A telekommunikációs óriások kihasználják a blokklánc előnyeit

Három globális iparágvezető a telekommunikáció területén közösen véglegesítettek egy új szabványt, amely blokklánc megoldást alkalmaz a roaming kedvezményes megállapodások rendezésére. Ezek a cégek a spanyol Telefónica, a Deutsche Telekom és a brit Vodafone.

A Clear nevű blokklánc startup által kifejlesztett megoldás várhatóan csökkenti a telekommunikációs cégek beruházási költségeit, támogatja a bevételek gyorsabb könyvelését, és hatékonyabb elszámolást biztosít a vállalaton belüli üzletek és munkafolyamatok számára.

Mind a Telefónica Innovation Ventures, mind a Deutsche Telekom Telekom Innovation Pool részlege részt vett egy 13 millió dolláros A szériás befektetésben az év elején. A befektetéssel a Clear-t tőkésítették fel egy blokklánc megállapodási rendszer kifejlesztése érdekében.

A végleges próbaverzió magában foglalta a három szolgáltatótól származó roaming adatok automatikus elszámolását 2019-re.

A rendszer használata lehetővé teszi majd a Telefónica, a Deutsche Telekom és a Vodafone számára, hogy „percek alatt” rendezze az éves elszámolási eredményeket, és valós idejű illetve többoldalú betekintést nyújtson az adatokba az eltérések nyomozása érdekében. A szolgáltatók a rendszer adatait is képesek voltak azonnal frissíteni vagy módosítani.

Így vélekednek a szereplők

Johannes Opitz – a Deutsche Telekom Global Carrier kereskedelmi roaming szolgáltatásának alelnöke – elmagyarázta a blokklánc megoldás használatának előnyeit egy fejlődő globális telekommunikációs infrastruktúra számára:

„A roaming kedvezményes megállapodások összeegyeztetése egy összetett, költséges folyamat, amely hajlamos a hibákra. […] A Clear megoldásának felhasználásával az operátorok mostantól képesek lesznek zökkenőmentesen tranzakciókat folytatni a partnerek ökoszisztémájával. Ez a képesség az 5G és az Edge ökoszisztéma elengedhetetlen része, amelyben a gazdasági szereplők üzleti kapcsolatainak és az üzleti modellek jelentős növekedésére számíthatunk.”

A három távközlési óriás más szolgáltatókat is hív, hogy csatlakozzanak a Clear megoldás felhasználói hálózatához. Abban bíznak, hogy az automatizált roaming megállapodás lendületet ad az új üzleti partnerségeknek az olyan technológiákhoz szükséges új szolgáltatások támogatására, mint például az 5G, az Edge számítástechnika és az IoT ökoszisztémák.

A Clear társalapítója és ügyvezető elnöke, Eran Haggiag elmondta, hogy „az iparág vezető szervei, mint például a GSMA [Global System for Mobile Communications] és a GLF [Global Leaders’ Forum] szorgalmazzák a blokklánc megoldás iparágba való beilleszkedését több felhasználási eseten keresztül is.” Megjegyezte, hogy a megoldás garantálhatja az ellenőrzést, a biztonságot és a személyes adatok védelmét a cégek közötti szerződésrendezés során.

A Vodafone Roaming Services vezérigazgatója, Sherif Bakir hasonlóképpen vélekedik a rendszer szerepéről a jövőbeni távközlési infrastruktúra ütemtervében, megjegyezve, hogy:

„Az új, összetettebb technológiák, például az 5G és az IoT bevezetése révén a roaming radikálisabb innovációja a digitalizációt a következő szintre emeli. A Vodafone úgy véli, hogy a blokklánc a megoldás, és használata megalapozhatja a további fenntartható innovációt. A Clear megoldása a blokklánc előnyeinek szilárd bemutatása.”

Blokklánc és a top telekommunikációs cégek

Nevezetesen mind a három telekommunikációs cég a blokklánc megoldások mellett tette le voksát, mielőtt az operátorok közötti roaming megállapodások technológiájához fordultak.

A Teléfonica januárban bejelentette partnerségét az Association of Science and Technology Parks-sal. Ezzel mintegy 8000 vállalkozás számára biztosít hozzáférést a blokkláncához. Korábban együttműködött a Microsoft-tal és az IBM-mel blokklánc alkalmazások kifejlesztése céljából.

2019. őszén a Deutsche Telekom leányvállalata elindította a German Blockchain Ecosystem-et vállalati ügyfelek számára. Emellett a távközlési szolgáltató együttműködésben áll Dél-Korea legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatójával, az SK Telecommal. Egy blokklánc alapú mobil azonosító megoldás kifejlesztésén dolgoznak együtt.

Idén márciusban a Vodafone bejelentette, hogy blokklánc-alapú digitális személyiségazonosító platform kifejlesztésén dolgozik, hogy segítse beszállítóinak ellenőrzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük