vulkanikus szigetekről van szó, rengeteg lehetőség van arra, hogy az állam kihasználja a terület geológiai adottságait és profitot termeljenek a gazdasága számára.

További érdekes cikkeink: