A legnépszerűbb kriptomémek és azok eredete

A kriptovilágban is sokszor váltakoznak a jó idők és a kevésbé kellemes időszakok. De ettől függetlenül a kriptoszféra tagjai mindennek képesek megtalálni a humoros oldalát. Mostani írásunkban a népszerű kriptomémeket mutatjuk be, és összefoglaljuk, hogy honnan is származtathatóak.

A Bogdanoff ikrek

Bogdanoff

Igor and Grichka Yourievitch Bogdanoff egy francia ikerpár, akik TV műsorvezetőként, producerként és tudományos esszéíróként is közismertek. Az ikertestvérek az éves során több ellentmondásos szituációba is keveredtek, egyik legismertebb eset Bogdanoff afférként híresült el. A személyiségeik, a családi történetük és fizikai megjelenésük is sokszor foglalkoztatja az internetes fórumok tagjait.
2016. decemberében a 4chan felhasználói ironikusan arról beszéltek az interneten, hogy az ikreknek nagy befolyása van a francia politkában, és ebből jött létre az első mém.

Innentől kezdve elszabadult a fantázia, az ikertestvérek kapcsolatokba kerültek az űrlényekkel, felfedezték a szent grált. Befolyásuk kiterjed mindenre, egy telefonhívással képesek tönkretenni a Bitcoin piacot. Az internet szerint bármire képesek.

Bogdanoff képességek

A Bart mintázat

Bart Bart Bart

Akik egy kicsit is nyomonkövetik a kriptovaluták árfolyamát, azok biztosan találkoztak már a gyertyatartó mintázattal. De biztosan látták már az egyik legnépszerűbb Bart mintázatot is. Ezt a Simpsons sorozat egyik fenegyerekéről, Bart Simpsonról nevezték el. A legtöbb kereskedő egyetért abban, hogy a bart mintázat egy olyan egyedi jelenség, ami csak a kriptovilágban létezik. Ennek pedig az oka, hogy sokszor a likviditás problémák miatt az árfolyamok nagyon furcsa dolgokat képesek produkálni.

A Bart mintázat tipikusan a nyugodtabb időszakban jelenik meg. Egy nagy kiugrással tüzeli fel a piacot, amit kisebb árkonszolidáció követ, és utána egy újabb kiugrás következik.

Bitconnect Carlos

BitConnect Carlos BitConnect Carlos

2017. október 28-án a BitConnect megtartotta az első éves ceremóniáját Thaiföldön. Az esemény során Carlos Matos egy nagyon beleélős előadást tartott, amelyben a BitConnect-et magasztalta. A beszéde tele volt “Bitcooooonect!” és “Wassup!,” felkiáltásokkal, amivel nagyon jól leírta a 2017-es utolsó negyedéves piaci hangulatot, amikor a tokenek árfolyama egyik napról a másikra szabadult el.

A Zöld Wojak

Zöld Wojak Zöld Wojak

A Zöld Wojak a népszerű Wojak mémek egyik variációja. Az eredeti Wojak mém lényegében egy kopasz ember fejének körberajzolásából származott, amivel gyakran a sajnálatot és magányosságot ábrázolták.

A Zöld Wojak egy zöldre módosított verzió, amivel egy optimista kilátást akarnak szemléltetni azok körében, akik sokat fektettek be a kriptókba, és várnak a pénzügyi siker megérkezésére.

FUNDS ARE SAFU

mém mém

Egy nem tervezett karbantartás idején a Binance vezére, Changpeng Zhao (CZ) a Twitteren azt posztolta ki:
“Funds are safe.” Azaz a kriptók biztonságban vannak.

Ezt a kifejezést azután CZ gyakran használta annak érdekében, hogy megnyugtassa a Binance felhasználóit, hogy tokenjeik biztonságban vannak.

2018. május 19-én egy tartalomgyártó, Bizonacci néven töltött fel “Funds Are Safu” címmel egy videót a youtube-ra. A videót aztán gyorsan felkapta az internet népe, és nagyon népszerű mém lett. Ezekután az internet többé már nem is használta az eredeti kifejezést, hanem mindenre a “Funds are safu” címkét ragasztották rá.

HODL

HODL mémHODL mém

Eredetileg egy véletlen félregépelés eredménye lett a HODL kifejezés a “hold” helyett a Bitcoin Talk Fórumon. A HODL rögtön a kriptovilág legnépszerűbb kifejezése lett. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy mindenki tartsa a befektetését kriptókban, és ne adjanak el semmit, még akkor sem, ha éppen szakadnak az árfolyamok.

IT’S OVER 9,000 – Túl van a 9000-en

mém

Ez az egyedi kifejezés a népszerű Dragonball Z animációs sorozatból származik. A “Goku visszatérése” részben Nappa azt kérdezi Vegetától, hogy mi Goku erőszintje? Vegeta mérgesen ordítva mondja, hogy “It’s over 9000”, azaz “Túl van a 9000-en” Nappa meghökkent meglepetésére.

Habár ez a mém már a kriptoközösségen kívül is tarolt, itt akkor vált népszerűvé, amikor a Bitcoin ára először törte át a 9000 dolláros határt.

SMINEM

Sminem Sminem

2014. májusban vették észre először egy orosz fórumon az eredeti képet, és rögtön harsonaszót kapott az interneten. 2016 végén érte el a kriptoközösséget. Főleg a bikapiaci kereskedők használták ezt a mémet előszeretettel, nagyon sok YouTube videóba és subreddit oldalra is felkerült.

Ez nem egy Lambo

Lambo mém Lambo mém Lambo mém

A Lamborghinik régóta az ultragazdagsághoz és a tesztoszterin bőséghez tartoznak. Senki számára sem lesz meglepetés tehát, hogy a kriptofelhasználók is gyorsan átvették a kifejezést. Ha egy új coint kezdtek el bányászni, rögtön jött a kérdés: “Mikor lesz Lambo?”. Azaz mikor hoz annyit a coint, hogy a tulajdonosok képesek lesznek maguknak Lamborghinit vásárolni.

Később fejlődött ki a “Not a Lambo” azaz “Ez nem egy Lambo” mém. Ezt főleg arra használják, ha valaki nem éppen egy Lamborghinit vesz a kriptotokenjéből. Ezek a tárgyak aztán sokfélék lehetnek, kezdve a drága dolgoktól a teljesen ironikus tárgyakig.

THIS IS GOOD FOR BITCOIN – Ez jó a Bitcoinnak

mém

Eredetileg a “this is good for Bitcoin,” kifejezés gyakori volt a /r/bitcoin reddit oldalon. Ezzel kommentelték az olyan eseményeket, amelyek jó hírek voltak a Bitcoin számára. Mikor azonban már a túlságosan elcsépelt lett, sorra jelentek meg az ironikus mémek és áthallások, amelyekkel főleg a negatív események és problémákat címezték meg, amiknek vagy volt köze a Bitcoinhoz vagy nem.

MONEY PRINTER GO BRRR – Pénznyomtatás BRRR

Wojak mém

2020. márciusában a Fed, azaz az amerikai jegybank 2.3 billió dollárt nyomtatott, hogy visszarántsa a recesszióba süllyedt gazdaságot a COVID-19 hatás miatt. Ekkor jelent meg a “Money Printer go Brrr” vagy “Fed go Brrr” mém. A mémben a már ismert Wojak ül egy székben és központi banki elnökként végtelen pénzkínálatot nyomtat. Ez a kriptoközösségben rögtön felkapott lett, hiszen a Bitcoin hívők szerint a monetáris politika kezéből már régen kicsúszott az irányítás.

COVID-19

Covid mém Covid mém

Mivel a kriptopiac és a tradicionális piacok is estek a globális pandémia kirobbanásának a hatására, és a WC papír lett a világ legkeresettebb áruja, a mémgyártók rögtön beillesztették a narratívát viccesebbnél viccesebb mémekbe.